Србија може да рачуна на подршку Шведске

Премијер Александар Вучић састао се са шведским колегом Стефаном Левеном, који је поручио да Србија може да рачуна на помоћ Шведске на путу ка ЕУ, нарочито у отварању првих преговарачких поглавља. Премијер Вучић затражио од шведских привредника савете како Србија може да поправи инвестиционе услове.

Састанак двојице премијера у Стокхолму трајао је дуже него што је предвиђено, а они су из сале изашли видно задовољни оним што је договорено, јавља извештач РТС-а.

Обраћајући се новинарима након састанка и радног ручка, премијери Вучић и Левен рекли су да Србија и Шведска имају одличну политичку сарадњу, али да би економска сарадња и трговинске везе могли бити бољи. Убудуће ће се, истичу, радити на томе како би што више шведских компанија дошло у Србију, али и како би наши произвођачи могли што више производа да пласирају на шведско, доста захтевно, тржиште.

"Надам се да ће Србија моћи да спроведе све жељене реформе и да ће након добијеног аранжмана са ММФ-ом и пакета економских мера успети да привуче што више страних инвестиција", рекао је премијер Вучић након сусрета са шведским колегом.

Вучић је захвалио Шведској на помоћи у санирању последица од поплава и рекао да можемо много да научимо од Шведске, пре свега када је реч о уређењу државе, о штедњи у држави, о томе како шведске компаније раде дисциплиновано и одговорно.

Додао је да Србија спроводи економске реформе због будућности државе и њеног народа, наводећи да ће земља постићи аранжман са ММФ-ом, и да се нада да ће моћи да привуче још шведских инвеститора.

"Имали смо округли сто и форум јутрос са највећим и најважнијим шведским компанијама и надамо се да ће наћи свој интерес да инвестирају у нашoj земљи, а ми ћемо учинити све да им обезбедимо што је боље могуће пословно окружење за њих", рекао је Вучић.

Српски премијер позвао је шведског колегу Стефана Левена да посети Србију, на шта је Левен одговорио да ће се радо одазвати позиву, и то још ове године.

"Још од како је Улоф Палме посетио Београд, ниједан премијер Шведске није посетио нашу земљу и мислим да би то било корисно за обе стране", рекао је Вучић.

Левен је истакао да Србија може да рачуна на помоћ Шведске у приступању Европској унији, нарочито када је реч о отварању првих поглавља.

Додао је да проширење ЕУ доводи до просперитета, економског раста, стабилности и мира на континенту, наводећи и да процес приступања Унији помаже земљи да постигне економски раст, владавину права, боље резултате у борби против корупције и криминала.

Ловен је рекао да Шведска подржава отварање нових поглавља, јер верује да је важно да преговори почну.

"Знамо да има одређених питања које треба решити, попут Косова, али подржавамо шансу за отварање поглавља. Желимо да тај процес почне, то је важно за ЕУ као целину, али ништа мање за југоисточну Европу", рекао је Ловен.

Шведски премијер је новинарима рекао да је са Вучићем разговарао о многим темама, између осталог о односима две земље, европским интеграцијама и ситуацији у Украјини.

Додао је да постоји простор за јачање економских и трговинских веза двеју земаља, нагласивши да у тој скандинавској земљи живи око 120.000 Срба.

"И Шведска је у деведесетим годинама пролазила кроз тешке економске мере, кроз какве Србија сада пролази, и знамо да се оне исплате", рекао је Ловен.

Важна улога Србије као председавајућег ОЕБС-а

Шведски премијер је, подсетивши да је Србија председавајућа ОЕБС-а, институцији која је веома важан играч у конфликту у Украјини, рекао да је важно да се Србија залаже за принципе на основу којих је ОЕБС и изграђен, што укључује и територијални интегритет.

Премијер Вучић је, на питање новинара о санкцијама Русији, одговорио да Србија подржава територијални интегритет Украјине и да не намерава да одустане од правних принципа међународног права, али да настоји да задржи добре односе с Русијом.

"То није нека политика равнотеже између две силе, или слично. Наш пут је пут ка ЕУ, и на томе смо веома одлучни. С друге стране, морамо и желимо да преживимо и желимо добре односе с Русијом", навео је Вучић.

Како каже, нада се да ће се унутар ОЕБС-а и с партнерима унутар ЕУ пронаћи мирно решење за конфликт у Украјини, које је, како каже, најбоље за све.

Премијер се претходно састао са првим замеником председника шведског парламента Тобијасом Билстромом, са којим је разговарао о европском путу Србије и билатералним односима.

Вучић је истакао да Влада Србије спроводи тешке реформе, без притисака споља, за добробит српског народа.

"Стратешки циљ Србије је да постане чланица Европске уније и ми чинимо све како бисмо тај циљ испунили", истакао је Вучић.

Премијер је и њему захвалио на помоћи коју су Србији након поплава упутиле влада и компаније Краљевине Шведске.

Билсторм је нагласио да Србија и Шведска имају дуготрајне и добре односе и додао да су припадници српске заједнице у Шведској добро интегрисани у друштву, као и да су врло вредни и способни, наведено је у саопштењу Канцеларије Владе Србије за сарадњу с медијима.

"Добро је видети Србију на путу ка ЕУ и ми радимо на томе да вам на том путу помогнемо", закључио је Билсторм.

Теме разговора биле су и веће учешће жена на тржишту рада и реформе школског система, по угледу на искуства Краљевине Шведске.

Сусрет са шведским предузетницима

Посету Краљевини Шведској премијер Александар Вучић започео је сусретом са представницима највећих шведских компанија на Пословном форуму, којима је представио програм економских и законских реформи које спроводи Влада Србије.

Том приликом Вучић је истакао да мере штедње иду по плану, као и да је први пут у државној каси у јануару остварен суфицит.

Премијер је нагласио да Влада спроводи реформе због Србије, а не због некога споља, иако у томе има подршку ММФ-а, Светске банке, ЕБРД. За наредне две године најавио је раст око два одсто.

Обративши се представницима компанија "Сканија", "Ериксон", СААБ, "Алстом", "Амфенол конекси" и другим, Вучић је затражио савете од шведских пословних људи о начину на који Србија може да поправи инвестиционе услове како би привукли што већи број страних инвеститора.

Додао је да у Србији људи морају много више да раде како би живели боље и да ништа неће пасти с неба, што је наишло на одобравање и изазвало велики аплауз учесника Пословног форума.

Премијер је позвао шведске компаније да улажу у Србији и нагласио да од њих можемо да научимо шта су рад, дисциплина и одговорност. Нагласио је да је Србија стабилна земља, која има добре односе са земљама у региону, али и осталим земљама у Европи, као и споразуме о слободној трговини.

Говорећи о предностима Србије за улагања, премијер је, између осталог, навео новчане подстицаје, добар Закон о раду, уговоре о бесцаринском извозу и пре свега политичку стабилност земље која је на путу ка чланству у Европској унији.

Представници шведских компанија које имају своја представништва у Србији истакли су да постоји добар инвестициони основ, као и образована и стручна радна снага, саопштила је Влада Србије.

Нагласили су да у земљи постоји стабилност, што је веома важан услов за привлачење страних инвестиција, саопштила је Влада Србије.

Истакнута је и важност наставка процеса приватизације јавних предузећа, што ће побољшати економску ситуацију у земљи.

Вучић се састао и са министарком спољних послова Шведске Маргот Валстром, са којом је разговарао о европском путу Србије, односима у региону и ситуацији у Украјини.

"Овде сте међу пријатељима проширења, јер је то најбоље што Европи може да се деси", нагласила је Валстромова поздрављајући долазак првог српског премијера у званичну посету Краљевини Шведској.

Вучић је захвалио на подршци европским интеграцијама Србије и процесу проширења, саопштила је Канцеларија Владе Србије за сарадњу с медијима. Вучић је, обиласком компаније "Ериксон", завршио једнодневну посету Краљевини Шведској.

Компанија "Ериксон", која послује у 181 земљи света, присутна је и у Србији, али њени представници кажу да имају намеру да шире своје пословање, о чему су и разговарали са премијером Вучићем, саопштила је владина Канцеларија за сарадњу с медијима.

Током сусрета са српским премијером запослени у "Ериксону" представили су неке од својих иновација, како у мобилној телефонији, тако и у разним сервисима који могу бити корисни у безбедносним и транспортним системима, као и стварању модерних градова.

У српској делагацији су и министар финансија Душан Вујовић и председник Привредне коморе Србије Марко Чадеж.

број коментара 27 Пошаљи коментар
(уторак, 03. феб 2015, 12:38) - Cika Paja [нерегистровани]

"Hvala Svedskoj na pomoci..."

Tj. hvala nasem narodu u Svedskoj koji se nedeljama borio, kupovao, pakovao i slao te pakete ostecenim podrucjima u poplamavam prosle godine. Svedska kao drzava je mozda poslala nesto ali to je bio mali deo toga koliko su nasi narodi poslali.

(уторак, 03. феб 2015, 10:17) - Markovljev [нерегистровани]

Nemačka se pita

A ja se pitam zašto se Namačka malo više pita kada svi proklamuju demokratsku ravnopravnost u EU. Ma koja bre demokratija? čovek je u pravu, Nemačka se malo mnogo pita, Francuska i Engleska sa malo manje a još uvek više pitaju od ostalih a ostali moraju da prihvate demokratski to co hoće Namačka. Madjar Orban i nova Grčka vláda sa karakternim i dostojnim Slovacima nisu nažalost dovoljni za promenu "demokratskog" mišljenja u EU. Hteo bih u EU zbog slobode kretanja, ali daleko više želim slobodu mišljenja a to tamo nejde.

(уторак, 03. феб 2015, 09:28) - Љубомир Т. Девић, Кућа књига Девић [нерегистровани]

Маните се подршке Шведске!

Шведска није у стању сама себи да помогне, а камоли другима - у најмањој руци Србији.  

(понедељак, 02. феб 2015, 22:01) - anonymous [нерегистровани]

Sve

jedno ko prica,reci i dela su dve totalno razlicite stvari,na reci sam se nekada pecao danas ne...danas se pecam na dela,od moralne podrske,pa nije ni moralna vec vodjena sopstvenim interesom,ja od takve nemam nista svi isto pricaju samo nikako da predju sa reci na dela...ja to gledam decenijama nisam pao sa Marsa...U nasem slucaju velika vecina zemalja prica jedno a radi drugo,pa i nas Premijer to isto radi da ne bude da sam pristrasan jer nisam...sve je masna laz a ljudi koji ce da je piju ne manjka uvek novi naivni dodju veruju u sve sto vide na pametnom telefonu i televiziji...Ja verujem u dobre odnose sa svima nasa vrata su otvorena...ali situacija je mnogo komplikovanija nego sto vidimo u medijima,pare i interesi vode svet u propast,politicari su samo marionete,zasto pa kada cujem Poljske politicare sta pricaju meni je sve jasno to je ludilo bez presedana...ludilo koje se zove ko vise plati,to je moje vidjenje bez da povredim nicija osecanja ako tako nesto u politici i postoji...

(понедељак, 02. феб 2015, 21:10) - Lili29 [нерегистровани]

Srbija

Nasoj zemlji je od velikog znacaja pomoc, podrska i iskustvo zemlje kao sto je Svedska.

(понедељак, 02. феб 2015, 20:52) - anonymous [нерегистровани]

Švedska

Svaka podrška Srbiji na putu u EU je dobrodošla .

(понедељак, 02. феб 2015, 19:59) - anonymous [нерегистровани]

Podrske bezvredna obecanja?

Svako obecava podrsku Srbiji na putu u EU a niko tu Srbiju nezeli u blizini!Ovo je stvarna istina jer neveruju Srbiji kao sto je neki dan pisao Nemacki(Der Spiegel) jer Srbija zeli da seda na vise stolica da je to nemoguce!Donekle imaju i pravo ako zelimo u EU moramo skupa koracati u jednom smeru sa EU zajednicom! Ne veruje da ce Srbija ikada kroz ovakvu politiku postati clanica EU-je!Mi cemo biti jedna mala izolirana drzavica napustena od svih pa cak i od Rusije koja takodjer uvek obacava Srbiji neku pomoc a onda od toga nista!Ipak mozda na kraju da Nemacka odluci o nasoj sudbini jer se ona naj vise pita u EU ali kao bih nam i pomogla ako samo procitaju ove mnoge uvredljive komentare i omalovazavanje Nemacke!Imam osecaj da Nemce samo cenimo onaj dan kad stizu Evri bezpovratni i donacije!Mi smo dosta licemeran narod i nazalost smo naj bolji dok citav svet nam nevalja!

(понедељак, 02. феб 2015, 19:07) - anonymous [нерегистровани]

Cemu podrska

Nasi politicari ceo svet obidjose moleci za ulaganja u privredu.Savest cista ovce na broju stanbje sve gore.Oni kojio se pitaju nedozvolja\vaju ulaganje u Srbiju preko granice golog opstanka i servisiranja dugova.Servisiranje dugova je plafon do koga ce ici ulaganja u Srbiju.Sta onda nevalja.Nevalja politika ili bolje reci stratyegija razvoja.Ili jos bolje kurs ili pravac kojim idemo.

(понедељак, 02. феб 2015, 17:35) - anonymous [нерегистровани]

ljudi

nemojte da smarate o tome kako smo jadni i bedni, jeste nezaposlenost velika, jeste narod siromasan, ali nista se ne moze preko noci promeniti! Pre 30 godina je ova drzava bila razvijena isto koliko i ta Svedska, i sve ostale zemlje kojima se divite! Srpskom narodu nikad nista ne valja, nikad se ne moze udovoljiti, i uvek ce nalaziti mane svemu sto se radi, jer takav je mentalitet ljudi, i to se nece vekovima menjati.

(понедељак, 02. феб 2015, 16:53) - Ljubisa [нерегистровани]

EU

Švedska privreda može da bude dobar primer Srbiji. Isključivanje socijalističkog modela u privredi i ekonomiji ne znači i nužno prihvatanje najekstremnijeg kapitalizma.