Читај ми!

Западни Балкан у ЕУ – заједнички циљ

Немачка канцеларка Ангела Меркел рекла је да жели да процес ширења ЕУ на Западни Балкан тече брзо, указујући да то, међутим, зависи од сваке земље понаособ. Прикључивање региона ЕУ је заједнички политички, економски и геостратешки циљ, рекао је председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо.

Ангела Меркел је на конференцији за новинаре са председником Европске комисије Жозе Мануелом Барозом и албанским премијером Едијем Рамом истакла да је важан сигнал да све земље Западног Балкана теже ка европској перспективи.

Меркелова је указала на чињеницу да је на конференцији учествовао председник Европске комисије, која је спремна, како је додала, да помогне у изласку у сусрет великим очекивањима грађана региона.

Меркелова је објаснила да је конференција о Западном Балкану настала на размишљањима немачке владе како на одговарајући начин обележити стоту годишњицу почетка Првог светског рата, али и годишњицу почетка Другог светског рата и завршетка Хладног рата.

"Чињеница да су данас свих осам премијера, министри спољних послова и привреде седели заједно јесте доказ тога да се последњих година у региону много напредовало, а Европска комисија и чланице Европске уније желе даље да помажу", поручила је Меркелова.

Истакла је да је планирање конференције почело и пре него што се могло наслућивати деловање Исламске државе у Ираку и ескалација у Украјини, и да је она организована из дубоког уверења да постоји обавеза да регион Западног Балкана срасте заједно.

"Дирљиво је када се види да сви заједно седе за једним столом, да се не свађају, већ разговарају конструктивно о заједничкој будућности", рекла је немачка канцеларка.

Меркелова је указала да је намера да се започне "низ конференција", и да овај састанак није само дневни догађај, иако је и он велика порука када сви седе заједно за једним столом.

"Желимо да покренемо један процес", навела је Меркелова додајући да је договорен низ конференција у наредне четири године.

Меркелова је објаснила да је реч о решавању политичког процеса, указујући да су Београд и Приштина направили велики напредак, а да је пред Босном и Херцеговином, после избора, изазов формирања владе, те да очекује да ће по оба питања бити даљег напретка.

Објаснила је да се за годину дана може добро проверити да ли се нешто помакло, поновивши да после избора у Босни предстоји питање формирања владе, да је Немачка спремна да подржи, али да на то морају бити спремне странке, као и да има још нерешених питања која морају наћи солуцију између Београда и Приштине.

"Указали смо на напредак и по питању тога да су српски и албански премијер остварили контакте", рекла је Меркелова.

Такође је рекла да је уочи конференције било билатералних састанака учесника, подвукавши да је регионална сарадња веома важна, а да су кључни саобраћајни и економски пројекти.

Пуна подршка земаља ЕУ

Председник Европске комисије Жозе Мануел Барозо рекао је да је прикључивање Западног Балкана ЕУ "заједнички политички, економски и геостратешки циљ".

"Следећи круг проширења неће се догодити одмах, а када ће до њега доћи зависи од брзине којом наши партнери спроводе реформе", рекао је Барозо.

Барозо је додао да не треба сумњати да ће се то остварити и нагласио да је напредак које су оствариле земље региона, а "посебно Србија, Албанија и Косово" стваран и опипљив и да пример Хрватске доказује да је чланство у ЕУ достижан циљ.

Барозо је обећао да земље региона могу да рачунају на пуну подршку земаља ЕУ у том процесу, али да су успостављање владавине права, регионална сарадња и добро управљање јавним финансијама од суштинског значаја.

"Као што стално понављамо: основне ствари имају приоритет", истакао је Барозо. Председник Комисије посебно је нагласио значај регионалне сарадње за процес придруживања, уз речи да то не само успоставља стабилност и уклања препреке, већ утиче на побољшање квалитета живота обичних грађана.

Осврнуо се на многобројне инфраструктурне проблеме у региону, посебно у енергетици, уз речи да се они морају превазићи уз строго поштовање европских стандарда.

Председавајући Процеса сарадње југоисточне Европе Еди Рама у име региона захвалио је Меркеловој  на организовању историјског тренутка који је ујединио "све у име боље будућности".

Такође је захвалио аустријском канцелару Вернеру Фајману на спремности да организује наставак Конференције идуће године, што, како је рекао, обећава да се процес наставља.

"Ово је био важан тренутак за Западни Балкан. Ако погледамо историју, он подвлачи улогу Европе када је реч о миру и просперитету", рекао је Рама.

Рама је најавио да ће 22. октобра посетити Београд. Албански премијер је додао да је овај термин одређен након позива који је добио од шефа српске владе Александра Вучића.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се