ЕУ Тудеј: Пајтићева подршка десничарима шок за проевропске активисте

Портал ЕУ тудеј посветио је пажњу чињеници да је лидер ДС-а Бојан Пајтић позвао присталице да на поновљеним изборима гласају за коалицију ДСС-Двери и навео да су проевропски активисти узнемирени што је лидер ДС-а "тако брзо променио припадност из транспарентно опортунистичких разлога".

Улазак "десничарске и националистички оријентисане коалиције" ДСС-Двери, која се оштро противи чланству у ЕУ и подржава Русију, у Скупштину Србије и чињеница да се то догодило уз подршку неких левичарских и либералних странка представља "ударац дугогодишњем консензусу у прилог ЕУ" у Србији, оцењује портал.

Портал примећује да је Бојан Пајтић, лидер Демократске странке, која традиционално подржава улазак у ЕУ, позвао присталице да гласају за своје идеолошке противнике у коалицији Двери -ДСС на поновљеним изборима, а његов пример следило је још неколико лидера странака левице и левог центра.

То је "био шок" за многе који су подржавали ДС, наводи ЕУ тудеј и додаје:
"Проевропски активисти су били узнемирени што је лидер ДС-а могао тако брзо да промени припадност из транспарентно опортунистичких разлога".

Томе су се, подасећа се, успротивили Пајтићев коалициони партнер и председник Нове Србије, Геј стрејт алијанса и појединци, попут позоришног режисера Кокана Младеновића који је рекао да "не треба радикално да мењамо уверења само да би помогли некој опозиционој странци".

Двери и ДСС су странке које заговарају ближе односе са Русијом, подржавају анексију Крима и чланство у Евроазијској економској унији, подсећа портал.

Статистички, промена настала од поновљених избора неће донети значајну промену у односу снага у парламенту и влада премијера Александра Вучића ће задржати већину места, наводи портал.

Заједно са Српском радикалном странком, још једном партијом оријентисаном против ЕУ, противници проевропске политике Владе Србије ће сада имати 35 места у Скупштини од 250 места. Наводи се и да је Вучић прошле недеље негирао значај уласка Двери-ДСС у парламент.

"Изгледа да ће прећи цензус и добиће улаз у скупштински ресторан и плату", нашалио се.

"Али нећу им дозволити да униште Србију, државу, њену стабилност и крхку демократију, само због њихових интереса и фотеља", рекао је Вучић, подсећа портал ЕУ тудеј.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. мај 2016, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

Da se mi razumemo

Odmah na pocetku sam se iznervirala kada sam procitala ono "desnicari".
I ja sam protivnik g. Pajtica i mislim da nije trebalo da se mesa nekim izjavama,pogotovu sto su usli u parlament. Ovako, stice se utisak da je g. Pajtic nezrelo,osvetnicki i navijacki hteo da nanese neku stetu SNS-u. A sto se tice "desnicara", jadno je da se prenose neki stavovi koji su proizvoljni i takodje navijacki.
Strankama koje se bore protiv NATO-a, protiv EU, protiv MMF-a...itd...ne bi trebalo dodeljivati epitet "desnicari". Za mene su to pre patriote,ali ne mozemo jedni drugimam nametati misljenje.

(четвртак, 05. мај 2016, 16:10) - anonymous [нерегистровани]

...

Nema razloga za cudjenje: Pajtic se principijelno zalagao za postovanje izborne volje gradjana koji su glasali, a koju je vladajuca stranka preko svojih partijskih aparatcika u RIK-u i na terenu bahato pokusala da prekroji. On je naglasio da se programski apsolutno ni u cemu ne slaze sa DSS-Dveri koalicijom ali da ne moze i ne zeli da cutke predje preko lose rezirane i jos losije izvedene izborne kradje.