Читај ми!

Стефановић: Надам се да ћемо решити случај Битићи

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је да се искрено нада да ће нови докази и озбиљнији рад и полиције и тужилаштва допринети да се дође до починиоца злочина у случају браће Битићи. Напомиње и да службе безбедности свакодневно прате ситуацију када је реч о радикалном тероризму.

Стефановић је на конференцији за новинаре рекао да не може да саопшти више детаља да не би угрозио ток истраге, али је истакао да је у претходним истрагама било мањкавости, пренео је Танјуг.

"У претходним истрагама је било мањкавости, било да је реч о вештачењу наоружања, било да нису узимана у обзир сведочења, уврштавање нових сведока, могућност вештачења лог-офова са базних станица мобилне телефоније које указују на присуство одређених људи за које се није сматрало да су били присутни, или није утврђено да су били присутни, а сада базна станица каже другачије", рекао је Стефановић.

"Не могу да говорим детаљније да не бих угрозио ток истраге, али се искрено надам да ће нови докази и један озбиљнији рад и полиције и тужилаштва довести до тога да починиоци буду откривени," казао је Стефановић.

Браћа Агрон, Мехмет и Или (Ylli) Битићи, који су се као припадници такозване "Атлантске бригаде" борили на Косову у редовима ОВК, убијени су у јулу 1999. године, а њихова тела су пронађена 2001. године у масовној гробници у Петровом селу код Кладова.

Током двогодишње истраге, Тужилаштво за ратне злочине сарађивало је на том случају са Федералним истражним бироом САД, због тога што су браћа Битићи били амерички држављани.

Министар је рекао и да српске службе безбедности свакодневно прате ситуацију када је реч о радикалном тероризму и да предузимају све мере да не дође до преливања тероризма из региона и нестабилности Србије.

"Свако ко жели да угрози Србију може да очекује жесток одговор Србије јер нећемо дозволити да неко над нама испробава терористичке нападе", рекао је Стефановић на питање новинара о спотовима исламиста.

Додао је да ти спотови за домаће службе безбедности нису изненађење, подсећајући да је из полиције и раније упозоравано на могућност да може доћи до претњи Србији и радикализације појединца, пре свега младих.

Стефановић је напоменуо да су неки од тих људи под мерама контроле безбедносних служби.

"Пратимо ситуацију, предузимамо мере и свакодневно наше службе безбедности разматрају ситуацију", рекао је Стефановић.

Министар је најавио и да ће ове године на граничним прелазима страним држављанима бити дељено неколико стотина хиљада флајера на којима ће стајати упутства о саобраћајним правилима и последицама уколико их прекрше.

Рекао је и да је суботичка полиција урадила добар посао у случају америчког новинара кога је зауставила због вожње од 150 километара на сат.

Упитан да ли би више полицајаца могло да говори енглески како не би дошло до неразумевања са страним држављанима, Стефановић је казао да му је жао што више полицајаца не говори енглески, али да ни сви грађани не говоре енглески, па не зна што би то био случај са полицајцима.

Стефановић је појаснио да је у том конкретном случају био присутан шеф смене који говори енглески и који је успео да разреши ситуацију.

Већа пажња полиције током изборних процеса 

Министар је најавио да ће приликом свих будућих изборних процеса, на дан одржавања избора, наредити максималну позорност свих полицијских снага, па ако треба, ангажовати и припаднике Жандармерије како не би дошло до инцидената.

Стефановић је истакао да је полиција у многим случајевима подигла прекршајне и кривичне пријаве, и то против људи из различитих политичких странака, али да не може да утиче на рад тужилаштава и судова.

"Што се полиције тиче, највећи део тих случајева је расветљен", рекао је Стефановић и додао да се често дешава да у пријављеним случајевима нема никаквих доказа, снимака, видео-записа, фотогафија, осим сведока из политичке странке.

Кад је реч о СНС-у, чији је потпредседник Главног одбора, Стефановић је напоменуо да су њени резултати на свим изборима импресивни, а последњи пример је Мионица.

"Немамо разлога да се плашимо избора и изјашњавања народа, победујемо лако захваљујући доброј политици. Да ли неко други има проблем, па покушавајући да креира инциденте, створи климу да добије неки политички поен, то је већ питање спекулација", рекао је Стефановић.

"Политичка додела средстава у Војводини" 

Небојша Стефановић, који је и потпредседник Главног одбора СНС-а, рекао је да није изненађен вешћу да је око 15 невладиних организација које су повезане са ДС-ом добило око 20 милиона динара из покрајинског буџета на конкурсу који је финансирала Влада Војводине, наводећи да је у питању "политичка додела средстава".

"Ни најмање нисам изненађен том вешћу. То је стари манир ДС-а да пред изборе додели својима што више из буџета како би водили кампању и узимали гласове, куповали их новцем који припада свим грађанима", рекао је Стефановић на конференцији за новинаре.

"Надам се да ће државни органи утврђивати да ли постоје родбинске везе и да ли има елемената кривичне одговорности, пошто је ово скандалозно да се новац додељује по партијској линији. Ово није први пут и нисам изненађен, али сам изнеанђен степеном бахатости неколико месеци пред изборе, а њих ће бити за мање од годину дана од данашњег дана", рекао је Стефановић.

Стефановић је за јучерашње наводе Владимира Јешића, брата Горана Јешића, да га је у вези са инцидентом половином априла у Инђији, као члана Комисије за решавање притужби у тој полицијској управи, испитивао Владимир Петковић, функционер СНС-а из Сремске Митровице, рекао да читава изјава обилује неистинама.

"Тај човек за којег је навео да га је испитивао је неколио месеци раније изабран на предлог Полицијске управе за Сремску Митровицу, пре икаквих назнака догађаја који је пријавио Јешић. Током испитивања ништа није рекао, само је био физички присутан", рекао је Стефановић, наводећи да је страх од губљења избора у Војводини очигледан.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 06. јун 2015, 07:03) - Чича из Шумадије [нерегистровани]

Докле се сагињати пред САД

Треба докторе, отворено рећи САД, та браћа су сама дошла у терористичку организацију, погинули у борби против легалних српских снага...

(субота, 06. јун 2015, 00:53) - anonymous [нерегистровани]

re

Isto mora rjsiti i to serbija zna.

(петак, 05. јун 2015, 18:10) - anonymous [нерегистровани]

da resimo

A ko ce da resi slucaj 6-7 mladica koji su poginuli u kaficu na KiM,i svi ostali slucajeva na KiM. Vodili su rat na nase teritorije a oni nam traze da resimo......

(петак, 05. јун 2015, 14:02) - Dragan [нерегистровани]

to pod hitno

Uopšte nije jasno zbog čega je država nije i ranije rešila taj slučaj.To mora hitno da se reši.
I pod hitno da se raspiše referendum:
Da li su građani Srbije Za EU=nato=Amerika? Ako je to suština EU i ako naš premijer mora da ide u USA da bi "ubrzao" pregovore - to je sramota za EU. Kako neko posle nato zločina u ubijanja mirnih građana širom Srbije uopšte ima obraza da pominje nato u Srbiji? Slobodna, nezavisna EU- da, Partnerstvo za mir-da, ali i za to i za sve ostalo se moraju pitati građani Srbije.
Ja verujem da Srbiji ne treba takva nato-američka EU, a i takvoj EU ne treba Srbija.

(петак, 05. јун 2015, 13:23) - anonymous [нерегистровани]

ministar

A nas sto su ubijali nema veze,to nije prioritet,kolatelarna steta.

(петак, 05. јун 2015, 12:08) - anonymous [нерегистровани]

Naslov i nije cudan...

...cudno je sto nema komentara...pa nisu valjda braca Bitici prioritet Srbije dok je 2 ili3 miliona Srba ,prisilno,napustilo svoke domove...koliko je ubijenih...cudno je...

(петак, 05. јун 2015, 11:39) - anonymous [нерегистровани]

Ko će rešiti slučaj Milice Rakić?

Ko će rešiti slučaj svih ostalih poginulih u agresiji i bombardovanju?