Самит у Кини: Премијери возом до Пекинга, посебна част Вучићу

Премијер Србије Александар Вучић и председници влада земаља Централне и Источне Европе, који учествују на Четвртом самиту у кинеском граду Суџоу, наставили су своје активности у Пекингу. До тог града су са кинеским премијером Ли Кећангом путовали брзим возом преко Шангаја. Вучић и Ли се договорили да радови на прузи Београд–Будимпешта буду завршени за две године.

У возу који иде 300 километара на сат, кинески премијер је одлучио да највећу част од присутних укаже председнику Владе Србије одредивши да управо он седи поред њега, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима.

У току вожње, која између Суџоа и Шангаја траје двадесетак минута, двојица премијера су се договорила да радови на прузи Београд–Будимпешта морају да буду завршени у року од две године, јер би то представљало најбољи доказ српске и кинеске ефикасности, озбиљности и одговорности.

"Премијер Вучић се састао са представницима компаније за изградњу путева и мостова ЦРБЦ, са којима је разговарао о изради студије изводљивости за изградњу Индустријског парка у Србији, као и делова ауто-пута Коридора 11 на деоницама Сурчин–Обреновац и Чачак–Пожега, чија изградња би требало да почне у најскоријем року", наводи се у саопштењу Владе Србије.

У току поподнева премијер Вучић ће посетити седиште компаније Поли и ЦМЕЦ и присуствовати радној вечери са представницима ХБИС-а заинтересованим за приватизацију "Железаре Смедерево", додаје се у саопштењу. ХБИС је друга по величини челичана на свету. 

Вучић је јуче учествовао на Четвртом самиту шефова влада Кине и 16 земаља Централне и Источне Европе, као и на Петом економско-трговинском форуму ЦИЕЗ.

Како је рекао, Србија се међу првима кандидовала да буде корисник кредитне линије од десет милијарди долара за унапређење сарадње Кине са земљама Централне и Источне Европе и водећа земља у том делу Европе у реализацији инфраструктурних пројеката са Кином.

Вучић је рекао да Србија са Кином спроводи пројекте изградње енергетске и саобраћајне инфраструктуре у вредности већој од 1,5 милијарди долара.

Најавио је да ће у наредних шест месеци бити урађена студија изводљивости за изградњу Индустријског парка у Београду, по угледу на кинески Индустријски парк у Суџоу, као и могућност сарадње кинеске фабрике аутобуса "Хајгер" и српског "Икарбуса".

Премијер Србије посету Кини завршиће у четвртак, званичним билатералним сусретима са највишšим кинеским званичницима.

Током официјелне посете Пекингу, премијер Вучић ће имати одвојене сусрете са председником Кине Си Ђинпингом и премијером Ли Кећангом.

Кад је реч о самиту ЦИЕЗ, председник српске владе, који је вишедневну посету Кини почео обиласком Индустријског парка и фабрике аутобуса "Хајгер", приметио је да Србија може много да научи од Кине о урбаном планирању, економском развоју и јавној администрацији, те да може да буде мотор развоја целе Источне Европе.

Премијер је рекао да је Индустријски парк у Суџоу најуспешнији у Кини, да има бруто домаћи производ пет пута већи од Србије и да наша земља може да преузме тај начин организације. 

Према његовим речима, уз помоћ амбасадора Кине у Србији Ли Манћанга дошли смо до кинеске компаније, која ће у наредних шест месеци урадити студију изводљивости за мањи, али по истом принципу прављен индустријски парк у околини моста Михаило Пупин, који је отворио са премијером Кине.

То може да буде, истакао је, изванредан замајац за Србију.

О сарадњи "Икарбуса" и "Хајгера" 

Вучић је, говорећи о могућој продукцијској сарадњи "Икарбуса" и "Хајгера", рекао да те две фирме већ разговарају и да верује да ће Србија у новом индустријском парку, заједно са "Сименсом", моћи да испоручује такве електричне аутобусе на домаћа али и страна тржишта.

"Гледаћемо да препишемо све оно добро што смо видели у Кини", рекао је Вучић, истичући да су Кинези давали веома повољне услове инвеститорима. Он је нагласио да Србија подржава иницијативу Кине за јачање сарадње са земљама Централне и Источне Европе.

"И Србија жели да, као пункт на мапи Појаса и пута, постане једно од важнијих регионалних трговинских чворишта у овом делу Европе. То је за Србију и развојна шанса", изјавио је премијер Вучић.

Обраћајући се шефовима влада Кине и земаља Централне и Источне Европе, премијер Вучић је рекао да Србија, у оквиру својих напора да постане чланица ЕУ, настоји да развија и одржава конструктивне односе са суседима и земљама у региону Југоисточне Европе.

Додао је да је српска влада посвећена спровођењу реформи у циљу јачања привреде и побољшања живота грађана Србије.

"Чињеница да на Самиту учествују већим делом земље чланице ЕУ, говори у прилог томе да је овај вид сарадње неодвојив од укупних односа Кине и ЕУ и да представља додатни механизам унапређења овог стратешког партнерства", закључио је премијер Вучић.

број коментара 9 Пошаљи коментар
(среда, 25. нов 2015, 12:47) - anonymous [нерегистровани]

Ikarbus

A Mercedes???

(среда, 25. нов 2015, 12:45) - anonymous [нерегистровани]

Normalno da cestitam

Samo da kazem da su leteli a ne vozali kad samo razmislim kojom brzinom strah mi u kostima.Ja bi gospodine Vucicu ipak ako moze barem jedna pruga da se ostavi za nostalgicare i ove koji vole malo sporije mislim na mene a ovi drugi neka lete mislim voze hvala i sretno u svakom pogledu.

(среда, 25. нов 2015, 12:26) - .........anonymous [нерегистровани]

Napredak u politici

BRAVO za nasu vladu i puno pozdrava za prijateljsku Kinu

(среда, 25. нов 2015, 12:21) - anonymous [нерегистровани]

jako mi je drago

veoma sam srecan kad vidim ovakve izvestaje i slike. Kina je nasa prijateljska zemlja i slika dva premijera je toliko prijatna sa njihovim izrazom lica. Vidi si ko nam je pravi prijatelj bez uslovljanja.

(среда, 25. нов 2015, 09:47) - zarko frankfurt [нерегистровани]

Bravo za glas razuma, bravo za komentar!

u potpunosti se slazem sve je lepo rekao jos jednom Bravo

(среда, 25. нов 2015, 08:55) - anonymous [нерегистровани]

Nije to nista

Ja sam jednom putovala vozom Beograd-Bar. I do Topcidera smo isli oko 2 sata.Sta bi se tu tek moglo dogovoriti !

(среда, 25. нов 2015, 08:54) - глас разума [нерегистровани]

потребно подржати Вучића у Србији

Иако нисам присталица нити СНС нити актуелне власти и сматрам да пуно тога нису урадили како треба, нашем премијеру се апсолутно не може спочитавати да се заиста не труди и максимално не залаже за напредак Србије.После историјске посете Москви, мислим да и ова посета Пекингу има веома велики значај за нашу земљу.Страни фактор је незадовољан јер нема озбиљне опозиције у Србији, која би могла срушити Вучићев режим, зато ће покушати да га руше унутар СНС.Какви год да су његови односи за министарком Михаиловић, требао би знати да је она одабрана да буде тај супротан пол у влади, који треба заменити премијера.У таквој ситуацији, када странци желе да диктирају шта се код нас треба дешавати, све ово чиме нисам задовољан досад пада у воду и уступа место подршци српском премијеру.Очекујем од озбиљних политичких снага у земљи исто такво понашање, а не да наседају на јефтине трикове страних амбасада у Србији.Ако Вучић треба да оде, то треба народ да одлучи на изборима, и никако другачије.

(среда, 25. нов 2015, 08:46) - anonymous [нерегистровани]

Industrijski park

u Beogradu na vodi. Biće zanimljivo videti.

(среда, 25. нов 2015, 08:41) - Никола [нерегистровани]

Тако треба

Ово је добро, само напред, треба сарађивати са Кином, они су нам пријатељска земља, а и економија која се најбрже развија на свету.