Вучић: Није било државног удара, али покушаја урушавања Владе јесте

Нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца и било каквих бараба, јер се борим против њих и нећу да на мене падне било каква сенка, каже Вучић.

Председник Владе Србије Александар Вучић изјавио је у емисији Упитник да не види елементе државног удара о којем су протеклих дана спекулисали медији, али да постоји константна намера да се урушава Влада Србије.

(Снимак емисије "Упитник" можете погледати/преузети на страни Емисије)

"Вучићевић (уредник Информера, прим. ред.) је пре десет дана изнео неке ствари које нису баш потпуно истините. У овом случају, ја не мислим да је било државног удара, није било ни снаге, ни воље за то", каже Вучић.

Премијер још каже да са Вучићевићем не дели исте политичке ставове јер сматра да је добро да Србија буде на европском путу, док је власник и главни уредник Информера за приближавање Русији, али и да нема о њему шта лоше да кажем, јер га сматрам "часним и пристојним човеком и моралним новинарем".

Потом је објављена моја потерница на насловној страни тих новина (Курира), истиче саговорник Упитника. "Нико није реаговао. Та медијска групација потом тврди да нису поменули Вучића. А на насловној пише Вучић. Злоупотребљавају проблематичног човека (Корница) да оптуже премијера да је криминалац. Некоме се много журило са таквим нападом", рекао је премијер.

"Ово је најтежа могућа оптужба за конкретно кривично дело. Ја тог човека (Корница) нисам никада видео. Ја сам тражио додатно да одем на полиграф, против кога се води једна страшна кампања. А што се онда сви лажови плаше детектора лажи", упитао је премијер.

Истиче да неће да дозволи да држава буде рекетирана, да било ко уцењује Владу и државу и да морамо да дамо "Новости" и "Политику". 

"Говорим о марифетлуцима врха ДС-а, Богићевића, Родића и Бјелопетровића", рекао је Вучић.

Осврћући се на релативизовање у јавности значаја полиграфа, Вучић је запитао лидера ДС и премијера Војводине Бојана Пајтића зашто он неће на детектор лажи. 

"Нећу да дозволим било коме у Србији да ме повезује са било каквим криминалом, гадим се криминалаца и било каквих бараба, јер се борим против њих и нећу да на мене падне било каква сенка", рекао је Вучић.

Не верујем да ми неко у Влади ради о глави

Премијер Вучић каже да не верује да му неко у Влади ради о глави, да постоје различита мишљења, али да су само резултати важни.

"Смешно је да неко каже да је Зорана Михајловић мој највећи опонент. Ако Зорани одговара да се тиме хвали, то је у реду, али она добро ради свој посао и то је најважније", рекао је премијер.

Вучић је приметио да му у Влади највише опонира Вулин и да се њих двојица у много чему не слажу.

Упитан да ли му смета што се Михајловићева "дружи" са амбасадором САД, Вучић је рекао да она добро ради свој посао, а да га не занима ко где и шта слави.

Додаје да и председник Србије добро ради свој посао и да има пуну подршку Владе и њега лично.

Премијер Вучић каже да нема расцепа у Српској напредној странци, да је кључно како ће се Србија развијати и да не сматра да су потребни ванредни парламентарни избори.

"Догодио нам се 'велики расцеп', отишао је Саша Мирковић и не знамо како ћемо даље", рекао је иронично премијер одговарајући на питање како коментарише одлазак Мирковића из странке.

Александар Вучић изјавио је да ће све проблеме у странци решавати на страначким скуповима у јануару или фебруару.

На питање да ли има тајкуна у Српској напредној странци, премијер истиче да их нема онако како их има у другим странкама, али да има бахатих политичара.

За председницу Скупштине Србије Мају Гојковић рекао је да је била изванредна у Ирану и да не разуме зашто је јавности важније да ли је том приликом носила хиџаб или није.

Премијер је нагласио да нико није говорио о томе да ли је Маја причала о сарадњи Ирана и Србије, да ли је тај разговор био успешан, као и да ли је успела да "измири" поједине српске погрешне потезе према тој земљи.

Дешавале се чудне ствари

Премијер је рекао да је разочаран поступањем појединих западних дипломата у Србији, али да је од његовог личног става много важније да се не кваре односи наше земље са земљама из којих они долазе.

Вучић је рекао да не жели да говори о којим амбасадама је реч, не зато што се плаши, већ, како је истакао, не жели да руши углед Србије.

"Могу да кажем да су се дешавале чудне ствари. Из једне западноевропске земље, када сам обилазио мигранте на Железничкој станици, обавестили су ме да је један човек обилазио 'Кобре', али и људе из странке и да се распитивао колико ми је обезбеђење", рекао је Вучић.

Према његовим речима, то се догодило после напада на њега у Сребреници 11. јула.

Како је додао, када су припадници "Кобри" позвали ту особу да га питају зашто се интересује за премијерово обезбеђење, испоставило се да је реч о "главном обавештајцу, односно првом секретару једне западне амбасаде".

"Зашто им је то било важно, не знам. То је моје лично разочарање, али никада нећу рећи о којој земљи је реч, јер не желим да кварим односе са том земљом. Односи Србије са том земљом важнији су од онога што лично осећам", рекао је Вучић.

Скандалозна изјава Миленовићеве о босанском лобију

Вучић је поручио и да је увредљива и скандалозна изјава чланице Савета за борбу против корупције Мирославе Миленовић да су полицајци босанско-напредњачки лоби и истакао да неће дозволити поделе Срба.

Додаје да у Београду, у којем је и он рођен, живи око милион прекодринских Срба.

"И ја сам рођен у Београду, где сам на најуспешнији начин завршио државни Правни факултет. Волим овај град и ову земљу, али се осећам да сам пореклом из Босне. Мој отац је пореклом из Босне, упознао је моју мајку овде, јер су му претходно убили све најближе. Јел' треба да се иселимо сви који смо из Босне?", упитао је Вучић.

Оцењује да је изјава Миленовићеве скандалозна порука, али да нико на то није реаговао.

"Срба преко Дрине има у Србији више од милион. Нећу дозволити поделе. Нема разлике између Србина из Шумадије, Крајине, Војводине и било код другог дела", нагласио је премијер.

Додаје да ће напад на Миленовићеву бити истражен, без обзира на то што се она понела неодговорно, не пријавивши случај и не подвргавши се лекарском прегледу.

Вучић је рекао да у Србији постоје људи који нису спремни за промене и који би да врате Србију у муљ тајкунског лудила.

"Мирослав Мишковић није главни кривац, али је симбол и парадигма паразитске Србије у којој су тајкуни узимали кредите без покрића, давали паре политичарима и члановима управних одбора", истиче премијер.

У новембру готово да није било дефицита 

Говорећи о фискалном дефициту, Вучић истиче да у новембру фискалног дефицита готово да није било и да Србија није у рецесији. 

"Фискални дефицит ће бити најмање три пута нижи од оног што би ММФ прихватио, у новембру готово да га нема, свега 535 милиона динара, што је оценила и Европска комисија, али видеће и грађани, јер ствари иду у добром смеру. Упркос мерама фискалне консолидације, успели смо земљу из рецесије да вратимо у раст и биће следеће године више од два одсто", рекао је Вучић. 

Напомиње да је ово био један од услова да би Србија могла да добије отварање поглавља.

Према његовим речима, то није довољно и 2017. ће се ићи на већи раст, на више од три одсто.

Додаје да се у тешко време кренуло у реформе.

"Сви смо скептични, чекамо да све неко други решава. Прихватили смо се тешког посла, задесиле су нас поплаве најгоре у историји, али смо ипак кренули и у оштре економске реформе. Кренули смо да мењамо однос према Србији свуда у свету", каже Вучић.

Циљ да незапосленост буде испод 15 одсто

Премијер каже да ће се радити на запошљавању у свим секторима и да ће незапосленост бити испод 15 одсто.

"Доводићемо инвеститоре, фокусираћемо се на аутомобилску индустрију, ако нам дође кинеска компанија у Железару, запослиће се још људи у Смедереву", напомиње премијер.

Говорећи о посети Кини и инвестицији те земље у смедеревску Железару, Вучић је рекао да је са њима разговарано да "уђу и да нас спасу".

"Они имају свој интерес, ми имамо свој, нема ту неке филозофије", каже премијер.

Вучић додаје да ће оквирни уговор с кинеском компанијом за "Железару Смедерево" бити потписан у децембру, а коначан у априлу 2016. године. 

Према његовим речима, они желе да праве фабрику шавних цеви, то је инвестиција од 300 милиона евра, што је од огромног значаја за Србију.

"Они хоће да овде дођу да направе индустријске паркове, луку, да праве огромне профите да запосле наше људе, да доводе њихове компаније", каже Вучић.

Додаје да би било и више инвестиција да нема оних који спречавају промене.

"То су они који не желе промене, различити политички фактори", каже Вучић.

Каже да заоштравање односа између Русије и Турске отвара врата Србији да извози у обе земље.

Говорећи о електропривреди, премијер Србије је рекао да је жеља Владе да се шири у региону и додаје да за то имамо новац.

"Купили смо 11 одсто електромреже Црне Горе и Србија ће бити спремна, уколико за то покаже интересовање Република Српска, да купи и удео у електропривреди РС. Имамо жељу да се ширимо у региону и имаћемо новац", објашњава Вучић.

Мало повећање плата и пензија није увреда

Говорећи и повећању плата и пензија, премијер је рекао да ће за 60 одсто пензионера који имају пензије до 25.000, пензије сада бити веће него икада.

На питање како коментарише критику политичких противника да је повећање пензија до 290 динара увредљиво, Вучић је одговорио да је то било настојање да се смањи разлика између сиромашнијих и богатијих пензионера.  

"Није увреда мало повећање плата и пензија, увреда је ако земља иде уназад, ако незапосленост са 13 скочи на 27 одсто, јавни дуг са 32 на 64 одсто, као шŠто је било раније", навео је Вучић.

Истиче да ће лично обновити све школе, обданишта и домове здравља у земљи.

"Људи се томе радују и ми ћемо сваку школу, обданиште, дом здравља окречити. Нисмо много новца издвојили за то, за болнице и школе потрошена је милијарда", објашњава Вучић.

Истиче да ниједна школа неће бити заборављена.

"Отићи ћу у сваку болницу, вртић и дом здравља. У сваки ћу отићи и лично ћу проверити како тамо изгледају тоалети", каже премијер.

Додаје да је то историјска ствар и да му није тешко.

"У будућности ће неко рећи: 2015. преокренуто је све, смањен је дефицит, 2015. из рецесије се ушло у динамичан раст", каже Вучић.

Отварање поглавља резултат грађана Србије

Вучић је истакао да ће 14. децембра бити отворена поглавља 32 и 35, да ће поглавље 32 веома брзо бити затворено, а да је поглавље 35 нешто захтевније и истакао да очекује да ће бити даљих притисака када је у питању Косово.

Премијер је констатовао да је поглавље 35 болно и тешко за нас и да се тиче односа са Приштином.

Вучић је одбио да прокоментарише изјаву једне британске парламентарке која је рекла да ће на крају Србија морати да призна независност Косова.

"Не мислите ваљда да ћу коментарисати изјаву једне посланице", рекао је Вучић и додао да ће притисака свакако бити.

"То не може да нас заобиђе", приметио је премијер.

Према његовим речима, након поглавља 32 и 35, веома ће брзо бити отворена поглавља 23 и 24.

Говорећи о коридорима, премијер Вучић каже да ће Коридор 10 бити завршен за годину и четири месеца, а Коридор 11 до априла 2017. године.

Додаје да је ове године изграђено 316 мостова у целој Србији и да ће, када коридори буду завршени, много више људи пролазити кроз Србију и остављати новац у Србији.

Број коментара 112

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво