Дачић: Очекујемо помоћ Луксембурга за отварање поглавља

Србија се радује луксембуршком председавању ЕУ, имајући у виду да се нашој земљи жури кад је реч о отварању првих поглавља, изјавио је министар спољних послова Ивица Дачић. Додаје да Србија очекује од Луксембурга помоћ у том смислу.

Ивица Дачић наводи да је главни стратешки циљ Србије чланство у ЕУ, али до тог циља је потребно направити први корак, а то је, каже, отварање неког поглавља, преноси Танјуг.

Дачић је, на заједничкој конференцији за новинаре са министром иностраних и европских послова Луксембурга Жаном Аселборном, указао да је важно да постоји континуитет у европским интеграцијама, и да Србија очекује да сви заједно изнађемо начин да до краја године отворимо прва поглавља у преговорима о чланству.

"Притом, Србија не тражи никакве повољности и повлашћени статус. Ми само тражимо да постоји разумевање за све оно што је Србија до сада урадила и у дијалогу са Приштином и у европским интеграцијама, и да је перспектива европског пута главна покретачка снага за стабилност региона", истакао је Дачић.

Нагласивши да Србија очекује да до краја године отвори неко поглавље у остварењу свог главног циља - чланства у ЕУ, Дачић је изразио очекивање да Аселборн, у име Луксембурга који преузима председавање ЕУ, омогући и створи услове за разматрање најбољег могућег начина како да се помогне у том смислу.

"То значи да се са европским званичницима и званичницима Немачке, председавајућег Луксембурга и, наравно, уз Ваше учешће, трудимо да осмислимо како да успемо да до краја године отворимо неко поглавље", прецизирао је Дачић.

Наводећи да је Србија показала своју озбиљност и у председавању ОЕБС-у, он је указао да је стабилна Србија предуслов за стабилност региона, а да би Србија била стабилна, како је истакао, мора да постоји динамика на нашем европском путу.

Говорећи о билатералним односима Србије и Луксембурга, Дачић је оценио да су они веома добри, али да могу бити и много динамичнији.

"Знамо да ће Луксембург у наредним месецима бити под великим притиском као председевајући ЕУ, али бисмо волели да у периоду након тога постоји динамика састанака, сусрета министара, са жељом да се унапреде наши политички и економски односи", поручио је Дачић.

Према његовим речима, економска сарадња Србије и Луксембурга је веома мала - 27 милиона евра је износила трговинска размена прошле године, те има много простора за унапређење сарадње.

"Наравно, очекујем мог пријатеља Аселборна у посети нашем региону и Србији", рекао је српски шеф дипломатије, који је истакао да је његов домаћин увек важио за изузетног пријатеља Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 28. април 2024.
23° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво