МСП о Косову 1. децембра

Међународни суд правде одредио дневни ред јавне расправе о легалности једнострано проглашене независности Косова. Београду и Приштини по три сата да представе аргументе, осталим државама по 45 минута. Расправа почиње 1. децембра и очекује се да ће трајати десет дана.

Представници Београда и Приштине имаће по три часа времена да образложе ставове о легалности једонстрано проглашене независности Косова, када, 1. децембра, почне јавна расправа о том питању пред хашким Међународним судом правде.

Према дневном реду, који су Интернет порталу Радио-телевизије Србије пренели дипломати који су имали увид у документацију, ставове ће прво изнети представник Србије, а после њега и представник власти у Приштини, па затим и остале државе.

Остале државе које се се пријавиле за учешће у расправи, њих укупно 29, ће на располагању имати по 45 минута да образложе своје аргументе, а очекује се да читава расправа траје десет дана.

Сви документи, поднесци и одговори засад су поверљиви, а Међународни суд правде одлучиће да ли ће бити обелодањени јавности на усменој расправи или накнадно.

У првој фази процеса, писане изјаве доставило је 36 држава, односно Чешка Република, Француска, Кипар, Кина, Швајцарска, Румунија, Албанија, Аустрија, Египат, Немачка, Словачка, Рушија, Финска, Пољска, Луксембург, Либија, Велика Британија, САД, Србија, Шпанија, Иран, Естонија, Норвешка, Словенија, Латвија, Јапан, Бразил, Ирска, Данска, Аргентина, Азербејџан, Малдиви, Сијера Леоне, Боливија и Венецуела.

Изјаву су доставили и представници косовских Албанаца, који се воде као посебна категорија, пошто Косово није чланица Уједињених нација.

Такође, у другој фази 14 држава доставило је коментаре на писане изјаве других држава, укључујући Француску, Норвешку, Кипар, Србију, Аргентину, Немачку, Холандију, Албанију, Словенију, Швајцарску, Боливију, Велику Британију, САД и Шпанију.

У незваничном пребројавању, које су претходних седмица помињали западни дипломати, наводи се да ће независност Косова подржати представници 16 држава,цдок ће став Београда да се чин власти на Косову од 17. фебруара прошле године противан међународном праву, подржати 15 држава.

Генерална скупштина УН усвојила је 8. октобра 2008. године, већином гласова, захтев Србије да се Међународни суд правде изјасни о легалности једностраног проглашења независности Косова.

Српски предлог резолуције подржало је 77 делегата, "против" је гласало шест делегата, односно представници Палауа, Науруа, Микронезије, Маршалских Острва, Албаније и САД.

Независност Косова до сада су подржале 62 од укупно 192 државе чланице Уједињених нација.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(петак, 09. окт 2009, 12:17) - marko kraljevic [нерегистровани]

Pomozi Gospode

Pomozi nam Gospode Boze da pravda pobedi.

(четвртак, 08. окт 2009, 23:51) - Vlada [нерегистровани]

Zakon sile

Nije bitan odnos zamalja u svetskom poretku, nego koje su to zemlje.

(четвртак, 08. окт 2009, 23:25) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

Ne maze Albanci prvo ta podnese izvestaj jer SRbija podnela tuzbu ko tuzi taj prvo kaze zasto.To je odgovor na komentar redosled....

(четвртак, 08. окт 2009, 23:18) - Nenad [нерегистровани]

Kosovo unutar Srbije

Pravi odnos je 130 naspram 62 u korist Srbije koliko me sluzi jos moja matematika."Strpljen spasen" kaze nas narod.

(четвртак, 08. окт 2009, 21:51) - anonymous [нерегистровани]

Nada

16protiv 15?

(четвртак, 08. окт 2009, 21:29) - anonymous [нерегистровани]

srbin

Napred Srbijo!!!!!

(четвртак, 08. окт 2009, 20:44) - anonymous [нерегистровани]

Redosled izlaganja

Prvo su Albanci trebali obrazloziti njihove argumente za nezavisnost pa onda Srbija sa argumentima protiv posto je priznata drzava. Ovako se daje isuvise prostora siptarskoj delegaciji da smisli odgovor na nase izlaganje. Zanima me kako su oni dobili prioritetni polozaj.

(четвртак, 08. окт 2009, 18:54) - tromoravac [нерегистровани]

Ne damo Kosovo i Metohiju! Nikad!

Nedaj se Srbijo! Nema predaje! Od Subotice do Prizrena!

(четвртак, 08. окт 2009, 18:11) - Miki [нерегистровани]

pravda

Napred Srbijoooooooooooooooooo
Pravda i Bog dragi stoje tik uz nas.
Zivela SRBIJA i nas predsednik Tadic,Vucina Jeremic i svi ostali.