Читај ми!

Дачић: Може и Обама да дође

Министар Ивица Дачић каже да можда неко не гледа благонаклоно на посету Владимира Путина Београду, али да је то унутрашња ствар Србије. Oчекује да ће до краја године бити отворена преговарачка поглавља 32 и 35, али је напоменуо да то зависи пре свега од става Берлина.

Уз констатацију да је Путинова посета везана за годишњицу ослобођења Београда, који су у Другом светском рату ослободили партизани и совјетска Црвена армија, Дачић је рекао да нема ништа против да на било какву годишњицу Србију посети амерички председник Барак Обама, али да је питање да ли он жели да дође пошто је "за љубав потребно најмање двоје".

На конференцији за новинаре, Дачић је рекао да је уверен да ће извештај Европске комисије о напретку Србије бити позитиван.

Извештај о напретку ће сигурно бити позитиван, можда најпозитивнији у односу на претходне године, рекао је шеф српске дипломатије. Додаје да ће сигурно бити неких примедаба, јер, како каже, не постоји извештај без примедаба и запажања, преноси Танјуг.

"Да нема примедби ми бисмо већ били чланови ЕУ", рекао је Дачић на конференцији за новинаре.

Једна од примедаба ће се, према његовим речима, односити на план за изградњу гасовода "Јужни ток", док је питање одржавања Параде поноса решено.

Дачић је рекао и да очекује до краја године отварање поглавља 32 и 35, а да је то под знаком питања, пре свега због става Немачке.

Немци су сматрали да најпре морају да буду отворена поглавља 23 и 24, а када смо с њима успоставили боље односе, рекли су да би то можда могло да буде поглавље 35, али да оно мора да подразумева имплементацију списка ствари договорених Бриселским споразумом, а за то треба и друга страна – Приштина, рекао је Дачић.

Србија сада, према његовим речима, треба да плаћа цех зато што што у Приштини још не могу да формирају владу.

Министар Дачић је оценио да за Србију није од суштинског значаја питање да ли ће поглавља бити отворена у децембру или јануару, али да јој је важно да види искрен однос и "границу између намерног кочења и добронамерних примедби".

"Ми не можемо да прихватимо учешће у маратону који се зове померање циља, да не знамо колико дуго треба да трчимо и које препреке треба да савладавамо", рекао је Дачић.

Шпанија неће признати Косово, али могле би неке мање земље

Дачић је рекао да Шпанија неће мењати став када је у питању непризнавање независности Косова, али да би неке мање земље могле да поклекну под јаким притисцима.

Коментаришући недавну изјаву новог европског комесара за суседство Јоханеса Хана да је пет чланица ЕУ које нису признале Косово показало "одређени помак" када је то у питању, Дачић је рекао да Хан "неће уплашити тих пет земаља" и да има "озбиљнијих који им прете и који стално врше притисак на њих".

"Тих пет земаља које нису признале независност Косова имају доста проблема, али, с друге стране, и цела Европа и свет ће имати проблема због тога што су прихватили одређене принципе једностраног проглашења независности. Отворили су Пандорину кутију која се не може тако лако затворити", напоменуо је Дачић на конференцији за новинаре.

Дачић је указао на разлику између недавно одржаног референдума о независности у Шкотској, који је сазван у договору с владом у Лондону, и оног најављеног у Каталонији, који неће имати сагласност Мадрида.

"Принцип не сме да зависи од тога да ли се ви свиђате Москви или Берлину, Вашингтону или Бриселу, него да ли је то у складу с принципима. Зато смо ми против једнострано проглашене независности", напоменуо је министар Дачић.

Рекао је да је уверен да земље које имају тај проблем на својој територији, због себе неће признати независност Косова.

Дачић је приметио да има доста земаља, попут Фиџија, које су посетили представници приштинских власти и убедили их да признају Косово, а с којима Србија нема јаке везе.

Шеф дипломатије је рекао да је о томе разговарао и с премијером Александром Вучићем.

"Ми себи постављамо питање: треба ли да се бавимо сада тиме, треба ли да радимо с тим земљама, да имамо контакте, или треба да ствари препустимо? Моје мишљење, и наш заједнички став, јесте да треба да радимо на јачању веза", додао је Дачић.

Према његовим речима, Косово признао релативно велики број земаља, али да је, по броју становника тих земаља, то убедљива мањина.

Број коментара 11

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
16° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара