Бан Кимун: Што пре формирати ЗСО и суд за злочине ОВК

Генерални секретар УН Бан Кимун поздравио је наставак дијалога Београда и Приштине и постигнути споразум о правосуђу, и истакао да је једно од кључних преосталих питања успостављање Заједнице српских општина.

У редовном тромесечном извештају, који је објављен на сајту УН, Бан Кимун је саопштио да споразум о интегрисању правосуђа на северу Косова, постигнут 9. фебруара, показује да су обе стране посвећене примени Бриселског споразума и наставку дијалога", преноси Танјуг.

Београд и Приштина би, како је истакао, требало да предузму све неопходне кораке у циљу доследне примене свих досад постигнутих договора.

Такође је навео да је од кључног значаја да Београд и Приштина остваре напредак у примени оних одредби Бриселског споразума које још нису решене.

Кључно питање у том погледу остаје успостављање Заједнице српских општина, оценио је Бан и апеловао на политичке лидере у Београду и Приштини да хитно приступе решавању тог питања уз консултовање косовских Срба и њихових политичких лидера, на чији интерес ће, како је навео, директно утицати стварање ЗСО.

Констатујући да су косовске власти предузеле кораке ради успостављања Специјалног суда који ће процесуирати дела проистекла из налаза Специјалних истражних јединица ЕУ, Бан је нагласио да су наредни кораци још важнији.

"Од суштинског значаја је да следећи кораци у процесу који су кључни за будућност Косова, уследе брзо и ја позивам политичке лидере на Косову да удвоструче своје напоре у том циљу", навео је Бан.

Генерални секретар је поздравио "јасну одлучност коју је показала косовска влада у правцу неопходних економских реформи, поштовању владавине права и ангажовања ради промовисања поверења међу заједницама на Косову", упркос многим изазовима са којима се суочила у првих сто дана.

Безбедносна ситуација на Косову је остала стабилна, наводи се у саопштењу, премда постоје примери насиља као што су били протести у Приштини и неколико насилних инцидената у Северној Митровици.

Иако констатује да опада број потенцијално етнички мотивисаних инцидената, Бан, међутим, упозорава на повећан број напада на празна имања чији су власници припадници мањинских група.

Највећа препрека повратку расељених су и даље нерешена имовинска права, наводи се у документу.

"Снажно апелујем на све политичке актере на Косову да се уздрже од употребе насиља као средства за постизање политичких циљева и да своје несугласице решавају мирним путем", закључио је генерални секретар.

Бан је истакао и да треба наставити напоре ради учвршћивања стабилности на северу Косова и да у том циљу локални лидери на северу Косова и косовске власти треба конструктивно да се ангажују на решавању спорова око општинских буџета и да обезбеде континуирану испоруку основних услуга.

Генерални секретар је поздравио заједничке напоре полицијских служби неколико европских земаља у сарадњи са Београдом и Приштином због заустављања забрињавајућег тренда илегалне миграције са Косова.

С друге стране, упозорио је да треба "предузети даље и дугорочне напоре ради побољшања социоекономских услова на Косову као и решавања других узрока недавног исељавања становништва".

Извештају генералног секретара придодат је и извештај високе представнице ЕУ за спољну и безбедносну политику о активностима Еулекса на Косову у истом периоду.

Извештај обухвата период од 16. јануара до 15. априла 2015. године, а објављен је уочи седнице Савета безбедности УН која ће бити одржана 26. маја и на којој ће тај документ бити разматран.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(петак, 15. мај 2015, 03:39) - anonymous [нерегистровани]

Neverovatni gospodin Ban Ki Mun

cio i veseo nam sopstava nesto zbog cega bi trebalo da se stidi da do sada (za njegova mandata bar) nije uradjeno, ali bi trebalo da se dogodi.Naravno kondicionalno i nacelno.

(четвртак, 14. мај 2015, 15:46) - anonymous [нерегистровани]

Ako podrzava

Ako g. Mun podrzava ovo, ne bi bilo lose da se kao celnik UN zalaze i za rezoluciju 1244, povratak 1000 policajaca..itd.