Читај ми!

Дачић: Сарадња са Палестином је интерес Србије

Србија има јасан политички интерес да развија пријатељске односе и сарадњу са Палестином, због чега размишљамо о отварању амбасаде у Рамали“, поручује шеф српске дипломатије Ивица Дачић након сусрета са палестинским министром спољних послова Ријадом ел Маликијем.

На састанку двојице министара спољних послова потписан је Меморандум о разумевању и политичким консултацијама.

Ел Малики тврди да је данашњи сусрет поставио темеље за нове односе на основу старог пријатељства.

"Ја сам оптимиста да је овај састанак поставио темеље за даљу изградњу односа који су засновани на поверењеу, поштовању и старом пријатељству и солодарности", каже министар спољних послова Палестине Малики.

Захваљује Србији што је у Генералној скупштини Уједињених нација 2012. године гласала за то да Палестина добије статус посматрачке државе-нечланице УН.

"Многе ствари видимо истим очима, и постоје заједнички елементи који треба да нас удруже да заједно радимо", наводи Ел Малики и најављује успостављање заједничког комитета, како би се продубили односи Србије и Палестине.

И Ивица Дачић подсећа на срдачне односе бивше Југославије и Палестине, Тита и Јасера Арафата.

Захваљује палестинским властима на коректном и принципијелном односу према проблему територијалног интегритета Србије, односно проблему Косова.

"Потрудићемо се да наставимо са координацијом и пуним разумевањем када је реч о ставовима у међународним односима", тврди Дачић и додаје да се Србија залаже за то да са Палестином развија економске, трговинске и културне односе, да са њом прави мешовите комитете, да олакша визни систем, као и за обнову веза између универзитета.

Наглашава да је Србија у више историјских прилика била у ситуацији да помаже Палестини и палестиском народу и да жели да се та сарадња настави.

"Мирновни процес мора обновити и залажемо се на за мир на Блиском истоку, до чега може довести само дијалог Палестинаца и Израелаца", закључује Дачић.

Такође, у званичну посету Србији дошао је и палестински председник Абас на позив Томислава Николића. 

број коментара 1 Пошаљи коментар
(среда, 10. јун 2015, 07:43) - Световид [нерегистровани]

Палестина и Палестинци су нам увек били пријатељи.

Наравно да што пре треба отворити амбасаду у Палестини.
Палестинци су увек били коректни и пријатељски народ.

Упркос тешкој ситуацији Израелци и Палестинци сарађују, тргују, имају садржајне пословне односе, размењују радну снагу, упркос инцидентима и проблемима који ће се морати решити обостраним разумевањем.
И Палестинци и Ираелци и Срби имају тешку историју, па се можда упркос свему добро разумемо.

Србија треба да развија садржајне односе са свима!