МСП о Косову 1. децембра

Међународни суд правде одредио дневни ред јавне расправе о легалности једнострано проглашене независности Косова. Београду и Приштини по три сата да представе аргументе, осталим државама по 45 минута. Расправа почиње 1. децембра и очекује се да ће трајати десет дана.

Представници Београда и Приштине имаће по три часа времена да образложе ставове о легалности једонстрано проглашене независности Косова, када, 1. децембра, почне јавна расправа о том питању пред хашким Међународним судом правде.

Према дневном реду, који су Интернет порталу Радио-телевизије Србије пренели дипломати који су имали увид у документацију, ставове ће прво изнети представник Србије, а после њега и представник власти у Приштини, па затим и остале државе.

Остале државе које се се пријавиле за учешће у расправи, њих укупно 29, ће на располагању имати по 45 минута да образложе своје аргументе, а очекује се да читава расправа траје десет дана.

Сви документи, поднесци и одговори засад су поверљиви, а Међународни суд правде одлучиће да ли ће бити обелодањени јавности на усменој расправи или накнадно.

У првој фази процеса, писане изјаве доставило је 36 држава, односно Чешка Република, Француска, Кипар, Кина, Швајцарска, Румунија, Албанија, Аустрија, Египат, Немачка, Словачка, Рушија, Финска, Пољска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Србија, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Словенија, Латвија, Јапан, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азербејџан, Малдиви, Сијера Леоне, Боливија и Венецуела.

Изјаву су доставили и представници косовских Албанаца, који се воде као посебна категорија, пошто Косово није чланица Уједињених нација.

Такође, у другој фази 14 држава доставило је коментаре на писане изјаве других држава, укључујући Француску, Норвешку, Кипар, Србију, Аргентину, Немачку, Холандију, Албанију, Словенију, Швајцарску, Боливију, Велику Британију, САД и Шпанију.

У незваничном пребројавању, које су претходних седмица помињали западни дипломати, наводи се да ће независност Косова подржати представници 16 држава,цдок ће став Београда да се чин власти на Косову од 17. фебруара прошле године противан међународном праву, подржати 15 држава.

Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра 2008. године, већином гласова, захтев Србије да се Међународни суд правде изјасни о легалности једностраног проглашења независности Косова.

Српски предлог резолуције подржало је 77 делегата, "против" је гласало шест делегата, односно представници Палауа, Науруа, Микронезије, Маршалских Острва, Албаније и САД.

Независност Косова до сада су подржале 62 од укупно 192 државе чланице Уједињених нација.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво