Вучић: Сви у региону дужžни да обезбеде стабилност

Премијер Србије Александар Вучић поручио је у Мостару да и Србија, и Босна и Херцеговина и Хрватска имају обавезу да обезбеде стабилност и сигурност за све своје грађане. Истакао је да проблеме треба решавати, а не гурати под тепих. Вучић борави у БиХ поводом отварања 19. Међународног сајма привреде "Мостар 2016".

Премијер Србије Александар Вучић започео је посету Мостару разговором са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Младеном Иванићем и хрватским чланом Драганом Човићем.

Након састанка са Младеном Иванићем, рекао је да се разговарало о сарадњи Србије и БиХ о регионалним односима и о положају српског народа.

"За Републику Србију Босна и Херцеговина је један од најзначајнијих трговинских партнера, четврти трговински партнер, трећа извозна дестинација - после Италије и Немачке. Желимо да те односе унапредимо", рекао је Вучић.

Сматра да је за то регионална стабилност од кључног значаја.

"Уложићемо много труда, много енергије, много напора да очувамо и мир и пуну стабилност за све људе на Западном Балкану", поручио је Вучић.

Премијер је поручио да и Србија, и Босна и Херцеговина и Хрватска имају обавезу да обезбеде стабилност и сигурност за све своје грађане.

Додао је да сваки пут када износи забринутост, то чини за цео регион.

Упитан за планирани састанак са председавајућим Председништва БиХ Бакиром Изетбеговићем, у контексту подигнутих тензија после хашких пресуда, српски премијер је истакао да је боље да имамо искрене и отворене односе, да решавамо проблеме, а не да их стављамо под тепих.

"Проблеме треба да решавамо, а не да их стављамо под тепих", рекао је председник српске владе и најавио да ће у разговору са Изетбеговићем, као и увек, бити потпуно отворен и искрен.

На питање новинара да ли ће се састати и са хрватском председницом Колиндом Гарабар Китаровић, која је најавила сусрет, Вучић је одговорио да је то добра вест и да се нада да ће моћи да дође до тог састанка.

Што се блокаде Србије у ЕУ тиче, Вучић је нагласио да Хрватска о томе одлучује и да је то њихова ствар, а да ће се Србија понашати у складу са европским правилима и праксом, добрим обичајима и добрим комшијским обичајима.

Премијер је, после састанка са хрватским чланом Председништва БиХ, нагласио да Срби и Хрвати треба да раде на уређењу својих односа, на добробити будућих генерација.

Додао је да је са Човићем поделио жељу и наду да ће Срби и Хрвати, како у Босни и Херцеговини, тако и између Србије и Хрватске, умети да уреде своје односе на добробит будућих генерација.

Иванић: Доста са непотребном реториком и лекцијама

Српски члан Председништва БиХ Младен Иванић истакао је да је крајње време да се спусте тензије на линији Сарајево-Београд.

Бошњачка страна треба да престане са непотребном реториком и држањем лекција Србији, рекао је Иванић после сусрета са премијером Србије.

"„Било је превише негативног према Србији из БиХ у прошлој, па и овој години, без икаквог разлога. Подсетио бих на инцидент у Сребреници, отказивање посете председника Србије Томислава Николића због Насера Орића, те на непотребну реторику и држање лекција после последњих пресуда Хашког трибунала", рекао је Иванић.

Истакао је да односи Србије и БиХ нису никада били у проблемима, јер у име БиХ могу да говоре само три члана Председништва заједно.

„"Изетбеговић је изнео личне ставове, који нису ставови БиХ. БиХ сматра да у Србији има доброг и коректног пријатеља“", нагласио је Иванић и додао да ће се то тако наставити и даље.

Додао је да је време да се на бошњачкој политичкој сцени стане с тим и уместо сукоба крене у заједнички развој и сарадњу.

Из Србије, према његовим речима, таквих порука сарадње је било и у прошлој и овој години.

Вучић се налази у једнодневној посети Мостару, где присуствује отварању 19. Међународног сајма привреде, због којег је подигнут ниво безбедности.

Пре отварања сајма, премијер се састао са представницима српске заједнице у Мостару, као и владиком захумско-херцеговачким Григоријем са којим је разговарао о изградњи Саборне цркве у Мостару и помоћи Владе Србије за изградњу цркве.

Представници Срба, који живе у овом граду, упознали су премијера са положајем српске заједнице у Херцеговини.

"Драго ми је шšто су Срби жžелили да остану у Мостару и да жžиве са друга два народа. Ми ћемо помоћи колико можžемо да то и остваре. Овде постоји добра будућност за све људе и све народе", рекао је Вучић.

Влада Србије ће дати подршку у области пољопривреде, као и за обнову Саборне цркве, нагласио је премијер након састанка.

Са представницима српске заједнице разговарао је и о њиховом, не лаком положају, као и жељи да остану да живе у Мостару.

Тема разговора била је и ситуација у региону, решавање актуелних проблема, као и добра будућност за сва три народа у Босни и Херцеговини.

Процењује се да у граду на Неретви žиви око 5.000 Срба, који у Мостару никад нису имали свог представника у локалној администрацији. Саборни храм у Мостару порушšен је током рата деведесетих година. Била је то једна од најстаријих и највећих цркава на Балкану и у Мостару најзначајнији споменик иза Старог моста. Црква је изграђена 1873. године и била је највећа у Херцеговини.

Вучић је разговарао и са амбасадорком САД у Босни и Херцеговини Морин Кормак о регионалној стабилности, као и ситуацији у БиХ, а у плану је и одлазак у Саборну цркву Свете Тројице.

По отварању и обиласку Сајма, Вучић је разговарао са Бакиром Изетбеговићем, председником Председништва Босне и Херцеговине.

У фокусу привреда, али и спуштање тензија

Вучић је у посети Мостару поводом 19. Међународног сајма привреде, али су политички односи у региону избили у први план, будући да у том граду бораве и шефови држава Босне и Херцеговине и Хрватске, у тренутку када су односи у региону управо у троуглу те три земље изнова заоштрени.

До тога је дошло након хрватске блокаде европског пута Србије и отварања преговарачког поглавља 23, као и после две хашке пресуде и најаве Бакира Изетбеговића да би БиХ могла да покрене ревизију поступка по тужби против Србије за агресију и геноцид.

Премијер Србије привукао је стога пажњу новинара из бројних редакција, а на њихово питање о политичким околностима које су претходиле сајму у Мостару, поручио је да ће Србија учинити све да односи у региону напредују.

На отварању сајма говорили су директорка Мостарског сајма Далфине Бошњак, градоначелник Мостара Љубе Бешлића, председавајући Председништва Босне и Херцеговине, председница Хрватске, председник Црне Горе Филипа Вујановића, заменик премијера Владе Републике Турске - земље партнера сајма Нумана Куртулмуша.

У град на Неретви, поред њих, допутовао је готово цео дипломатски кор из Сарајева, на челу са Високим представником Међународне заједнице у БиХ Валентином Инцком, америчком амбасадорком Морин Кормак и амбасадором ОЕБС Џонатаном Муром.

У Мостару ће се представити низ компанија из региона, које ће, по отварању сајма, високи гости обићи у изложбеном простору.

На овогодишњем Сајму привреде у Мостару у Павиљону 1 свој штанд има Привредна комора Србије, која ће представити привредне потенцијале наше земље.

Такође, више предузећа из Србије заступљено је штандовима на Сајму, као и Туристичка организација Србије, која ће презентовати туристичке понетцијале наше земље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 17. мај 2024.
14° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара