Николић: Нећемо силом на мигранте, нити да их насељавамо

Председник Србије Томислав Николић каже да проблем миграната мора заједнички да реши цела Европа и да Србија не жели да мигранте на силу само гура даље, али да није могуће ни да њима насељава своју територију нити да гради прихватилишта за њих.

"Србија тај проблем не може да реши и Србија није била крајња дестинација миграната, већ земља кроз коју се пролази. Међутим, чланице ЕУ, посебно оне које су примамљиве за мигранте, желе да се сва та игра одвија изван њихове територије, да не стигну ни у Француску, ни у Немачку, ни у Британију", рекао је Николић за казахстанску телевизију Хабар, преноси Танјуг.

Председник Србије је истакао да је сада на испиту цела ЕУ, зато што ти људи из неколико разлога напуштају своје територије.

"Најбаналнији разлог је рат на њиховим територијама који нису они започели, у коме нису ни учествовали, али је однео много жртава, много живота, и који је упропастио економију тих држава. Други разлог су упропашћене економије још раније, јер је све почело док су колонијалне силе владале Африком", истакао је Николић.

Према његовим речима, колонијалне силе су у Африци извлачиле дијаманте, злато, све "што се налазило под земљом, па чак и скелете праисторијских животиња".

"Дошло је време да (мигранти) крену за својим богатством, они траже посао, где је отишла руда, отићи ће и они...", навео је Николић.

Нагласио је да Србија не може да реши тај проблем насељавањем миграната, истакавши да ми немамо ту врсту популације, јер нисмо били колонијална сила па да Мароканци, Алжирци, Пакистанци, Индијци, Тунишани имају наше држављанство.

"Ти људи се не везују за Србију, не желе да живе у Србији, јер у Србији нема довољно радних места ни за оне који су тамо рођени", рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија је "нација која прихвата сваког и уме са сваким", али када дође 20.000 људи "за њих нема ништа".

"Богати су мало даље и чекају како ће Србија да се избори са тим, па чак и подижу жице и ограде", навео је Николић, постављајући питање шта ће бити ако мигранти крену на силу кроз ту жицу и да ли ће неко да пуца на њих.

Истакао је да "српска полиција сигурно неће да пуца на мигранте, неће ни војска, а како ће бити са земљама чланицама ЕУ, видећемо".

"Проблем је много већи озбиљнији и опаснији него то што Брисел жели да га представи целом свету.. Ми тај проблем осећамо али да га решимо тако што ћемо да и ми да их гурамо на силу даље, то је немогуће, а да га решимо тако што ћемо да подижемо прихватилишта за њих и то је немогуће", нагласио је Николић.

Додао је да је неопходно обезбедити храну и лекове за мигранте, а ни за њих прихватилишта нису решење, јер никада не знају када ће доћи до прекидања такве врсте помоћи.

Србији је место у ЕУ, остаћемо неутрални

Николић је рекао да је Србији место у ЕУ и да ће Брисел то схватити пре или касније, али да Србија зарад уласка у Унију неће кварити односе ни са ким, нити признати независност Косова и Метохије.

"Испунили смо много више услова него неке чланице ЕУ и то ће ЕУ да схвати пре или касније, не мислимо да кваримо односе са целим светом ни по коју цену, и не желимо да признамо независност КиМ ни по коју цену, па макар то значило да никад нећемо бити у Светској трговинској организацији (СТО), па и у ЕУ", рекао је српски председник. 

Према његовим речима, "да смо се определили против неких држава, вероватно бисмо лакше ушли у ЕУ, али ми једноставно нисмо ни против кога, желимо да сарађујемо са целим светом".

"Ми и тај проблем са ЕУ имамо зато што смо неутрални према целом свету", истакао је Николић.

Оценио је да је Србија, после великог застоја у међународним односима, "свуда негде на пола пута".

"Србија је посматрач и у Покрету несврстаних и СТО, Србија је кандидат за чланство у ЕУ... Напустила је Покрет несврстаних, па је сада стигла до посматрача, жели да уђе у ЕУ, стигла је до кандидатуре и преговора око чланства, у СТО је посматрач...", приметио је Николић.

Председник је закључио да у "тим великим организацијама, посебно у западној хемисфери, никада не можете знати када ћете нешто постићи, када ћете негде стићи и када ће вас примити, јер то зависи од много фактора".

Договорен заједнички пројекат у привреди

Председник Србије је рекао да је са председником Казахстана Нурсултаном Назарбајевим договорио да заједнички реализују пилот пројекат у коме би казахстанске инвестиције оживеле једну фабрику у Србији.

Николић, који од 27. августа борави у посети Казахстану на позив Назарбајева, рекао је да је идеја да инвеститори из Казахстана улажу у државна предузећа у Србији која су у процесу приватизације, имају добар бренд, али немају новац да покрену производњу.

Председник је навео да би фабрика која би требало да послужи као модел будуће сарадње Србије и Казахстана, могла да буде отворена половином следеће године, током посете казахстанског председника Србији. Додао је и да је међусобна размена Србије и Казахстана "неоправдано" пала у последњој години.

Наиме, Србија је 2013. године из те земље увезла робе за милијарду долара, а за шест месеци ове године за 200 милиона долара, рекао је Николић.

Навео је да Србија много више увози из Казахстана него што извози, и да је "очигледно да је потребно да казахстански привредници понуде своје тржиште, посебно у грађевинарству и пољопривреди, српским фирмама".

"Ово јесте моја прва посета Казахстану, али су односи били изванредни и пре моје посете. Назарбајев и ја смо се сретали на различитим догађајима и увек разговарали о томе како да унапредимо сарадњу и мислим да смо данас конкретније разговарали баш о томе како да унапредимо односе, искористимо добро пријатељство и поверење које привредници обе земље имају према руководствима наших земаља", истакао је Николић.

Нагласио је и да, иако Србија не мери своје пријатељство обимом трговинске размене, велико пријатељство може да донесе много већу трговинску размену.

Николић сматра да је Казахстан направио велико чудо од државе која је после распада Совјетског савеза имала страховитих тешкоћа и да може да послужи као пример другима, као и да заједничка сарадња Србије и Казахстана може донети много успеха.

Српски председник је пренео и да му је Назарбајев захвалио на ангажману Србије око уласка Казахстана у Светску трговинску организацију, као и што ће наша земља бити ангажована и око тога да Казастан буде нестални члан Савета безбедности у периоду за који конкурише.

Николић се данас састао са Кабулом Џакуповим, председником Доњег дома парламента, као и са градоначелником Алматија Баурзаном Бајбеком, и том приликом изјавио да је врло задовољан учинком дводневне посете Републици Казахстан, саопштено је из Прес службе председника.

Такође је упутио позив привредницима из Алматија да покушају да кроз економску сарадњу сустигну изванредне билатералне односе.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво