Читај ми!

ДСС напустили Јочић, Јанковић и Никитовић

Четири некадашња висока функционера Демократске странке Србије Драган Јочић, Владета Јанковић, Александар Никитовић и Дејан Михајлов, напустили су ту странку уз образложење да је напустила своја основна начела.

Некадашњи шеф Кабинета премијера Србије Александар Никитовић је у изјави достављеној агенцији Бета оценио да су сви поштоваоци ДСС-а дубоко узнемирени чињеницом да је ту партију напустио и њен оснивач и дугогодишњи председник Војислав Коштуница.

"Сви у земљи знамо да је он човек кога пре свега краси разборитост и да никада није доносио нагле одлуке. Нажалост, у изборној кампањи за новог председника ДСС-а Сандра Рашковић Ивић је отворено заговарала промену основног начела ДСС-а, а то је политичка неутралност. Намера је да уместо политичке неутралности сада руководеће начело буде суверенизам", рекао је Никитовић.

Према његовим речима, ДСС-а је сва саздана од начела те рушење политичке неутралности заправо значи рушење странке.

"Узгред, сама реч суверенизам не постоји у српском језику, већ се јавља у коментарима Туђмановог устава. Каква срамота за ДСС. Заменити политичку неутралност суверенизмом је поражавајуће и недостојно за ДСС. Због тога напуштам ДСС и остајем потпуно веран идеји политичке неутралности", навео је Никитовић.

Бивши потпредседник и оснивач ДСС-а Драган Јочић рекао је да је од 1992. године био веран странци и никада није одступио од њеног програма.

"Доживео сам велике победе и поразе ДСС, увек остајући свим срцем за своју странку. Нисам мислио да је могуће да ће ДСС изневерити себе. Али, са новим руководством показало се да је и то могуће. Због бесмисленог суверенизма изневерен је програм ДСС. Западне силе аплаудирају како је уништен ДСС. Биће ипак да су се преварили. Србија је велика тајна", навео је Јочић.

Према његовим речима, и даље је жива идеја политичке неутралности коју је створио Војислав Коштуница. "Остајем заувек веран мом пријатељу Војиславу Коштуници и великој идеји политичке неутралности. Напуштам ДСС јер је ДСС напустио свој програм и свога утемељивача", навео је Јочић.

Некадашњи потпредседник ДСС-а Владета Јанковић навео је да је трећину живота посветио стварању и раду ДСС-а, те да су га јавни наступи новог руководства странке уверили да се одступа од основних начела партије.

"Подједнако озбиљним сматрам одсуство било каквог наговештаја да ће странка под Вашим вођством бити јасна и чврста опозиција по Србију погубном режиму Александра Вучића. Поновићу оно што сам унутар Странке говорио: владајућа странка, удељујући милостињу Демократској странци Србије припуштањем у београдску власт, не само што јој вади зубе као опозицији већ јој узима и душу", навео је Јанковић у писму председници ДСС-а Санди Рашковић Ивић.

Сличну аргументацију изнео је и бивши директор ДСС-а Дејан Михајлов који је рекао да му је посебно неприхватљиво да се странка удружује са Дверима и радикалима.

"Одувек сам се залагао за сарадњу са онима са којима можемо да афирмишемо и унапредимо страначку политику, а не да је изгубимо са недефинисаним покретима чија се сва политика исцрпљује кроз паролу - 'педерска Влада'", навео је Михајлов.

На страначкој скупштини 12. октобра за председницу ДСС-а изабрана је Санда Рашковић Ивић двотрећинском већином. Два дана касније из странке је иступио Коштуница образлажући то тиме да ДСС напушта своју политику неутралности. Санда Рашковић Ивић је негирала да је одустала од те политике.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво