Реаговања на пресуду МСП

Министар правде Никола Селаковић каже да Србија нема разлога да буде незадовољна одлуком Међународног суда правде у Хагу, који је одбацио тужбе Србије и Хрватске за геноцид. Председник Хрватске Иво Јосиповић незадовољан одлуком Суда.

Никола Селаковић је рекао да је одлука Међународног суда правде у Хагу, којом су одбачене хрватска тужба и српска противтужба за геноцид, очекивана, преноси Бета.

"Данас је завршена једна страница у Међународном суду правде када је реч о епилозима о догађајима на подручју бивше Југославије. У поступку који је вођен по тужби Хрватске против Србије и контратужби Србије против Хрватске можемо рећи да се мање-више догодило оно што смо очекивали. Тај резултат је наизглед нерешен, али немамо разлога да будемо незадовољни", рекао је Селаковић.

Како је рекао, Суд је, одлучујући по тужби Хрватске против Србије, утврдио да није било геноцида Србије. Указао је на то да је Суд, када је реч о контратужби, такође утврдио идентичну чињеницу, али уз нешто што такође треба да буде разлог за наше велико задовољство.

"Констатујући да није извршен геноцид над крајишким Србима, Суд је први пут оповргао једну тврдњу која је стално изношена од хрватске стране, тврдњу која се провлачила и кроз Међународни кривични трибунал за бившу Југославију, а то је да су крајишки Срби – цитирам њихову тврдњу, 'напустили Хрватску на позив руководства Србије'", истакао је Селаковић.

"Први пут Међународни суд правде је оповргао такву тврдњу, рекавши да је одлазак Срба из Хрватске последица војне акција 'Олуја', која је била намерно организована од стране хрватског војнополитичког руководства и чак употребио израз – 'дизајерабл', дакле жељени одлазак Срба из Хрватске", рекао је министар.

Према његовим речима, први пут да се тако нешто у међународним правним инстанцама квалификује – "Олуја", војна акција Републике Хрватске усмерена на одлазак крајишких Срба са њене територије.

Суд је поздравио добру вољу Србије да ради на плану откривања несталих лица и позвао је обе стране на узајамну помоћ и сарадњу у отклањању свих оних бурних последица ратова од 1991. до 1995. године, закључио је Селаковић.

Хрватска незадовољна пресудом

Министар правде Хрватске Орсат Миљенић рекао је да је Хрватска незадовољна одбијањем тужбе против Србије.  

"Кад сагледамо оно што је суд рекао, видимо да је поново потврђено оно што смо одувек тврдили, а то је да је на Хрватску извшрена агресија и да су је извршиле српске снаге, војска ЈНА и, оно што је најважније, да је све било вођено и организовано у Србији", рекао је хрватски министар правде Орсат Миљенић.

Миљенић је нагласио да је Хрватска била уверена, и да и данас сматра, да су почињене ствари које чине геноцид, иако је стандард доказивања геноцида врло висок.

Према његовим речима, задовољан је због тога што се показало "шта се стварно у Хрватској догодило".

Новоизабрана председница Хрватске Колинда Грабар Китаровић није задовољна пресудом Међународног суда правде у Хагу, али је уважава.

"Из образложења пресуде јасно је ко је био агресор, а ко жртва", наводи се у саопштењу Колинде Грабар Китаровић, преноси агенција Хина.

Суд је утврдио да су на територији Хрватске почињени тешки злочини, тешка кршења људских права и међународног хуманитарног права, које су починиле српске снаге и ЈНА, али да обим тих злочина није довољан да се злочин прогласи геноцидом, наводи Колинда Грабар Китаровић.

Одлазећи председник Хрватске Иво Јосиповић каже да није задовољан коначном пресудом Међународног суда правде, која је одбила и хрватску и српску тужбу за геноцид, али да је припремом тужбе, у чему је и сам учествовао, одрађен дуг према жртвама.

Јосиповић је за Нову ТВ рекао да је "добијена опомена о страшним злочинима који су се догодили на овим просторима".

"Питање је да ли страшни злочини који су се догодили подразумевају геноцид, а Суд је заузео ово конзервативно становиште и подигао лествицу за геноцид јако високо", оценио је Јосиповић.

Сматра да су "неки од најстрашнијих злочина испали из рачунице, јер је Суд проценио да је Србија везана конвенцијом од 1992. године", преноси Танјуг.

Како је додао, Суд је прилично јасно код контратужбе Србије рекао да Хрватска не може бити сматрана земљом која је починила геноцид, те да су скинути и наводи о геноцидности "Олује". Коментаришући даље односе са Србијом, Јосиповић је рекао да се не може одустати од тражења несталих.

Премијер Хрватске Зоран Милановић каже да Хрватска није задовољна одбијањем хрватске тужбе за геноцид, али јесте тиме што је Међународни суд правде одбио српску противтужбу.

"Хрватска тужба је, нажалост, одбијена, али је утврђено све оно што знамо да се догађало, а то су тешки ратни злочини и етничко чишћење", истакао је Милановић у изјави новинарима.

Нагласио је да је (од тих догађаја) прошло више од 20 година и да је Хрватска, као чланица ЕУ, добила рат и има прилику да иде напред и гради садашњост. Поручио је да од утврђивања судбине несталих и повратка културног блага неће одустати.

Шефица хрватске дипломатије Весна Пусић каже да се нада да је таква пресуда једна врста доприноса да се заврши историјско раздобље и напредује у бољем смеру, преноси портал Индекс.

Председник Хрватског сабора Јосип Леко није разочаран одбијањем и хрватске и српске тужбе за геноцид пред Међународним судом правде и поручује: "Идемо даље".

Милорад Пуповац, лидер Српског народног вијећа и народни посланик у Хрватском сабору, оценио је да после одлуке Међународног суда то питање више не би требало да омета односе две државе.

Пуповац је Танјугу рекао да није било основа за хрватску тужбу против Србије, јер геноцид није почињен, а није било основа ни за противтужбу Србије против Хрватске.

Професор међународног права Тибор Варади оценио је да је одлука Међународног суда правде који је одбио хрватску тужбу против Србије за геноцид и српску противтужбу – логична и исправна.

То је резултат који сам очекивао и који су и многи стручњаци очекивали, рекао је Варади за Танјуг и навео да се одлука суда не би смела тумачити као да је тиме утврђено да се ништа лоше није догодило за време деведесетих година.

Политички аналитичар Жарко Пуховски оценио је да је пресуда Међународног суда правде у Хагу била очекивана.

"У основи је тако да је Хрватска доживела већи неуспех, јер је она покренула тужбу, али је Србија прошла лошије, јер је Суд прихватио више елемената хрватске тужбе него српске противтужбе", изјавио је Пуховски за агенцију Бета.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи