Србија треба да буде мотор развоја у региону

Министарка без портфеља задужена за ЕУ Јадранка Јоксимовић поручила је да Србија има прилику да се промовише као једна од земаља западног Балкана која може да буде мотор развоја у региону.

Јоксимовићева је, на четвртој Национаној конференцији о прекограничној сарадњи, на којој су додељене награде најбољим пројектима, рекла да ће локалне самоуправе бити носилац 60 одсто примене стандарда ЕУ, те да је зато неопходно да се јачају њихови капацитети, поготово у прекограничној сарадњи.

"Ово је добар механизам сарадње", рекла је Јоксимовић и навела да Србија од 2004. године учествује у прекограничним и транснационалним програмима.

Министарка је указала и да Србија има могућност да буде део великих стратегија ЕУ, попут оне за развој Подунавља и Јадранско-јонског региона.

"Последње две, три године као земља дајемо импулс регионалној сарадњи", рекла је Јоксимовићева и поручила да је сигурно да ће Србија и убудуће имати успешне пројекте прекограничне сарадње.

Она је подсетила и да су се ти пројекти показали као важни након мајских поплава, подсетивши да је Србија за санацију последица повукла средства из фонда ЕУ.

Шеф Делегације ЕУ у Србији Мајкл Девенпорт рекао је да прекогранична сарадња веома корисна за локалне заједнице, истакавши да је свестан да су процедуре за конкурс за те пројекте сложене, поготово за пограничне општине са малим ресурсима.

Давенпорт је као примере добре праксе навео пројекте Нове Вароши и Ужица, који су увели програме селекције отпада, учећи децу важности о очувању животне средине.

"На реци Лим пројектима прекограничне сарадње набављена је опрема за ванредне ситуације и спасавање... Свесни смо колико прекогранична сарадња може да помогне да се спасу животи, а на то су нас подсетиле недавне поплаве у региону", рекао је Давенпорт.

Подсетио је да је након поплава ЕУ покренула разне иницијативе за јачање сарадње, као и да важну улогу у њима игра и Србија, која се налази "у срцу западног Балкана".

Констандинос Мусурулис из Европске комисије и Генералног директората за регионалну и урбану политику рекао је да је, кад је реч о територијалној сарадњи, приоритет да границе не представљају баријере и да се решавају заједнички проблеми.

"Сарадња, друштвено умрежавање, цивилно ангажовање, толерантност и солидарност могу да придруже људе, а сарадња међу дрзавама мора да буде видљива и да траје. Ово није лако и потребна је дубока посвећеност", рекао је Давенпорт.

Навео је и да тренутно постоји 80 програма територијалне сарадње са више од 800 пројеката. На данашњој конференцији награђено је 13 пројеката најбоље прекограничне праксе у Србији за период 2012-2013. године.

број коментара 0 Пошаљи коментар