Читај ми!

"Најважније пронаћи јединствено решење за мигрантску кризу"

Још увек је рано за прогнозе и тврдње да је осумњичени за напад у Паризу прошао балканском рутом, јер пронађени пасош није довољан доказ за то, каже за РТС директорка Центра за спољну политику Александра Јоксимовић. Каже да је важно зауставити говор мржње према муслиманима. Мигрантска криза се може лечити само ако се отклони узрок, указује Јоксимовићева.

Александра Јоксимовић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекла да постоји могућност да се међу мигранатима крије и потенцијални терориста, и додала да је у овом тренутку најважније пронаћи јединствено решење за мигрантску кризу, али и за све чешће терористичке нападе.

"Мислим да се свет већ дуго бори против ове пошасти зване тероризам, али до сада није било јединственог приступа. Ово што се догодило у Паризу можда ће бити окидач да свет пронађе заједнички пут за борбу против терориста", указује Јоксимовићева.

Истиче да слика са јучерашњег самита 20 најјачих земаља, где су се сусрели руски и амерички председник, довољно говори о озбиљним намерама да се изнедри јединствени приступ у борби против Исламске државе.

Напад у Паризу је један од најозбиљнијих на тлу Европе, указује Јоксимовићева и додаје да су се тек касније чула упозорења и прогнозе ирачких обавештајних служби о могућем терористичком нападу.

Коментаришући откривање идентитета једног од осумњичених за напад у Паризу, Јоксимовићева напомиње да је још увек рано давати прогнозу да ли је он заиста прошао кроз Балкан, јер како додаје пасош није веродостојан доказ да се ради о мигранту.

"Наравно да постоји могућност да, када кроз земље региона пролази много миграната, да се међу њима има и терориста", сматра Јоксимовићева.

Указује како се мигрантска криза може лечити само ако се лечи њен узрок, који се, како подсећа, налази у Сирији.

Ипак, додаје да до сада није постојало никаво јединство по питању мигранстке кризе, не само у Европи, већ и у појединачним земљама.

Закључује да је после свега, неопоходно зауставити и не распиривати говор мржње према муслиманима, јер како додаје, те исте избеглице беже из Сирије од терориста који су извршили и напад у Паризу.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
21° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се