Николић: Охрабрујући корак упркос неправди

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Хрватска није успела да докаже геноцидне намере српске стране у ратним сукобима, а с друге стране, иако противтужба Србије није усвојена, потврђено је да је Хрватска учинила масовни злочин према Србима.

Николић је у обраћању јавности након пресуде Међународног суда правде у Хагу о тужби и противтужби Хрватске и Србије за геноцид рекао да је тај суд пресудио да Хрватска својом тужбом није успела да докаже геноцидне намере српске стране у ратним сукобима, преноси Танјуг.

"С друге стране, иако противтужба Србије није усвојена, МСП је утврдио да су власти Републике Хрватске биле свесне да ће војна акција 'Олуја' довести до протеривања цивилног становништва. На овај начин и од стране највише правне институције УН потврђено је да су хрватске снаге починиле масовне злочине према Србима у Хрватској", рекао је председник Србије.

Подсетивши да је Србија као чланица УН и држава са вишевековном традицијом правног уређења у обавези да поштује МСП и његове одлуке, Николић је истакао да смо у Србији због будућности наше деце били за споразум о повлачењу тужбе односно противтужбе, али да за то није било снаге и воље у Загребу, и додао да је Србија за добре односе са суседима, што стално и доказује.

Пресуда Међународног суда правде, међутим, како је рекао, није испунила наша очекивања посебно у делу који се односи на одговорност Хрватске.

"Историја је показала и показаће размере страдања српског народа на простору Хрватске у Првом и Другом светском рату, али и током 90-их година прошлог века, нарочито у време 'Олује'", рекао је председник.

Николић је уверен да би се светска стручна правничка јавност сложила да није обраћена пажња на "Медачки џеп", који је, како је нагласио, по свим елементима бића кривичног дела геноцида управо еклатантан пример његовог чињења.

"Наиме, у Медачком џепу је хрватска војска побила све становнике... ту су живели искључиво Срби, од најмлађег до најстаријег... све животиње – од пса до краве, минирала и разрушила све објекте и коначно затровала све бунаре. То је и по становишту науке међународног права, али и по пракси Међународног суда правде, колико је мени познато, управо необорив доказ извршења дела геноцида" рекао је Николић.

Николић је, међутим, напоменуо да пресуда у сваком случају има велики значај за Србију и српски народ јер је "преокренула устаљене стереотипе међународне заједнице о дешавањима на простору бивше СФРЈ у периоду 1991. до 1995. године".

Пресудом је, како је оценио, упркос неправди начињен охрабрујући корак, због чега се, додао је, искрено нада да ће и у времену које је пред нама бити довољно храбрости како би и Србија и Хрватска у доброј вери заједно решавале све оно што спутава да наш регион уведемо у период трајног мира и просперитета.

Додик: У Хрватској почињен геноцид над Србима

Председник Томислав Николић, премијер Александар Вучић и председник РС Милорад Додик заједно су пратили пренос изрицања пресуде, а претходно су се састали Вучић и Додик.

Милорад Додик је изјавио да је 90-их година прошлог века над Србима у Хрватској почињен геноцид, они су расељени и о томе сведоче историјске, популационе, имовинске и друге чињенице – Срби су нестали са огромног простора који данас чини Републику Хрватску.

"А да не говоримо о чињеници везаној за Други светски рат и никада пресуђеног, никада вођеног поступка везаног за логор Јасеновац, где је побијен огроман број Срба, и где су готово читави простори испражњени и у данашњој Републици Српској и у Хрватској, како би се побио један народ", рекао је Додик у заједничком обраћању јавности након изрицања пресуде.

Према његовим речима, било би добро да пресуда Међународног суда правде у Хагу буде подстрек за бољу сарадњу Срба и Хрвата, да коначно оставе иза себе историјске размирице и да, како је рекао, свако учини све да се крећемо даље.

Једна од добрих ствари ове пресуде је да се прогласи амнестија у Хрватској за много појединачних поступака који се воде против Срба и да се покаже да је на правилан начин прихваћена одлука Суда у Хагу, нагласио је председник РС.

Осврнувши се на међусобне тужбе за геноцид Федерације БиХ и РС, Додик је рекао да је игнорисана и злоупотребљена чињеница да половина БиХ није била за то да се води такав поступак.

Сумирајући утиске после пресуде Међународног суда правде у Хагу, председник Српске је подсетио да је званични Београд и раније говорио да и Србија и Хрватска треба да повуку тужбе за геноцид.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара