Петковић: Наставак притиска на Србе

Последњи инциденти на Косову и Метохији јасно показују да Срби нису безбедни, а зебњу нарочито појачава чињеница да ниједан случај није разјашњен, рекао помоћник министра Драган Петковић.

Помоћник министра за Косово и Метохију Драган Петковић изјавио је да је бацање експлозивне направе на кућу породице Слободана Тодоровића у Церници код Гњилана наставак притисака на Србе који су остали да живе у овом селу, али и на читавом Косову и Метохији.

"Ово је још један у низу напада на Србе и ја се још надам да ће најзад почети сви ти инциденти и озбиљно да се истражују", рекао је Петковић ФоНету.

Петковић је додао да Еулекс мора да почне да ради свој посао и када су у питању напади на српску заједницу, а не само када хапсе Србе.

"Два месеца је прошло од убиства српског брачног пара Петковић у Партешу, а још нема никаквих резултата истраге", реако је Петковић.

У кућу Тодоровића, пре недељу дана вратио се из Доње Будриге Слободанов син Милорад, некадашњи саветник бившег министра за Косово и Метохију, са породицом. 

Петковић упозорава да је откривање починилаца и мотива веома важно, како би Срби који живе на овим просторима на делу видели како међународна заједница обезбеђује сигурност Србима.

"Овакви инциденти јасно показују да Срби нису безбедни, а зебњу нарочито појачава чињеница да ниједан, чак ни много тежи случајеви од овог, није разјашњен", рекао је Петковић. 

Повратници несигурни

Координатор за повратак у српској општини Исток, која је измештена у Осојане, Весна Маликовић изјавила је да се у последњих месец дана десило неколико инцидената у овој општини.

Мете инцидената су увек били повратници, подсетила је Маликовић. Она је навела да су у селу Ковраге опљачкане куће Алексе и Радоја Питулића, у селу Суви Лукавац украдена је крава и запаљено сено породици Дубић, крађе су се дешавале и у Осојану и Кошу, а у Сувом Лукавцу је недавно потпуно изгорела кућа Ружице Ратковић.

"Нико не реагује, КПС ништа није открила и људи се осећају веома несигурно ", рекла је Маликовић.

"Безбедност је веома погоршана од кад су отишли припадници шпанског КФОР-а. Док су они били овде и ранијих година, када је ситуација на Косову и Метохији била генерално много гора за Србе и неалбанце, ми смо се овде ипак осећали ммного сигурније јер смо знали да ће нас они заштити", рекла је Маликовић.

Портпарол КПС за округ Пећ Авни Џевукај рекао је ФоНету да су полиција и ватрогасци били на лису места у Сувом Лукавцу, али да ништа није могло да се учини.

"Материјална штета је велика али, на срећу, није било жртава јер у кући у време избијања пожара није било никог. Полиција ради на расветљавању овог случаја", рекао је Џевукај.

У општини Исток живи око 2.700 Срба, углавном се ради о повратницима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво