Читај ми!

Србија посвећена регионалном помирењу

Уједињене нације и чланице Савета безбедности УН затражиле од Приштине што хитније формирање нове владе. Србија жели политичку и економску стабилност на целом Западном Балкану, рекао је Вучић. Нова косовска влада следеће седмице, најавио је Тачи. Извесно формирање специјалног суда за процесуирање ратних злочина ОВК.

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић говорио је на седници Савета безбедности Уједињених нација, на којој је представљен тромесечни извештај генералног секретара УН о раду УНМИК-а.

Том приликом, премијер Вучић је, између осталог, истакао да Србија пре свега жели стабилност.

"Србија више од свега жели стабилност, политичку и економску, на целом Западном Балкану. То је услов опстанка и напретка наше Србије, али и свих осталих", рекао је премијер.

Управо зато, Србија је посвећена миру и животу, каже премијер. "Србија је започела, самостално, без притисака са стране, тешке и свеобухватне реформе које ће донети здравију и конкурентнију економију, слободнијег и богатијег грађанина. Не измишљамо проблеме ван граница своје земље и не подижемо националистичке тензије у региону, јер имамо довољно куражи да се суочимо са својим проблемима и кренемо у храбро решавање истих", поручио је Вучић.

Управо зато, каже, Србија није желела да улази у било какве сукобе у региону, чак ни вербалне природе.

"Одлика слабих и неодговорних политичара је да, кад год имају унутрашње проблеме, отворе неку стару националну рану, промене тему и покушају да врате регион уназад. Ми у томе не учествујемо. И због тога нисмо слаби, напротив. То је знак наше снаге и дугорочног, стратешког промишљања", рекао је Вучић.

Премијер Србије је рекао да је "свима у овом високом дому" добро позната вредност коју Косово и Метохија имају за државу Србију и све њене становнике.

Познато је, истиче, и са коликом пажњом Република Србија прати догађања на просторима своје јужне покрајине, којом, сходно Резолуцији 1244 Савета безбедности Уједињених нација, управља Привремена административна мисија.

Уочи седнице, премијер Србије Александар Вучић је за РТС рекао да је уверен да дијалог Београда и Приштине води ка решавању проблема

Овако је текла седница Савета безбедности: 

22.54 - САД осуђујe угрожавање манастира Дечани и изливе насиља који су уследили после прекинутог меча између Србије и Албаније, рекао је заменик америчког амбасадора при УН Дејвид Пресман. 

22.41 - Кина подржава територијални интегритет Србије и поздравља ангажман УНМИК-а на Косову, рекао је кинески амбасадор при УН Лиу Ђиjеи. 

22.20 - Русија тражи да у нову косовску владу буду укључени и представници Срба, рекао је руски амбасадор при УН Виталиј Чуркин. Русија је, такође, забринута због афера које потресају Еулекс и тражи да се посебна пажња поклони специјалном суду за ратне злочине припадника ОВК.

22.13 - Косово ће формирати специјални суд за ратне злочине, рекао је Тачи. 

22.05 - Влада Косова ће бити формирана наредне седмице, рекао је Тачи и нагласио да радикалне исламисте на Косову подржавају само појединци и маргиналне групе. Косовска полиција ухапсила је велики број таквих особа, укључујући и неколико имама.

22.00 - Тачи је рекао да је север Косова константан извор нестабилности, али и да је протекла година прошла у знаку "цементирања територијалног интегритета Косова". Тачи је рекао и да се нада да ће Косово ускоро постати чланица УН.

21.45 - Пет кућа у Ђаковици порушено по директном налогу председнице општине Мимозе Кусари Љиље, чиме је послата јасна порука Србима да њихов повратак у то место није пожељан, рекао је премијер Србије.

21.40 - Србија позива све одговорне и активне чиниоце у међународној заједници да са максималном озбиљношћу уваже закључке главног тужиоца Специјалне истражне јединице Еулекса Клинта Вилијамсона, рекао је Вучић. 

21.35 - Србија не може прихватити део Извештаја који се тиче стања на северу Косова и Метохије, у делу који непотпуно, а тиме и нетачно, интерпретира ситуацију у насељу Брђани, рекао је Вучић.

21.30 - Вучић је рекао да очекује да у наредним данима буде формирана нова косовска влада, како би се наставили разговори са Приштином.

21.25 - Вучић је рекао да је Београд чврст у ставу да не призна насилно и међународном праву противно отцепљење Косова и Метохије и његово самопроглашење за државу, али да тај чврст став није препрека разговорима и све живљој комуникацији са Приштином.

21.20 - Србија више од свега жели стабилност, политичку и економску, на целом Западном Балкану. То је услов опстанка и напретка наше Србије, али и свих осталих, рекао је премијер Србије Александар Вучић.

21.17 - Шеф УНМИК-а затражио је од косовског парламента да што пре изгласа законе неопходне за формирање суда за ратне злочине припадника бивше ОВК, на основу истраге коју је водио специјални тим ЕУ.

21.03 - Почела је седница Савета безбедности УН. Шеф УНМИК-а Фарид Зариф представља извештај о ситуацији на Косову. Уједињене нације затражиле од лидера косовских Албанаца да окончају политичку кризу насталу после парламентарних избора.

На седници је представљен редовни тромесечни извештај генералног секретара УН Бан Кимуна.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 18. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво