Вучић: Идем у Сребреницу – помирење да, понижење не

Премијер Александар Вучић рекао је на ванредној конференцији за новинаре да је Влада Србије једногласно донела одлуку да он оде у Сребреницу на комеморацију и да је добио гаранције да резолуција Велике Британије неће бити усвојена у садашњем облику.

Александар Вучић је говорећи о томе што резолуција о Сребреници данас није усвојена у Савету безбедности УН рекао да Србија ту вест не доживљава као победу, јер у Сребреници нема победника, већ само жртава које захтевају поштовање. Влада је на данашњој седници једногласно донела одлуку да премијер Вучић представља Србију на комеморацији у Поточарима.

Премијер је уверен да Савет безбедности ни сутра неће донети резолуцију о Сребреници у садашњем облику. Како је навео, лично је добио такве гаранције и додао да мисли да нема могућности да дође до промене у том ставу.

Осим, како је рекао, ако не дође до текста који не буде ни налик тексту који је до данас постојао.

"Сматрамо да та резолуција за смисао није имала помирење", рекао је премијер.

"То можемо да урадимо само ми, православни и муслимани, Срби и Бошњаци, који живимо на овим просторима", рекао је премијер. 

"Сребреница и свако друго, свако српско стратиште, јесте пре свега прво наш велики грех, бол и опомена, опет ником другом него нама, који смо овде омеђени тим гробницама", навео је премијер.

Истакао је да Србија не ликује, као што није желела да лицитира бројем жртава нити да негира одговорност за злочин.  

Председник Владе је цитирао Конфучија, који је рекао: "Да је човек спреман на помирење, али се не понижава, хуља се понижава, али Србија неће бити хуља..."

Истакао је да Србија најискреније жели да пружи руку својим суседима и да им помогне да уђу у дијалог, само неће понижење.

"Као што смо рекли, показаћемо да имамо храбрости, одважности и одлучности, по цену личних каријера, супротставићемо се неким од највећих сила бранећи отаџбину, плаво-црвено-белу заставу, да покажемо да Србију нико не може да гази", навео је Вучић. 

"Нема колективне кривице" 

Указао је да сваки злочин има име и презиме, и у Кравици, Братунцу, Сребреници, Јасеновцу, Јадовну и сваком другом месту.

"Нема колективне кривице ни Срба, ни Хрвата, ни Бошњака", изјавио је премијер.

Поновио је да резолуција о Сребреници није била у правцу помирења и да је стога Србија и била против ње, "а нисмо и никада нећемо бити против жртава и никада нећемо бити против Хрвата и Муслимана".

"Искрено и све молим да не покушавају да понизе Србију – Србија на то једино није спремна и то као премијер нећу дозволити."

Додао је да су протеклих дана вођени разговори са највишим представницима Руске Федерације, размењене поруке са представницима Кине, размењена писмена са свим чланицама СБ УН...

"Мислим да смо добро и озбиљно деловали и реакција неких других о томе довољно говори", закључио је Вучић одговарајући на питање од кога је добио гаранције да резолуција ни сутра неће бити донета.

Додао је и да ће Србија успети да избегне оно што "само једно племе из Руанде није успело".

"Били бисмо једини народ на свету оптужен за геноцид, али то се, како вечерас ствари стоје, неће догодити. И ми смо захвални свима који су нам помогли, и Кини, и Русији, и Венецуели, и Анголи, и многим другима који су се јављали и били спремни да помогну", истакао је Вучић. 

Руски вето нема цену 

На питање новинара да каже колика ће бити цена руског вета у Савету безбедности на резолуцију о Сребреници, премијер је приметио да се замало кладио да ће то питање бити постављено.

"Никакве цене нема, нити нам је шта ко тражио, нити смо шта нудили. Ми ништа нисмо нудили сем принципа, сем поштовања међународног права, одбране од понижења нашег народа и наше земље. Морам да признам да руски партнери нису тражили ништа од нас", рекао је Вучић.

На питање да ли постоје неки услови потребни за његов одлазак у Сребреницу, Вучић је рекао да њега никакви безбедносни услови не занимају, ако је неко мислио на те услове.

"Мене безбедносни услови не занимају. Битно ми је шта о томе мисле Ћамил Дураковић, Мајке Сребренице и бошњачки члан Председништва БиХ", рекао је Вучић, уз опаску да ће, наравно, организаторима бити тешко да припреме његову посету с обзиром на све šшто је изречено ових дана и на све шšто се догађало.

Премијер је рекао и да је срамота блага реч којом би могао да окарактерише изјаву редитеља Кокана Младеновића да 5. октобра није било проливања крви, али да мисли да је време да се то сада догоди.

"Тај човек (Младеновић) који призива на крвопролиће говори о себи. Шта год да кажем било би мало. Ви знате да имамо и политичке представнике који су призивали украјински сценарио у Србији, а сада су у мишјој рупи. Они говоре о себи, ни о коме другом", рекао је Вучић.

Број коментара 33

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво