Читај ми!

Вулин: Мигранти се слободно крећу кроз Србију

Мигранти имају слободу кретања у Србији и сами одлучују на који гранични прелаз ће отићи, изјавио је министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин, истичући да се показало да је српски азилни ситем бољи од хрватског.

Реагујући на изјаву хрватског министра полиције Хрватске Ранка Остојића, који је Србији поручио да "не мучи мигранте и не шаље их у Хрватску", Александар Вулин је истакао да Србија не одређује избеглицама куда ће и како да иду.

"Ми мигранте не трпамо у вагоне, не усмеравамо их и не водимо их на Хоргош, као што их не водимо ни на Товарник, већ сами одлучују где ће ићи", рекао је Вулин агенцији Танјуг.

Нагласио је да се Србија према мигрантима односи као према људима, а "не као према стоци", те да их неће "трпати у сточне вагоне и водити на било коју границу".

"То могу да посведоче и европски комесари који су од премијера Александра Вучића добили јасан став да се о томе уопште не преговара", рекао је Вулин.

Додао је и да му је жао што Остојић не може да прихвати да је српски азилни систем бољи од хрватског и што не може да се помири са тим да је политика условљавања и кршења свих закона доживела пораз.

"Као што није успео да објасни ни хрватској, ни европској, ни светској јавности како је могуће да је солидарност и хуманост према избеглицама трајала само два дана, а да се азилни систем његове земље распао за мање од 48 сати, тако ни сад не може да објасни да је Европа поступила у складу са својим законодавством, извршила притисак на Хрватску да се гранични прелази отворе и да престане дискриминација носилаца српских пасоша", рекао је Вулин.

Навео је да Остојићеви коментари да Србија прави представу о томе како брине о мигрантима говоре само о њему, истичући да Србија никада није хтела ни да разговара о томе да "мигранте третира као кромпире или као стоку".

Коментаришући Остојићев коментар да су прихватни центри у Србији празни, а да је пре неки дан у центру код Шида било око 200 особа само док је трајала "представа за новинаре", Вулин је рекао да је тог дана Хрватска вратила 100 миграната са своје границе по киши и хладном времену и да су они били смештени у центру како би преспавали.

"Боље би било да је време које је потрошио на смишљање увреда за српску владу и нападе на све своје суседе, потрошио да направи добар азилни ситем који ће издржати бар 72 сати", закључио је Вулин.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(субота, 26. сеп 2015, 20:30) - anonymous [нерегистровани]

Slazem se!

Argument vam je na mestu nije normalno da se bilo ko slobodno krece bez dokumenata! Dakle to je krajnje neozbiljno nemarno pa i tragicno da se toliko zaostaje u odbrani svoje teritorije, Pokusajte da se krecete kroz Kinu bez dokumenata pa da vidite sta vas ceka!

(субота, 26. сеп 2015, 19:36) - Dragan [нерегистровани]

Sloboda!??

Kako može da se kreće Srbijom slobodno, bez dokumenata??? Pa to je apsurd! Mene kao građanina Srbije, ne daj bože da me legitimiše žandarmerija, te ako nemam ličnu kartu, može i da me privede u policiju!? Znači, i ja mogu da budem izbeglica, samo malo da se prerušim, i niko nema da me dira! Još ću da tvrdim da sam bio nekada na studijama u Beogradu i da sam Sirijac! Ha! bez obzira ovo što hrvatski predstavnici tvrde, svakako je slabost države, ali i nekakv pristup, koji je mač sa dve oštrice!

(субота, 26. сеп 2015, 18:08) - anonymous [нерегистровани]

Gdje to ima

Da se krecu ljudi koji nemaju dokumenta i nisu evidentirani nebi smjeli da se krecu kud im volja.
ovde onda manjka organizovanost drzave, necu da tvrdim da je vlast neozbiljna ali red mora da se zna.
Tako je u svim drzavama koje drze do prava i reda.