Читај ми!

Давенпорт: Чланство у ЕУ стратешки циљ Србије

Влада Србије и премијер Александар Вучић су на данашњој седници Владе поновили посвећеност европским интеграцијама, као и да је то највећи спољнополитички циљ Србије, изјавио је шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт.

Давенпорт је приликом обиласка Агенције за реституцију рекао да мисли да је јасно да је чланство у ЕУ највећи стратешки циљ  Србије и ове Владе, преноси Танју.

Влада Србије је раније саопштила да је Давенпорт, који је учествовао у расправи о Информацији о процесу придруживања Европској унији, високо оценио спремност Србије да имплементира Бриселски споразум и допринесе нормализовању стања на Косову и Метохији.

Он је изразио задовољство због добре организације и успешности Самита премијера Кине и 16 земаља централне и источне Европе, одржаног ове недеље у Београду, наводи се у саопштењу Канцеларије за сарадњу са медијима.

Давенпорт је оценио да је постигнут велики напредак у имплементацији Закона о реституцији, рекавши да је ова област веома битна са гледишта поштовања основних људских права и владавине права.

Такође, како је додао, у интересу државе јер подстиче привреду.

Он је рекао да је од великог значаја да дође до транспарентне ситуације која се тиче имовине која је предмет реституције.

ЕУ, која подржава рад Агенције, ће, како је најавио, и у будућности пратити пуну имплементацију Закона.

Директор агенције за реституцију Страхиња Секулић указао је на предлог за измену закона о реституцији, рекавши да он, иако се некима чини није само козметичка измена, већ суштинска.

Најважније у тексту предлога радне групе, чији је члан била Агенција, јесте реституција пољопривредног земљишта, где постоји највећи отпор, као и враћање зграда амбасада.

Такође, предлог садржи терминолошко усклађивање у вези грађевинског земљишта и правне својине, и омогућио би, како је казао Секулић, враћање имовине у натури у већем облику, те и бољи и фер однос према грађанима.

Секулић је посебно истакао одличну сарадњу са Делегацијом ЕУ у Србији, изразивши наду да ће грађани имати могућност да имају слично искуство што се земља буде више приближавала Унији.

Враћање имовине жртава холокауста

Давенпорт се осврнуо и на враћање имовине жртава холокауста, изразивши очекивање да ће доћи до усвајања закона у тој области.

Секулић је, с тим у вези, рекао да из моралних разлога не треба допустити да се последице холокауста легализују.

Рок за подношење захтева за реституцију трајао је две године и истекао је 3. марта. Поднето је укупно 76.000 захтева, а Агенција је до сада донела више од 21.000 првостепених одлука.

Агенција је грађанима до данас у натуралном облику вратила 2.264 пословна простора, 364 стана и 332 зграде, као целине укупне површине преко 195.000 квадратних метара, са припадајућим изграђеним градским грађевинским земљиштем, милион квадратних метара неизграђеног градског грађевинског земљишта, 1.834 хектара шума и 2.250 хектара пољопривредног земљишта.

Највише имовине је враћено у Београду, и то на подручју градских општина Стари град и Врачар, следе Нови Сад, Ниш, Панчево, Лесковац, Суботица.

Поред враћања имовине бившим власницима и њиховим законским наследницима упоредо се враћа имовина и црквама и верским заједницама, подсећа Агенција.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво