Читај ми!

Западне амбасаде нису поштовале одлуку Владе о Дану жалости

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је за "Политику" да је тужан и разочаран због тога што западне амбасаде у Београду нису на Дан жалости, 5. августа, спустиле своје заставе на пола копља.

У Влади Србије одлука амбасада да не спусте заставе на пола копља протумачена је као гест непоштовања одлуке Владе, али и дипломатског протокола, објављено је на сајту Политике.

Премијер Александар Вучић није желео да каже да ли ће Влада уложити протест тим поводом.

На овакав потез амбасаде земаља квинте – САД, Велика Британија, Немачка, Француска и Италија – одлучиле су се после међусобних консултација, али и у договору са својим престоницама, пише лист.

Бивши амбасадор и члан Форума за међународне односе Душан Симеоновић сматра да је реч о западњачком прагматизму према проблемима који постоје у бившој Југославији. Оцењује да је у питању вођење избалансиране политике и да је њихов поступак директно повезан са одлуком њихових држава да не учествују на војној паради поводом "Олује".

Бивши диплломата, који није хтео да буде именован, изјавио је Политици да амбасадама које нису спустиле заставе на пола копља треба ставити до знања да им је због те одлуке прибележен минус.

"То што су урадили можемо да протумачимо као знак непоштовања наше земље. Шта год они мислили о нама, ми смо прогласили Дан жалости и то би морала да поштује свака амбасада", рекао је он.

Из једне западне амбасаде Политика је добила незваничну потврду да државне заставе нису биле пуштене, али да је из поштовања према српском народу у среду у 12 часова у тим амбасадама одржан минут ћутања.

Број коментара 34

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи