Подршка влади само у државотворним стварима

Српска напредна странка спремна да подржи владајућу већину у сарадњи са Русијом и очувању Косова и Метохије у саставу Србије, али ће у осталим стварима деловати као супарник Демократске странке, каже Томислав Николић.

"У доношењу закона и владању Србијом нећемо да им помажемо, али ако је потребно да Србију помажемо сви, онда ћемо свакако да јој помогнемо. Не поставља се питање како ћемо гласати за законе који се тичу сарадње са Русијом, са другим светом, одлукама који се тичу Косова и Метохије, уколико су то добре и државотворне одлуке", истакао је Николић у интервјуу Танјугу.

Николић је рекао да је распадом СРС и оснивањем СНС онемогућено да ДС око себе обједини све странке левице и десног центра.

"Да није дошло до распада СРС онда би она са Коштуницом прешла у ултрадесничарски табор, а ДС-у бисмо оставили читав дијапазон позиција на којима је. Оставили бисмо им могућност да сарађују са нашим пријатељима и са онима који то нису, а ми се стављамо у крај, без пријатеља, сарадње, подршке, без икакве могућности да постанемо власт у Србији", рекао је Николић.

Сарадња са СРС само посредно 

Према Николићевим речима, сарадња СНС са СРС је могућа али само на посредан начин, истоветним изјашњавањем о неким актима у парламенту.

"Познајем Шешеља, он више никад неће дозволити било какву сарадњу са нама", истакао је Николић, и додао да је СНС отворена за сарадњу са ДСС и НС, али да не добија исте сигнале.

Лидер СНС-а сматра да је потпуно погрешна процена Коштунице да ће, ако те две странке буду сарађивале, доћи до преливања чланова.

СНС је, према његовим речима, отворена и за сарадњу са некадашњом функционерком СРС и градоначелницом Новог Сада Мајом Гојковић, која је основала сопствену партију.

"Она је изабрала свој пут, а ми ћемо брижљиво да посматрамо како се профилише та странка. Ако је то заиста народна странка, како најављује, онда би сигурно сарадње између нас могло да буде, првенствено у Скупштини Новог Сада", казао је Николић.

СНС умеренији од СРС

Некадашњи заменик председника радикала је истакао да ће СНС водити умеренију политику, и да таква политика која "раздваја СРС и СНС" води ка победи на изборима.

Николић је рекао да су за СНС добробит државе и грађана превасходни циљ, и да жели да види Србију као и мирну и стабилну државу са уређеним политичким и правним системом "у којој се грађани буде са осмехом и не страхују за своју сигурност и егзистенцију".

"То је оно што смо желели и што је скоро била постала СРС", казао је Николић и додао да ће се напредњаци залагати за државу која ће "много јаче кренути у сарадњу са Русијом и са пријатељима у свету и која ће још оштрије супроставити захтевима ЕУ.

Са ЕУ треба разговарати и остваривати контакте, развијати економске односе, али непрекидно истичући свој захтев да Косово буде у саставу Србије", казао је Николић.

Та идеја, према речима Николића, била је идеја коју је без икаквих отпора спроводио у СРС и која је тој странци донела углед, огроман број гласова и која ју је водила ка победи.

"Нажалост, ми смо спречени зато што смо се ја и Шешељ коначно политички разишли. Ја са њим имам исти однос као и пре, и од њега зависи да ли смо се ми разишли и као људи. Ми смо се у овом циљу разишли, а мој циљ је био да странка стигне на врх, да победи и води Србију. Он нас је спречавао да победимо", рекао је Николић.

На питање да ли ће СНС умеренију политику заступати и у ставовима према сарадњи са Хашким трибуналом, Николић је рекао да се његова политика према том суду неће мењати и да, што се тиче СНС, нема сарадње са том институцијом.

Без концепта  "Велике Србије"

На питање да ли ће СНС заступати концепт "Велике Србије", Николић је рекао да то неће бити окосница те странке, као и да мисли да то неће више бити окосница ни СРС.

"Волео бих да ми онај који каже да ћемо имати велику Србију одговори да ли заиста мисли да је то могуће. Мислим да то више неће бити ни подлога СРС. Једноставно нико од њих неће моћи да да одговор на питање како ће то да буде реализовано", рекао је Николић.

Он је додао да је важна тачка програма СНС сарадња са Србима ван граница Србије и да је у том смислу странка оштро протестовала против прекида дипломатских односа са Црном Гором након њеног признавања независности Косова и Метохије.

"А како да помогнемо Србима у Црној Гори ако растерамо амбасадоре", упитао је Николић.

Томислав Николић је најавио да ће на оснивачкој скупштини у уторак, 21.октобра, бити бирани председник, заменик председника и председништво странке, а да ће главни одбор, који ће имати 300 чланова, бити биран тек за шест месеци, када буду конституисани сви општински одбори.

Николић је додао да ће странку финансирати њени чланови, али да неће одбити понуде богатих пословних људи уколико они за то буду заинтересовани.

"Ово је странка која се не финансира из буџета, има право да се финансира из приватних извора, од приватних лица до 330.000 динара годишње, од правних лица до 3.300.000 годишње, али укупно до 33 милиона годишње. Ми из скупштине смо одлучили да ћемо до нове године финансирати своју странку, а исто раде и људи у општинским одборима", закључио је Николић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
26° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара