Читај ми!

Санда Рашковић Ивић нова председница ДСС-а

Досадашња потпредседница ДСС-а Санда Рашковић Ивић изабрана је за нову председницу странке. Демократизација странке и измена Статута биће први корак, поручила је Рашковић Ивић.

Демократска странка Србије је на данашњој седници 12. Изборне скупштине изабрала председницу странке – Санду Рашковић Илић, саопштио је ДСС.

Рашковић Ивић је добила 359 гласова скупштинара, док је други кандидат, Милош Алигрудић, добио 174 гласа. Алигрудић је честитао новој председници на избору.

Новоизабрана председница ДСС-а рекла је да ће наставити да следи досадашњу политику странке – "Не Европи и НАТО-у", "Да војној и политичкој неутралности", али на свој начин.

"Није само довољно да народу објашњавамо шта је то неутралност. До ње највише можемо доћи ако будемо активни, ако будемо мењали начин на који радимо, а то је да будемо што више са народом, међу обичним људима", рекла је Рашковић Ивић.

Како каже, њени први кораци биће демократизација и децентрализација странке помоћу измене Статута.

"Моји први кораци ће бити демократизација и децентрализација странке путем измене Статута. Даље ћу разговарати са општинским одборима и чланством, а онда ћемо кренути са изборном кампањом и промовисањем идеја партије", рекла је Рашковић Ивић.

Каже и да је позвала Милоша Алигрудића да буде део тима.

"Господина Алигрудића сам позвала и неке вредне људе које бих радо волела да видим као део тима. Овде нема победника и поражених, већ сви треба да радимо заједно, јер смо сви чланови исте странке и треба да радимо за нашу странку и нашу идеју", додала је нова председница.

На њен предлог изабрано је и седам потпредседника странке – војвођански функционери ДСС-а Борко Илић и Миленко Јованов, затим функционерка Милица Радовић и Милан Лапчевић из Ниша, Мирослав Петковић из Чачка, Предраг Џајевић и бивши председник Општине Зубин Поток Славиша Ристић.

Делегати Изборне скупштине изабрали су и чланове Главног одбора.

Избори за председника странке расписани су пошто је Војислав Коштуница, после изборног неуспеха, поднео оставку. Избору свог наследника Војислав Коштуница није присуствовао, али се његово име чуло у сваком говору.

"Данас су се овде окупили они који верују у политичке идеје које су дефинисали Борислав Пекић и Војислав Коштуница, да су демократија и српски национални интереси, српски национални интереси и демократија – увек и изнад свега", рекао је Александар Поповић на седници.

Новоизабрано руководство преузима странку, али и изазове пред којима се нашла пошто је први пут остала испод цензуса. Нову шансу, Рашковић Ивић види у окупљању националне опозиције, која би се залагала за слободу Србије и економски патриотизам.

Биографија нове председнице ДСС-а

Санда Рашковић Ивић је угледни психијатар и психотерапеут. Рођена је 1956. године у Загребу, где је 1980. дипломирала на Медицинском факултету, а докторирала у Београду 1993. године.

Чланица је ДСС-а од 2003. године, а била је чланица и Савета ДСС-а и председница Одбора за социјална питања, рад и запошљавање, као и чланица Одбора за европске интеграције. Такође је била и чланица Парламентарне скупштине Централно-европске иницијативе.

Била је републичка комесарка за избеглице од фебруара 2001. до фебруара 2003, када је смењена са те позиције.

За потпредседницу ДСС-а изабрана је на седници страначке скупштине 2005. године. Од 2008. до 2011. била је амбасадорка Србије у Италији. Од 2005. године била је и председница Координационог центра за Косово и Метохију, Комисије за примену Војнотехничког споразума и Координационог тела за југ Србије.

Након избора 2012. године, изабрана је за народну посланицу.

Ауторка је многих стручних радова из области психијатрије и психотерапије. Чланица је Светског удружења психотерапеута, Српског лекарског друштва и хуманитарне организације "Жене помажу женама".

Говори енглески, француски и италијански језик.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво