Србија неће устукнути пред насилницима

Србија ће увек обезбедити најсигурније услове за одржавање Поворке поноса и тако ће бити и у будућности, изјавио је председник Борис Тадић и поручио да држава никада неће устукнути пред насилницима. Србији данас нико не би требало да држи лекције из поштовања људских права, рекао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је ФоНету да ће Србија увек обезбедити најсигурније услове за одржавање Поворке поноса и тако ће бити и у будућности и поручио да држава никада неће устукнути пред насилницима.

"Овде је дошло до неспоразума у јавности и погрешних интерпретација. Србија, као држава, никада неће устукнути пред насилницима и онима који прете", поручио је Тадић.

"Сви људи који прете биће третирани у законском смислу као што се и догодило претходних дана", рекао је Тадић и оценио да то "свако ко је добронамеран може да види".

"Сви екстремисти, на левој или десној страни, биће процесуирани пред нашим судовима, јер судови и полиција раде свој посао и тако ћемо и дефинисати и политичку и укупну цивилизацијску сигурност у нашој земљи која подразумева поштовање свих демократских стандарда и људских права", додао је Тадић.

Србији данас нико не би требало да држи лекције из поштовања људских права, предочио је Тадић, јер је усвојила демократски закон о саветима националних мањина, заштити мањинских права и Закон против дискриминације, који је он потписао по хитном поступку.

Закон против дискриминације, како је оценио Тадић, сведочи о односу Србије према правима свих грађана независно од њихове оријентације или идентитета.

Свако ко жели да искаже своје мишљење и потврди идентитет имаће прилике да то уради у Србији под условом да не угрожава безбедност и сигурност других грађана и државе, поручио је Тадић.

Он је подсетио да је Србија организаторима Поворке поноса понудила најсигурније услове за одржавање те манифестације.

Сачувати мир и стабилност

"Држава је понудила најсигурније могуће услове за одржавање Поворке поноса и Србија ће, као и свака друга европска земља, инсистирати на заштити људских права свих својих грађана, много пута сам рекао, независно од њихове националне, политичке, верске или полне оријентације", прецизирао је Тадић.

"То је цивилизацијски стандард и од тога Србија, као демократска земља, никада неће одустати", истакао је Тадић.

Говорећи о условима за одржавање свих манифестација таквог или политичког карактера, Тадић је напоменуо да Србија мора водити рачуна о сигурности грађана који изражавају свој идентитет и демократске ставове.

"Због тога је држава, у складу са одлуком Скупштине града, одредила да се такве манифестације одржавају пред Палатом Србије. То је централно место у држави, то није никаква скрајнута позиција, нити пољана", рекао је Тадић.

Он је нагласио да је на том месту могуће обезбедити присуство медија и јавности, али је то најсигурније место, јер је у прошлости Србија имала искуства са рушилачким демонстрацијама и нередима.

"Да бисмо сачували демократију, морамо сачувати сам град и мир и стабилност у земљи и тако ће бити и убудуће", закључио је Тадић.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара