Читај ми!

Крајовска група – темељ боље сарадње три земље

Румунски премијер Виктор Понта најавио је формирање "Крајовске групе" коју ће чинити Србија, Бугарска и Румунија, а премијер Србије Александар Вучић изразио је уверење да ће то бити од историјског значаја јер је реч о стартешкој територији на југоистоку Европе.

Председник Владе Србије Александар Вучић састао се у Крајови са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом, са којима је разговарао о инфраструктурним пројектима, сарадњи у области енергетике и саобраћаја и формирању "Крајовске групе".

"Историјска ствар – стварамо Крајовску групу за заједнички наступ Србије, Румуније и Бугарске по свим важним политичким и економским питањима", написао је премијер Србије на свом Твитер налогу.

Понта је, на завршној конференцији за новинаре, најавио формирање "Крајовске групе", чије су чланице оснивачи Румунија, Србија и Бугарска, саопштила је Влада Србије, преноси Фонет.

Истакао је да је на данашњем састанку постигнут овај договор који ће представљати темеље боље сарадње и промовисања економских, социјалних и политичких интереса три земље.

Отворени смо и за друге земље Западног Балкана, јер уједињени можемо постићи много више, рекао је Понта и нагласио да Румунија пружа пуну подршку Србији на њеном европском путу.

"Бугарска и Румунија су осам година чланице Европске уније и то је била наша најважнија одлука и најбоље политичко решење. Зато подржавамо Србију да што пре постане члан европске породице, јер је то најбоље за њу, али и за наше две земље", рекао је Понта.

Румунски премијер је навео да жели да заједно са колегама из Бугарске и Србије постави темеље појачане сарадње три државе.

"То би могла да буде 'Крајова група', баш као Вишеградска група - три земље разматрају, деле позиције, имају заједничке пројекте и узајамно се помажу", изјавио је Понта по завршетку трилатералног састанка у Крајови, преноси Ађерпрес.

Знамо да је премијер Вучић одлучан да на овом путу брзо напредује и ми му пружамо пуну подршку, додао је румунски премијер.

Вучић је захвалио румунском и бугарском колеги на подршци коју пружају Србији на њеном европском путу. "Ја се надам да већ у јуну можемо отворити прва поглавља у нашим преговорима са ЕУ", рекао је премијер Србије.

Истакао је да је са двојицом премијера разговарао о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и инфраструктуре.

"Сматрамо да наше три земље заједно попут Мађарске, Пољске, Словачке и Чешке у оквиру Вишеградске групе, могу на најбољи начин да штите интересе Румуније, Бугарске и Србије. Ако будемо истрајни, уверен сам да ће формирање Крајовске групе бити од историјског значаја за све три земље", рекао је Вучић.

Борисов је рекао да је данашња тема – сарадња на инфраструктурним пројектима, од највећег значаја за све три земље.

"Желим да видим ауто-пут Букурешт–Софија–Београд што пре. Желим да видим што пре и брже пруге које ће нас водити ка Турској. Ови пројекти су добри не само за наше три земље, већ и за целу Европу", нагласио је Борисов.

Поздравио је одлуку о формирању "Крајовске групе" и истакао да је за Бугарску Србија најбољи комшија и да ће бугарска влада учинити све како би помогла Србији да што пре заврши преговоре и постане пуноправна чланица Европске уније, додаје се у саопштењу Владе Србије.

Вучић је најавио инфраструктурне пројекте који треба да буду започети до краја године, попут пута Београд–Вршац–Ватин до Темишвара. До краја наредне, очекује да буду реализовани путни правци од Београда до Ниша и од Пирота до границе са Бугарском.

Како су пренели румунски медији, разговарало се о сарадњи у области енергетике, саобраћаја и унутрашњих послова, дигиталној агенди и пројектима у оквиру Стратегије ЕУ за Дунавски регион.

У Крајови се одржава и заједничка седница бугарске и румунске Владе, због чега су у делегацијама и бројни министри, а на дневном реду су заједнички пројекти две земље, као што су мостови на Дунаву и нови гранични прелази.

Вучић: Односи три земље никад нису били бољи

Премијер Вучић је рекао да Србија, Румунија и Бугарска заједничким радом могу да остваре много победа и добрих пројеката за своје грађане и да односи три земље никад у историји нису били бољи, преноси Танјуг.

"Никада у савременој историји нису били ближи и бољи односи Србије и Румуније и тешко да смо некад имали ближе и боље односе између Србије и Бугарске", рекао је Вучић на заједничкој конференцији за новинаре са премијерима Румуније и Бугарске, Виктором Понтом и Бојком Борисовом.

Према његовим речима, управо Крајовска група, чије је формирање најављено данас, довољан је доказ добрих односа.

Вучић је рекао да има добру сарадњу са премијерима Бугарске и Румуније и да, што се Србије тиче, неће бити никаквих проблема у будућем заједничком деловању.

"Што се Србије тиче, нема проблема ни за потписивање споразума ни за будуће деловање", рекао је Вучић.

Премијер је рекао да је пријатељство три земље мост за још ближе односе свих грађана и њихов бољи живот и на територији Румуније, и на територији Србије, и на територији Бугарске.

"У потпуности смо отворени за сваку врсту примедбе, за сваку врсту рекације, али и за сваку врсту заједничког сагледавања евентуалних разлика", рекао је Вучић.

Вучић је, одговарајући на питања о положају мањина у Србији, рекао да Србија има веома коректан однос и да се у тој области руководи европским нормама и стандардима, али да је увек могуће боље.

"Мислим да имамо добар однос као Влада према бугарској и румунској мањини у Србији, али сам сигуран да увек можемо да направимо да то буде још боље", рекао је Вучић и изразио уверење да ћемо у том смислу имати подршку румунских и бугарских пријатеља.

Повезивање гасоводима приоритет

Повезивање три суседне земље гасоводима је приоритет. Разматрани су сви гасни правци који морају бити у складу са европским прописима.

Бугаски премијер је потврдио да раде на припреми своје деонице гасовода Софија–Ниш, а још нису отписали ни "Јужни ток".

"За нас је пројекат 'Јужни ток' замрзнут. Нико нас званично није обавесто да је пројекат обустављен. Бродови са цевима за гасовод су још у Бургасу. Чим се ситуација са Украјином стабилизује и Русији укину санкције, ми очекујемо да са Бриселом и руским партнером поново разговарамо о пројекту", каже Борисов.

Поштовање мањина је обавеза свих земља. Чим се потпише декларација о формирању Крајовске групе убрзаће се реализација договорених послова.

број коментара 12 Пошаљи коментар
(петак, 24. апр 2015, 21:16) - anonymous [нерегистровани]

naslov

Pozivam Srbiju da ulaze u puteve i ekonomiju Negotinske Krajine koji se nalazi na tromedji ove tri drzave!

(петак, 24. апр 2015, 19:50) - anonymous [нерегистровани]

Crno more

Mozda sada vozom na Crno more.
A mogla bi i trgovina. Npr. prehrambeni proizvodi.

(петак, 24. апр 2015, 16:48) - Павлин из Бугарске [нерегистровани]

Ништа не може менити ако jе судбина тако решила

Хочемо или не, ми смо овде тако да би болье сарадити. Био сум за 3 година дана у Србиjу више 70 пута и могу да уверим све Срба што ова земльа сум увек залjубио како и ваш народ. Да, ми смо балканци али наша снага jе да будемо заjедно. Ни сам био у Србиjи веч 2 месеца и веч ми je туга.

(петак, 24. апр 2015, 16:25) - anonymous [нерегистровани]

re: Krajova...

organizirajte malu radnu akciju subotom ili nedjeljom da se korov posjece....a ne sjediti na internetu I cekati da vam netko iz daljine dodje I posjece korov I zakrpi rupe...pa mi ni ne znamo gdje sta imate.....

(петак, 24. апр 2015, 16:13) - anonymous [нерегистровани]

Ово је сјајна ствар !

Одувек сам говорио да је било потребно направити овакво нешто и хвала Богу што сам доживео да се овакво нешто спроведе у дело. Ово ће, ако се паметно буде радило дати снажан ветар у леђа Србији у сваком смислу. Ако су Пољска, Чешка, Словачка и Мађарска на темељу формирања Вишеградске групе кроз међусобну сарадњу оствариле огроман економски раст, зашто то не би било могуће и у балканском случају. Свака част Вучићу, али и Румунима и Бугарима. Изгледа да се ствари на Балкану полако мењају на боље !

(петак, 24. апр 2015, 15:40) - anonymous [нерегистровани]

Lepo,

ali politike nam se jako razlikuju. Bugarska je priznala Kosovo, a Rumunija nije. Rumunija je žestoka na Ruse, Bugari to ne pokazuju, ali slušaju šta im se naredi. Šta narodi misle, niko i ne pita. Istorija je puna kraljeva i kraljevića i njihovih ratova, a o narodu niko ništa ne govori, jedino nešto u narodnim pesmama.

(петак, 24. апр 2015, 15:10) - anonymous [нерегистровани]

Крајова-Крајина

za korove ste sami krivi kao I cela Srbija jer moze neko to da posece ,isfrizira I baci travu .Kolika je Kanada a korove nigde nisam video a gustina stanovnika uzasno mala od istoka ka zapadu zemlje a prosao sam je celu.Sto se rupa I mostova tice pa o tome su bas I razgovarali da grade .

(петак, 24. апр 2015, 15:08) - anonymous [нерегистровани]

@Saradnja...

...Vucic najavljuje saradnju...najavljuje...a godine prolaze i neka prolaze,Srbi u Srbiji,vecina ih...uziva u blagodetima,da je drugacije,oglasili bi se!

(петак, 24. апр 2015, 14:55) - anonymous [нерегистровани]

Odgovor

U pravu ste, ali i sam narod može da se organizuje i popuni te rupe i posadi cveće i drveće. Mi čekamo da nam to uradi EU ili neko treći. Sami treba nešto da uradimo za svoju državu i za svoj lepši i civiliziraniji život.

(петак, 24. апр 2015, 14:51) - anonymous [нерегистровани]

BL

Balkanski savez ili kako god , odlićan način da se sudbina regije što više bude u domaćim rukama.