Читај ми!

Русија уложила вето на резолуцију о Сребреници

Русија уложила вето на британски предлог резолуције о Сребреници. Кинези уздржани. САД: Руски вето је још једна мрља на репутацији Савета безбедности. Руски амбасадор је предлог резолуције назвао "политички мотивисаним и контрапродуктивним".

17.20 - Велики дан за Србију, спречено бацање љаге на цео српски народ, рекао председник Томислав Николић.

17.10 - Седница Савета безбедности је прекинута, а председавајући је позвао чланице на консултације. Стастанак је прекинут због полемике између представника Русије, САД и Велике Британије, а поводом примедби на ставове које је Русија изнела током гласања о нацрту  резолуције. 

16.50 - Русија уложила вето на британски предлог. Америчка амбасадорка Саманта Пауер руски вето назвала "новом мрљом на репутацији Савета безбедности".

16.45 - Кина предложила да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези са резолуцијом о Сребреници. 

16.42 - Усвајање ове резолуције било би контрапродуктивно, рекао је Чуркин. "Уколико ставите овај документ на гласање, Русија ће гласати против". 

16.37 - Британски нацрт није конструктиван и изазива сукобе, оптужује само један народ. Такав приступ је политички мотивисан, није легитиман и не служи напретку у БиХ, рекао је Чуркин. "Овај документ неће помоћи постизању мира".

16.35 - Почиње гласање о предлогу резолуције. Руски амбасадор Виталиј Чуркин предложио минут ћутања за жртве Сребренице. 

16.32 - "Чињеница да су све стране починиле злочине не значи и да су све стране једнако криве", рекао је шеф УН за људска права. 

16.22 - После Елијасона, Савету се из Женеве путем видео-линка обраћа шеф УН за људска права, принц Заид. "Како смо могли бити тако кратковиди и нисмо претпоставили да ће бити убистава", рекао је принц Заед.

16.07 - Почиње седница Савета безбедности. Пре почетка седнице разговарали амбасадори САД и Русије Виталиј Чуркин и Саманта Пауер. Седница почела излагањем заменика шефа УН Јана Елијасона.

Руска Федерација спречила је, у Савету безбедности УН, усвајање британског предлога резолуције о Сребреници, називајући тај документ "политичким и контрапродуктивним", што је амбасадорка САД Саманта Пауер назвала "новом мрљом на репутацији Савета безбедности".

Представници десет земаља подржали су резолуцију, четири земље су биле уздржане, а амбасадор Русије при УН Виталиј Чуркин био је против и уложио вето.

Чуркин је, пре него што је гласање почело, упозорио да се текст не ставља на гласање јер ће Русија гласати против. Амбасадор Чуркин рекао је да би резолуција само довела до повећања тензија на Балкану. Додао је да би усвајање резолуције, пошто нема консензуса о њеном садржају, било контрапродуктивно и да би водило ка повећању тензија у региону.

Руски амбасадор је додао да се Русија надала да ће комеморација у Сребреници бити искоришћена за поглед у будућност, што је Русија и пренела Мисији Велике Британије, земље која је радила на нацрту резолуције.

Међутим, констатовао је да је Велика Британија кренула другим правцем, који није био конструктиван и чији резултат би био приписати кривицу само једном народу. Такав приступ, према његовим речима, изазвао би само велике поделе.

Русија је желела избалансиран документ, али је изјава Москве игнорисана, приметио је и додао да је важно што ће у Сребреници, на обележавању годишњице злочина, учествовати представници Србије и да не би било добро да се резолуцијом негативно утиче на напоре у циљу постизања мира и стабилности.

Чуркин је навео и да је нацрт резолуције болно дочекан у БиХ, али и шире у региону и да је тиме несрећа политизована, због чега сматра да Савет безбедности треба да се бави актуелним ситуацијама, а не историјским догађајима.

Амбасадор Русије подсетио је да се његова земља увек залагала за истрагу свих злочина у БиХ, нагласивши да се не може закључити ко је током конфликта највише патио.

Чуркин је рекао да се на основу података да је више стотина хиљада Срба морало да напусти своје домове може закључити да су Срби једнако патили, чак и више од других.

Због тога, казао је он, треба искористити годишњицу Дејтонског споразума за напредак Балкана ка миру.

На почетку изјашњавања представника земаља чланица СБ УН, амбасадор Чуркин затражио је да се жртвама у БиХ ода пошта минутом ћутања.

Представник Велике Британије, земље предлагача резолуције, истакао је да је било жртава на свим странама.

"Овај нацрт не оптужује српски народ, већ подстиче помирење, а признање прошлости је предуслов за то", рекао је британски амбасадор.

Уздржани: Нацрт резолуције не доприноси помирењу

Амбасадори земаља чланица Савета безбедности УН који су били уздржани приликом гласања о британској резолуцији о Сребреници наводе да тај документ никако не доприноси помирењу.

Међу уздржанима била је и Кина, чији амбасадор је још јуче затражио да се наставе консултације док се не пронађе заједнички језик у вези са резолуцијом, док је амбасадор Венецуеле истакао да се његова земља уздржала од гласања сматрајући да текст резолуције није био избалансиран.

Образложио је да је то због тога што текст приписује одговорност само једној страни за злочин у Сребреници". "Не може се кривица приписати једном народу, јер злочин су починиле групе екстремиста", поручио је кинески амбасадор.

Дипломатски представник Венецуеле при УН приметио је да нацрт резолуције није имао подршку ни у региону, због чега његова земља, како је рекао, верује да не би допринела помирењу већ би довела до даљих подела у БиХ.

"Уједињене нације треба да раде на јачању сарадње у региону и на помирењу свих страна", закључио је представник Венецуеле.

Амбасадор Анголе казао је да се уздржао од гласања јер се не слаже са текстом нацрта резолуције, зато што није узето у обзир на исти начин више хиљаде жртава масакара на целој територији Босне и Херцеговине.

Ангола је, како је рекао, очекивала текст који би допринео помирењу у региону, предложени текст никако не би допринео "текућем, крхком процесу помирења", већ би имао негативан утицај на напоре политичара региона у циљу јачања сарадње.

Ангола је такође, додао је, очекивала да финални нацрт резолуције одсликава компромис свих чланица Савета безбедности УН, али се у њему нису препознале све земље чланице.

За амбасадора Нигерије неспорно је да свет не сме заборавити жртве масакра у Сребреници, његова земља подржава да 11. јул буде успостављен као Међународни дан сећања на жртве, али је грађанима региона поручио да оставе прошлост и окрену се будућности.

Рекао је и да се Нигерија залаже за развој институција које би спречиле геноцид, додајући да у томе мора бити појачана регионална и глобална сарадња. Подсетио је такође да је у Нигерији борба против некажњивости злочина национални приоритет и заложио се за јачање глобалних акција на том плану.

Првобитно је било планирано да седница буде одржана јуче, али је одлагана три пута јер није било консензуса о тексту британске резолуције.

број коментара 38 Пошаљи коментар
(четвртак, 09. јул 2015, 00:33) - rus [нерегистровани]

bravo

bravo za ruse

(среда, 08. јул 2015, 23:34) - anonymous [нерегистровани]

Живела Русија и Србија!

Хвала браћо Руси, да сте живи и здрави, за вас вечна захвалност и слава!

(среда, 08. јул 2015, 22:09) - Marko [нерегистровани]

Hvala bratskoj Rusiji

Na muci se poznaju junaci.Svaka cast bratskoj Rusiji na pomoci kad je najteze.

(среда, 08. јул 2015, 21:55) - Gligo RS [нерегистровани]

Hvala Rusiji!

Veliko hvala Rusiji!!!Stvarno nema smisla da se osuđuje samo srpski narod!Srebrenica nije mjesto stradanja samo samih Muslimana,već i Srba...Nikome od bošnjačkih političara ne pada na pamet da se poklone srpskim žrtvama rata;jer koliko vidim njima bi najbolje bilo da nas nema s lijeve obale Drine...Nažalost,to je tako...

(среда, 08. јул 2015, 21:52) - marko [нерегистровани]

Konačno!

Koliko li je puta ruski veto nedostajao Srbima u prethodne 23 godine. Koliko nesreća se moglo izbeći da je ovako nešto usledilo ranije. Da danas Vitalij Čurkin nije uložio veto istrajavanje na obrani svog dostojanstva, plemenitih ljudskih načela i vere koju ispovedamo bilo bi potpuno obesmišljeno. Današnji dan budi nadu i neka označi početak preokreta u odnosu snaga u svetu.

(среда, 08. јул 2015, 21:43) - marko [нерегистровани]

Konačno!

Koliko li je puta ruski veto nedostajao Srbima u prethodne 23 godine. Koliko nesreća se moglo izbeći da je ovako nešto usledilo ranije. Da danas Vitalij Čurkin nije uložio veto istrajavanje na obrani svog dostojanstva, plemenitih ljudskih načela i vere koju ispovedamo bilo bi potpuno obesmišljeno. Današnji dan budi nadu i neka označi početak preokreta u odnosu snaga u svetu.

(среда, 08. јул 2015, 21:22) - anonymous [нерегистровани]

Hvala!

Beskrajno hvala braci Rusima! Pamticu im ovo dok sam ziv.

(среда, 08. јул 2015, 20:45) - anonymous [нерегистровани]

Ili ili

Pitanje je bilo ili ili.Naravno da su to Rusi shvatili.Svu frustraciju sobom zapad je ,posto Rusiji nemoze nista,hteo i dalje ce iskijavati na Srbiji.Ovakva mrznja ,prema jedenom narodu nije zabelezena u istoriji covecanstva.A zasto.Doci cemo i do toga.

(среда, 08. јул 2015, 20:40) - anonymous [нерегистровани]

Nesto je ovde "fishy"

Normalna praksa u Savetu Bezbednosti je da predlagac rezolucije povuce istu sa dnevnog reda za glasanje kada dobije jasnu poruku da ce velika sila uloziti veto. U ovom slucaju je Rusija to pravovremeno uradila i po svim parametrima glasanja nije trebalo ni da bude.
Cinjenica je da su predlagaci rezolucije bili Amerikanci, dok su Britanci samo "sluzili svrsi", koja je da povremeno u diplomatiji urade ponesto sto Amerika ne zeli direktno da uradi, "kako se Vlasi ne bi dosetili". To je njihova medjusobna podela zadataka, koja interno odlicno funkcionise i za koju nemam komentar. Ali cinjenica da su Ameri dozvolili sebi blamazu da postave rezoluciju na glasanje i popiju veto jeste neobicna i pokazuje da im je zbog necega bilo veoma stalo. Ne mislim da je to zbog Srbije i Republike Srpske. Mi smo dovoljno kooperativni i beskicmeni da ne bi oko nas u trenutnoj medjunarodnoj situaciji trosili ugled velesile, a potrosili su ga i angazovali se vise nego sto je sama poluzaboravljena tema Srebrenice vredna na politickoj sceni. I uz to su jos drasticno ojacali rusku poziciju kod Srba, sto sigurno nije trebalo da se rizikuje, da nesto drugo, vece, nije bilo motiv za celu akciju.
Bice da se radi o nekakvom "gasenju vatre" na Bliskom Istoku i,generalno, u muslimanskom svetu. Nesto bas gori pod nogama, i to opasno.

(среда, 08. јул 2015, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

spasiba

Нећу пуно да паметујем. Само једно велико хвала братској Русији за ово данас! Нећемо заборавити. У ствари, за политичаре не знам јер они су чудна сорта али српски народ ово сигурно неће заборавити. А нећемо заборавити ни западњацима који су покушали да од нас направе веће злочинце од Немаца и Хрвата из времена другог светског рата. Ништа никоме нећемо заборавити! Живела Србија, живела нам братска Русија!