Тадић: Србија незаобилазни безбедносни чинилац

Војно-полицијска вежба "Одлучан одговор 2009" показала да је Србија незаобилазан политички и безбедносни чинилац у југоисточној Европи, рекао председник Тадић. Поручио је да Србија никада више не сме бити изолована, већ да мора бити у средишту интеграционих процеса. Висок ниво обучености војске и полиције, оценили Шутановац и Дачић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је да је данашња војно-полицијска вежба "Одлучан одговор 2009" показала да је Србија незаобилазан политички и безбедносни чинилац у југоисточној Европи.

По завршетку вежбе на полигону "Пештер" у којој је учествовало око 1.200 припадника војске и полиције, Тадић је поручио да Србија никада више не сме бити изолована, већ да мора бити у средишту интеграционих процеса.

"Србија је земља чији је парламент усвојио документ о војној неутралности и то је чињеница коју ћемо увек имати на уму. Истовремено имаћемо активну безбедносну политику и у складу са безбедносним процесима у региону у будућности доносити одлуке стратешког карактера - део којих интеграција ће бити Србија и како ћемо се владати у складу са постојећим и будућим безбедносним претњама и ризицима", рекао је Тадић.

Према његовим речима, основна обавеза безбедносних снага у Србији је одбрана суверенитета и територијалног интегритета, али и учешће у подизању међународног кредибилитета државе.

"Само земља за снажним међународним кредибилитетом може бранити своје границе пуном снагом и рачунати на међународну подршку", рекао је Тадић, и додао да ће српска војска и полиција наставити да доприносе и међународној безбедности учешћем у мировним мисијама.

Према његовим речима, само Србија која је део решења, а не проблем по себи може бранити властити интерес, и само таква Србија јесте на добробит властитих грађана.

Председник Србије изразио је уверење да ће доношење пакета закона из области одбране и безбедности, који се у овом тренутку разматра у парламенту, допринети даљем осавремењивању и побољшању ефикасности Војске Србије.

Тадић је подсетио да је Србија чланица НАТО програма Партнерство за мир и да има још много могућности да се таква сарадња развија, најављујући да ће ускоро у Бриселу бити отворена Мисија Србије.

"Одлучан одговор 2009"

Највиши државни званичници и војни врх Србије присуствовали су данас на полигону "Пештер" здруженој тактичкој вежби "Одлучан одговор 2009".

У оквиру највеће интервидовске вежбе организовавне у последњих 15 година изведена су бојева гађања и приказана дејства ловачко-бомбардерске авијације, хеликоптерских јединица, оклопних и пешадијских састава, артиљерије и специјалних снага Војске Србије и МУП-а.

У оквиру вежбе је за представнике државног врха и дипломатског кора приређена изложба војних средстава и наоружања у развоју.

Вежби су поред председника Тадића, прируствовали и министар одбране Драган Шутановац, заменик председника владе и министар полиције Ивица Дачић, као и министри Расим Љајић и Сулејман Угљанин.

На вежби су учествовали припадници 2. бригаде Копнене војске, Специјалне бригаде, Мешовите артиљеријске бригаде, Бригаде везе, Петог батаљонан војне полиције, 246. батаљона АБХО, 98. и 204. авијацијске базе Ваздухопловства и Противваздухопловне одбране и Специјалне антитерористичке јединице и Жандармерије МУП-а Србије.

Процес планирања вежбе трајао је три месеца, а у процесу припреме учествовало је више од две хиљаде припадника Војске Србије.

Вежбом је руководио заменик команданта Здружене оперативне команде, бригадни генерал Милан Мојсиловић.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 07. окт 2009, 23:38) - Živan [нерегистровани]

Moj predsednice

Da se sve Vase zelje ostvare Srbija bi jako brzo bila Balkanska zemlja snova.Mislim da vam gro naroda veruje i siguran sam da misle slicno meni.Dragi maj predsednice mozda imate dovoljan broj saradnika kojim verujete ali (moje misljenje) nedovoljno je poruka narodu
da bi on znao sta je to nezamenljivo u onome sto Vi zagovarate(kazem Vi a mislim na vas i vladu).Ono sto ovaj narod treba,to je da se Vi nikada ne zamorite i da ovaj narod na kraju mnogih laznih govora koje su mu servirali razni Euroskeptici i lazni domoljubi vide svetlo u svom zivotu.Veliki pozdrav svim Srbima od nekadasnjeg Futozana.