Читај ми!

Србија положила тест

Поруке немачке канцеларке Ангеле Меркел које смо добили оснажују наш европски пут, каже декан Факултета политичких наука Драган Симић. Најављени одлазак премијера Србије Александра Вучића у Сребреницу важна је порука региону да Србија наставља са поликом помирења, оценио је Симић.

Декан Факултета политичких наука Драган Симић рекао је гостујући у Дневнику РТС-а да су се позитивне поруке Ангеле Меркел Србији очекивале.

"Већина питања је била раније договорена, оно што нас је изненадило јесте једна опуштена атмосфера. Поруке које смо добили, али и очекивали, оснажују наш европски пут", каже Симић.

Истиче да се први пут догодило да један високи немачки званичник подржи мировне иницијативе које долазе са српске стране и да од посете Ангеле Меркел Београду можемо да очекујемо неколико важних ствари.

"Прво, њена реч има тежину и то ће убрзати отварење поглавља, али за то је потребан и став Бундестага. И унутрашње реформе ће имати утицаја да се процес убрза, што ми и очекујемо", напомиње Драган Симић.

Каже да је јучерашња расправа о Резолуцији о Сребреници продубила поделе у региону.

"Вето на Резолуцију је велика руска дипломатска, али и успех наше стране. Србија све време показује да жали због свих жртава", додаје Симић.

Истиче да је Србија све време у деликатној позицији јер с једне стране, опредељена је за европски пут, а с друге стране традиционално одржава добре односе с Русијом.

"Србија треба да настави да се бори за процес помирења у региону иако је ова Резолуција унела лошу атмосферу у цео тај процес. Траба истрајавати на путу помирења", објашњава Симић.

Каже да све што се догађало повод Резолуције показује колико је негативно утицала на процес помирења и додаје да је најављени одлазак премијера Србије Александра Вучића у Сребреницу храбар потез и важна порука региону да Србија наставља са поликом помирења.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво