Србија неће устукнути пред насилницима

Србија ће увек обезбедити најсигурније услове за одржавање Поворке поноса и тако ће бити и у будућности, изјавио је председник Борис Тадић и поручио да држава никада неће устукнути пред насилницима. Србији данас нико не би требало да држи лекције из поштовања људских права, рекао је Тадић.

Председник Србије Борис Тадић изјавио је ФоНету да ће Србија увек обезбедити најсигурније услове за одржавање Поворке поноса и тако ће бити и у будућности и поручио да држава никада неће устукнути пред насилницима.

"Овде је дошло до неспоразума у јавности и погрешних интерпретација. Србија, као држава, никада неће устукнути пред насилницима и онима који прете", поручио је Тадић.

"Сви људи који прете биће третирани у законском смислу као што се и догодило претходних дана", рекао је Тадић и оценио да то "свако ко је добронамеран може да види".

"Сви екстремисти, на левој или десној страни, биће процесуирани пред нашим судовима, јер судови и полиција раде свој посао и тако ћемо и дефинисати и политичку и укупну цивилизацијску сигурност у нашој земљи која подразумева поштовање свих демократских стандарда и људских права", додао је Тадић.

Србији данас нико не би требало да држи лекције из поштовања људских права, предочио је Тадић, јер је усвојила демократски закон о саветима националних мањина, заштити мањинских права и Закон против дискриминације, који је он потписао по хитном поступку.

Закон против дискриминације, како је оценио Тадић, сведочи о односу Србије према правима свих грађана независно од њихове оријентације или идентитета.

Свако ко жели да искаже своје мишљење и потврди идентитет имаће прилике да то уради у Србији под условом да не угрожава безбедност и сигурност других грађана и државе, поручио је Тадић.

Он је подсетио да је Србија организаторима Поворке поноса понудила најсигурније услове за одржавање те манифестације.

Сачувати мир и стабилност

"Држава је понудила најсигурније могуће услове за одржавање Поворке поноса и Србија ће, као и свака друга европска земља, инсистирати на заштити људских права свих својих грађана, много пута сам рекао, независно од њихове националне, политичке, верске или полне оријентације", прецизирао је Тадић.

"То је цивилизацијски стандард и од тога Србија, као демократска земља, никада неће одустати", истакао је Тадић.

Говорећи о условима за одржавање свих манифестација таквог или политичког карактера, Тадић је напоменуо да Србија мора водити рачуна о сигурности грађана који изражавају свој идентитет и демократске ставове.

"Због тога је држава, у складу са одлуком Скупштине града, одредила да се такве манифестације одржавају пред Палатом Србије. То је централно место у држави, то није никаква скрајнута позиција, нити пољана", рекао је Тадић.

Он је нагласио да је на том месту могуће обезбедити присуство медија и јавности, али је то најсигурније место, јер је у прошлости Србија имала искуства са рушилачким демонстрацијама и нередима.

"Да бисмо сачували демократију, морамо сачувати сам град и мир и стабилност у земљи и тако ће бити и убудуће", закључио је Тадић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(понедељак, 21. сеп 2009, 21:59) - anonymous [нерегистровани]

Nakon oluje ipak sunce

Moram da kazm da ovo deluje umirujuce jer ipak ima nekog ko stoji iza ustava, zakona i drzavnosti. Nakon ovolikog soka koji sam pretrpeo gde sam bukvalno prosao kroz sve stadiume od neverice, uznemirenosti i mrznje danas nakon ove izjave ipak mogu da kazem da ima nade.

(понедељак, 21. сеп 2009, 21:37) - anonymous [нерегистровани]

Zaista hvala

Potpuno zahvalan komentar.Hvala

(понедељак, 21. сеп 2009, 20:47) - anonymous [нерегистровани]

Хвала за слушање

Ево овако... Прочитала сам целу ову изјаву председника Тадића, и колико сам била љута и бесна претходних дана, сада осећам потребу да кажем ипак хвала... Хвала што нас слушате... Пропратила сам све реакције, читала изјаве надлежних, изјаве НВО, изјаве грађана кроз ове коментаре - јер ме људска права интересују будући да сам човек који само жели да живи нормално... И из овога што сте изјавили видим да сте слушали глас грађана у вези са догађајима претходних дана...
Много ценим кад неко чује.
Тако да хвала.