"Трепча" на Ист Риверу, решење у Бриселу

Савет безбедности Уједињених нација расправљао о Косову. Решавање статуса комбината "Трепча" и даље велики проблем на релацији Београд–Приштина. Унмик забринут због насилних демонстрација и броја миграната са Косова. Ивица Дачић упозорио да демонстрације у Приштини стварају атмосферу несигурности за косовске Србе. Тачи рекао да ће одлуку о "Трепчи" донети Косово. Русија забринута због косовских бораца у редовима Исламске државе.

Уједињене нације су упозориле лидере из Београда и Приштине да се уздрже од тешких изјава у вези са решавањем проблема комбината "Трепча" и осталих отворених питања, како би се омогућио успешан наставак бриселских преговора и нормализације односа две стране.

"Битно је да се лидери и у Приштини и у Београду суздрже од било каквих изјава и реакција које би могле да утичу на појачавање оваквих осећања, поготово у вези са 'Трепчом' и поготово сада пошто је министар Србин престао да буде члан владе", рекао је шеф Унмика Фарид Зариф представљајући тромесечни извештај о стању на Косову.

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да је за Србију неприхватљиво решење имовинског питања Комбината "Трепча" ван оквира Бриселског споразума, наводећи важност "враћања свих активности у вези са приватизацијом у важеће правне оквире".

"За Србију би свако друго решење питања 'Трепче', осим оног постигнутог у оквиру Бриселског споразума – било неприхватљиво", истакао је Дачић. 

Хашим Тачи је пак рекао да је "'Трепча' косовска и (да) Косово одлучује о 'Трепчи'".

Решење за то питање, према његовим речима, одложено је пошто "међународна администрација на Косову није била спремна да се суочи с политичким притисцима које би оно донело". 

Унмик: Брину насилне демонстрације и број миграната са Косова  

Уједињене нације су забринуте због броја нелегалних исељеника са Косова, наводи се у извештају светске организације који је Савету безбедности представио шеф Унмика Фарид Зариф.

Упозорење УН је уследило пошто су косовски медији навели да је у претходних неколико месеци, пут Европске уније, отишло око 40.000 Албанаца, од чега половина у Мађарску. Истовремено, српска полиција је у протеклих 48 сати ухапсила 290 лажних азиланата.

Зариф је, такође, осудио насилне демонстрације на Косову крајем јануара нагласивши да је изражавање нерасположења једно од основних права, али да је насиље за сваку осуду.

Шеф Унмика је, обраћајући се амбасадорима чланица Савета безбедности путем видео-линка из Приштине, изразио наду да ће лидери Београда и Приштине приликом наставка дијалога 9. фебруара дати све од себе да се процес нормализације односа настави.

"Надам се да ће лидери на свим нивоима и у Београду и у Приштини преузети своје обавезе у историјском процесу нормализације односа, да ће дати све од себе како би донели понекад тешке одлуке како би овај процес могао да се настави", рекао је Зариф.

Дачић: Демонстрације стварају атмосферу антисрпске кампање

Шеф српске дипломатије Ивица Дачић рекао је да Србија, након формирања владе у Приштини, очекује да ће бити превазиђен политички вакуум, што би требало да допринесе наставку примене до сада постигнутих договора у бриселском дијалогу.

"Очекујемо да ће наставак дијалога на високом нивоу, у Бриселу 9. фебруара ове године, дати додатни подстицај започетом процесу нормализације односа између Београда и Приштине", рекао је Дачић на седници Савета безбедности Уједињених нација о Косову.

Такође је навео да Влада Србије савесно, доследно и у предвиђеним роковима испуњава све своје обавезе проистекле из до сада постигнутих договора у склопу Бриселског споразума.

Вицепремијер је рекао и да Београд очекује да ЕУ настави да својим активним ангажманом олакшава дијалог са Приштином и истакао да ће Влада Србије наставити да се активно ангажује на плану примене Бриселског споразума, у интересу мира, економског бољитка и помирења.

Дачић је рекао и да смена министра са листе "Српска" Александра Јаблановића и демонстрације које су претходиле смени – стварају атмосферу мржње према српском народу као и додатни осећај неповерења и небезбедности.

"Створена је атмосфера политичке нестабилности и антисрпске кампање, што је супротно циљевима због којих се води дијалог у Бриселу", рекао је Дачић.

Дачић је рекао и да је за Србију неприхватљиво решење имовинског питања комбината "Трепча" ван оквира Бриселског споразума и истакао да је неопходно обезбедити да све активности на КиМ у вези са приватизацијом буду враћене у важеће правне оквире.

Наводећи да Косовска агенција за приватизацију спроводи процесе приватизације који су у супротности са међународним и европским конвенцијама о људским правима, Дачић је рекао да је посебно наглашена тенденција приватизације јавних и друштвених предузећа у срединама са већинским српским становништвом.

Дачић је рекао и да је присуство Кфора неопходно и да се не сме ићи ка даљем смањењу трупа.

Указавши на потребу увођења додатних мера на плану заштите српске културне и верске баштине, Дачић је подсетио на поновно исписивање графита Исламске државе на објектима манастира Високи Дечани и истакао да ће Србија наставити да одлучно делује на сузбијању тероризма.

Дачић је још једном истакао да сумњу у непристрасност косовског правосуђа побуђује случај Оливера Ивановића, једног од политичких лидера Срба који је годину дана у притвору, а судски процес против њега је на самом почетку.

Тачи: "Трепча" је косовска и Косово одлучује о "Трепчи"

Косовски министар спољних послова Хашим Тачи изјавио је да српски министар у косовској влади Александар Јаблановић није смењен због тога што је Србин, већ зато што није био довољно професионалан.

"Ове седмице, премијер (Иса) Мустафа сменио је члана владе, једног од представника српске заједнице, не због његове (етничке) припадности већ зато што није показао професионалност каква се очекује од представника владе", рекао је Тачи. "Србија је то искористила за политички напад на Косово."

Косовски министар је изразио забринутост због, како је рекао, тренда српске стране да одуговлачи са спровођењем Бриселског споразума и меша се у унутрашње ствари Косова.

Говорећи о проблему масовне илегалне миграције грађана Косова у земље ЕУ у последње време, Тачи је оценио да они беже с Косова "због немогућности да легално емигрирају у земље ЕУ".

Овако је текла седница Савета безбедности УН о Косову: 

17.12 – Руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин навео је да је Москва забринута због учешћа косовских Албанаца у џихадистичким покретима у Ираку и Сирији, и упозорио на изостанак јасне осуде таквих акција међу албанским верским и политичким лидерима.

17.06 – Нормализација односа између Београда и Приштине позитивно ће утицати на економски положај обе стране, навела је представница САД и позвала државе које то нису учиниле – да признају Косово. 

17.00 – Тачи је рекао да Јаблановић није смењен због тога што је Србин, већ зато што није био довољно професионалан. Такође, поручио је да је "'Трепча' косовска и Косово одлучује о 'Трепчи'".

16.56 – Косовски министар иностраних послова Хашим Тачи нагласио је да се наставља "позитиван економски тренд на Косову" и позвао преосталих пет чланица УН да признају независност Косова.

16.48 – За Србију неприхватљиво свако решење за "Трепчу" ван оквира бриселских преговора. 

16.45 – Смена Александра Јаблановића и демонстрације које су претходиле том чину стварају атмосферу несигурности на Косову и мржњу према тамошњим Србима. Дачић је затражио да број припадника Кфора остане непромењен. Дачић је, такође, упозорио на скрнављење српских културних споменика порукама којима се велича Исламска држава.

16.40 – Србија протестује због притвора Оливеру Ивановићу и тражи његово пуштање из притвора. Београд гарантује да ће Ивановић и још тројица оптужених бити на располагању Еулексовом правосуђу током трајања поступка, рекао је Дачић. 

16.30 – Шеф српске дипломатије Ивица Дачић позвао је чланице Савета безбедности да створе услове за још боље спровођење Бриселског споразума, наглашавајући да ће Србија наставити да инсистира на спровођењу тог споразума.

16.20 – Шеф Унмика је рекао да је централно питање на Косову, у складу са Бриселским споразумом, успостављање Заједнице српских општина". Зариф је, такође, изразио забринутост поводом извештаја о порасту броја миграната са Косова током протеклих месеци. Осудио је и насилне демонстрације на Косову током јануара.

16.12 – Зариф је позвао косовске власти да брзо успоставе Специјални суд за ратне злочине и да удвоструче напоре како би се обезбедио чвршћи консензус у вези са тим питањем. 

16.00 – Почела седница Савета безбедности УН о Косову. Први говори шеф Унмика Фарид Зариф, који је похвалио "изузетан напредак" који је током протекле године постигнут у дијалогу Београда и Приштине.

број коментара 14 Пошаљи коментар
(субота, 07. феб 2015, 12:01) - anonymous [нерегистровани]

re,curkin

Bas je za plakanje i sramno da kaze tako nesto,dok u Ukrajini ima mnogo srba koji se bore
a za koje on sigurno i "ne zna".Naucen politicar i uvek je u dogadjaju!!!

(субота, 07. феб 2015, 02:16) - anonymous [нерегистровани]

curkin

Vitalij Čurkin naveo je da je Moskva zabrinuta zbog učešća kosovskih Albanaca u džihadističkim pokretima u Iraku i Siriji,,, ovo je za plakanje ,,,

(субота, 07. феб 2015, 00:26) - Rada [нерегистровани]

Vise moja nego kosovoalbanska

Trepca je vise "moja" jer sam tamo zivela i imala roditelje koji su tu radili, sada mnogo rodjaka bez posla,
nego sto je siptarska/kosovoalbanska ili Tacijeva.
Oni samo pokusavaju da nas predju pa nekada i uspeju u prevari.
Mi smo mnogo vise pozeljni na ovom terenu nego oni, zato se treba boriti i vracati na svoja ognjista, ko moze.

Rodoljub

(петак, 06. феб 2015, 22:58) - anonymous [нерегистровани]

Kosovo i UN

O čemu se raspravlja na Ujedinjenim nacijama? O Trepči? A kad će na dnevni red Aleva paprika i Guča? Hoću reći ako je potrebno da Ujedinjene nacije regulišu takva pitanja sasvim je izvesno da ta pitanja nikada neće biti rešena. Ovakvim raspravama se samo Kosovu daje mandat nezavisne države koji unutar Ujedinjenih nacija nema, barem ne još uvek.

(петак, 06. феб 2015, 20:59) - anonymousRadovan [нерегистровани]

Odgovornost lezi na Vladi Srbije

Ona je dala garancije Srbima sa Severnog Kosova,da prihvate ulazak u sastav KiM.Ako se nemoze resiti spor oko Trepce,pakujte kofere,i za Beograd.Dosta je mudrovanja,a stanje vratiti na prethodno.Ako albanci imaju pravo da ruse suverinitet Srbije,zasto ZSO,nema prava na svoj izbor? tvrdim da nam ne treba ni EU,ni Amerika.I ubedjen sam ako se nekim slucajem povucemo iz Brisela,vise ce Mo dobiti 300%,nego uslovnim pregovorima,jer sve sto je dogovoreno u Briselu,za albance je luk i voda,a za Srbe ultimatum.

(петак, 06. феб 2015, 20:41) - anonymousRadovan [нерегистровани]

Brigo Moja,predji na zirante

OUN,fakticki negira rezoluciju 1244,kad kazu Trepcu,treba resavati u okviru briselskog sporazuma.Srbija je prinudno gurnula Severno Kosovo,i pored svih protivljenja,Ivanovica,a sada ostasmo i bez trepce,i gazivoda,i zubinog potoka.Znaci albanci imaju pravo na samostalnost,a Srbi nemaju, po kojoj logici? Dali je vreme pregovora za Srbiju isteklo? americka kongresmenka priziva javno,preostalih 5 clanica OUN, da priznaju KiM.Sta to znaci,pitam nase politicare?

(петак, 06. феб 2015, 18:27) - inostranstvo [нерегистровани]

@to je tako

A zasto ih onda Evropa pomogla da dobiju tkz drzavu na KiM(108 drzave). Zasto su ih ameri pomogli,mozda zato sto je Nato i OVK=isti smo. 60.000 albanci traze Srpsko drzavljanstvo,ali sad ne znam da li oni vec zive u Srbiji,ili su sa KiM. A tamo nije rat,jel da! Ako Evropa ne zeli ni Srbiju u EU,mozda im je sada opet dobro doslo da im nama salju,pa ce opet Srbija biti kriva za sve,posto Kosovo se ne kritikuje ili?! Ne mrzim nikoga posto nacionalnost i vera to je nesto sto mene ne zamara,ali politika je politika. Ne verujem u Zapad,a Srbija nek se nauci nesto vec jednom.

(петак, 06. феб 2015, 18:11) - ss [нерегистровани]

nista novo

a ko ih sada proganja?

(петак, 06. феб 2015, 17:45) - anonymous [нерегистровани]

Evo Prilike

NADAM SE DACE OVAJ TEKST DA BUDE OBJAVLJEN: Pa ljudi moji gde su oni spasioci sto nas oslobodise Jugoslavije . Napravili su haos do neba i sada kada nemaju ljudi ni za koru hleba problem sa Balkana . Pa gospodo humanitarci gde ste sada, kad nam je najteze.

(петак, 06. феб 2015, 17:10) - anonymous [нерегистровани]

@odgovor

Na KiM je mir. To je po njihovom "njihovo" i bezbedna drzava. Mozda ih nek salje u Srbiju,ali ko to ima pravo da trazi tek samo tako nova drzavljanstva? Nove pregovore pocinju,i ne verujem u to da su nezainteresovani.