Политичке партије о одлуци МСП

Представници политичких партија у Србији констатовали да одлука МСП о хрватској тужби и српској контратужби за геноцид затвара једну страницу прошлости. Истичу да су отворена врата за решавање проблема проистеклих из рата на простору бивше Југославије.

Председник скупштинског одбора за дијаспору и Србе у региону Јанко Веселиновић оценио је да је, након изрицања пресуде Међународног суда правде, дошло време да се истински почне са решавањем бројних отворених питања која се тичу Срба избеглих и прогнаних из Хрватске, пре свега њиховог повратка и враћања одузете имовине и станова.

Веселиновић је поручио да треба почети и решавање питања пензија и бројних других статусних и мањинских права, употребе језика и писма. Очекује да ће пресуда допринети развијању бољих односа две државе.

Заменик шефа посланичке групе Социјалистичке партије Србије Ђорђе Милићевић изјавио је да је оваква пресуда очекивана и да је веома важно што је суд утврдио да Србија није починила геноцид јер ће то допринети да се окренемо ка будућности.

"На другој страни, и поред тога што није прихваћена противтужба Србије, суд је јасно утврдио да су хрватске власти биле свесне да ће акција Олуја довести до протеривања цивила. И то је оно што је на неки начин испунило наша очекивања", рекао је Милићевић новинарима у Скупштини.

Шеф посланичке групе Демократске странке Борко Стефановић оценио је да је ова одлука очекивана, добра за регион и за односе Србије и Хрватске које напокон могу да се окрену ка решавању конкретних проблема који су остали након рата.

Стефановић је навео и да му је драго да је одбачена хрватска тужба јер се у старту знало да је она политички мотивисана. 

Лидер Социјалдемократске странке Борис Тадић рекао је да је пресуда МСП добра основа за "цементирање мира" у региону и позвао председнике Србије и Хрватске да се извине за учињене злочине.

"Мислим да после пресуде Међународог суда правде, садашњи председници Србије и Хрватске, Томислав Николић и Колинда Грабар Китаровић, треба да упуте речи извињења једни другима, ако сам ја то урадио и када није постојала пресуда, а учинио сам то јер је било ратних злочина, сада они имају правни основ да наставе политику помирења", рекао је Тадић за Бету.

Шеф посланичке групе СДПС-а Милорад Мијатовић је истакао да је овом пресудом коначно стављена тачка на дешавања из 90-их, што ће допринети да се Србија окрене ка будућности.

Председник Јединствене Србије и народни посланик Драган Марковић оценио је да је Међународни суд правде у Хагу, иако је одбио противтужбу Србије, констатовао да је било тешких злочина над Србима и потврдио да је Хрватска починила етничко чишћења над Србима у Хрватској.

Оценио је и да "пресуда значи и отварање нове странице у односима Србије и Хрватске, који сада морају бити у правцу потпуне нормализације у добросуседским, пре свега економским односима".

Заменик председника Лиге социјалдемократа Војводине Бојан Костреш рекао је да је одлука Међународног суда правде добра основа за почетак помирења у региону и додао да Србија и Хрватска треба да иду путем заједничке сарадње. Истакао је да се не смеју заборавити жртве.

Либерално демократска партија оценила је да данашња пресуда Међународног суда правде у Хагу мора да отвори нову етапу у односима Србије и Хрватске, ради изградње добросуседских односа и обезбеђивања мира и стабилности у региону.  

Председница Демократске странке Србије Санда Рашковић Ивић истакла је да након овакве пресуде Хрватска више нема никакво морално право да слави годишњицу "Олује" као државни празник.

На пресуду МСП реаговали су и страни званичници, а међу првима и шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц сматра да данашња пресуда пружа могућност за нови почетак и заједничко савладавање историје.

Курц је нагласио да је у многим разговорима са политичарима и грађанима региона сазнао да постоји велика жеља да се превазиђе терет прошлости.

Потпредседник владе Словачке и шеф дипломатије Мирослав Лајчак такође је оценио да је оваква пресуда добродошла за превазилажење прошлости.

Крајње је време да се гледа унапред, у заједничку европску будућност, написао је Лајчак на Твитеру.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи