Читај ми!

"Извоз у Русију не угрожава никога"

Министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је за РТС да нема разлога да било кога посета српске делегације Русији и евентуални успех у преговорима са руским партнерима доведе у положај да се осети угроженим. Наши капацитети чак и када бисмо их потпуно искористили су мали за руско тржиште и ни за кога не значе опасност, истакла је министарка.

После јучерашњег састанку у Москви с руским колегом Николајем Фјодоровим, министарка пољопривреде Снежана Богосављевић Бошковић рекла је да ће идуће недеље бити одобрен извоз млекарама и кланицама које су поднеле захтеве за извоз у царинску унију.  

Гостујући у Дневнику РТС-а, министарска пољопривреде рекла је да је на састанку у Москви разговарано о извозу пољопривредних и прехрамбених производа на руско тржиште. 

"Ово питање се се односи на одобравања извозних бројева за наше кланице и месаре, односно млекаре које су заинтересоване за извоз на ово тржиште", рекла је министарка пољопривреде. 

Према њеним речима, поједини захтеви за одобравање извозног броја наших објеката стоје више од годину дана и нису завршили процедуру усвајања.

До сада су долазиле три инспекције и процедура је била дуга. Она је рекла да је са руским колегама договорено да се већа улога поклони нашим стручним службама - Управи за ветерину, Управи за заштиту биља, али то не значи да неће бити контролисан рад наших стручних служби. 

"Руска страна задржала је право и у сваком моменту ће моћи да дође и исконтролише објекте за које наше службе кажу да испуњавају услове за извоз на руско тржиште, то је само први део приче. Наши објекти морају да добију извозни број, да буду објављени на листи одобрених извозника за тржиште царинског савеза - Русије, Белорусије и Казахстана", рекла је министарка.

Према њеним речима, Србија је заинтересована да повећа извозни потенцијал наших пољопривредних производа. Руси су заинтересовани за све врсте воћа и поврћа из Србије између осталог, и звог квалитета наших производа.

"Министар Николај Фјодоров је јуче рекао да кад год је у прилици да бира, увек изабере српску јабуку, лук, наш сир, месо из наших кланица", река је Снежана Богосављевић Бошковић. 

Министарка истиче да су због квалитета наших производа заинтересовани за наше производе, а Србија је заинтересована да обезбеди тржиште за извоз пољопривредних и прехрамбених производа.

Говорећи о злоупотреби која се десила пре неколико месеци, рекла је да је Србији важно да има више објеката којима је дозвољен извоз на руско тржиште, али то не значи да ће извоз сада бити лакши. "Напротив, јуче су нам јасно ставили до знања да је изузетно важно да се поштују извозне процедуре и да се поштују стандарди који се тичу квалитета производа, а они су за руско тржиште изузетно високи", рекла је министарка.

На састанку у Москви, министарка је рекла да је поменута немила сцена која се десила након летошњих и пролетошњих догађања везаних за извоз из неких наших објеката за прераду меса. 

"Не смемо да генерализујемо стање јер ако се један извозник оглуши о правила то не мора и не сме да буде приписано целој нашој извозној индустрији", рекла је министарка, истичући да је руска страна прихватила објашњење и тражили су да она као министар пољопривреде учини све што је у њеној моћи да се такве злоупотребе више не дешавају.

"Учинићемо на нивоу министарства све што је у нашој моћи да испоштујемо процедуре и правила руског тржишта и да никако не изиграмо поверење које нам је указано", истакла је Снежана Богосављевић Бошковић.

Коментаришући поруку из Брисела, она каже да су ишли у Русији да разговарају  о могућностима извоза пољопривредних производа као што бисмо отишли у неку другу земљу.

Према њеним речима, Србија просто тражи тржиште за наше производе, тражи импулс за бржи развој пољопривреде, тражи инвестиције за пољопривреду.

"Дугогодишње невоље које су нас пратиле су довеле до тога да смо једноставно са стањем у пољопривредни на нивоу који није задовољавајући. Не видим разлог да било кога наша посета и наш евентуални успех у преговорима са руским партнерима доведе у положај да се осети угроженим јер наши капацитети чак и потпуно када бисмо их искористили су толико мали за руско тржиште и ни за кога не значе опасност", истакла је министарка.

"Ми смо до сада извозили око 0,2 одсто од укупног увоза које Русија остварује у области пољопривредних производа. Дакле, и када бисмо потпуно искористили капацитете, то би можда било 0,4 или 0,5 одсто и то никога не може да угрози", закључила је министарка пољопривреде.

Формирање друштва са УАЕ импулс за развој пољопривреде

Снежана Богосављевић Бошковић изјавила је да је формирање заједничког привредног друштва са компанијом "Ал Равафед" из Уједињених Арапских Емирата импулс за развој пољопривреде у Војводини, али и у целој Србији.

Поводом најављеног састанка са вршиоцем функције покрајинског секретара за пољопривреду Браниславом Бугарским, а у вези са незадовољством пољопривредника из Сивца, Куле и Бачке Паланке који тврде да земљу коју су годинама закупљивали, држава нуди странцима по знатно нижим ценама, министарка је најпре објаснила да су компанија из УАЕ и Србије направиле привредно друштво које је заједнички власник једног дела пољопривредног земљишта.

"Однос капитала, односно удео капитала је 80 процената у корист УАЕ, 20 посто је наш део, при чему ми нисмо улагали новац у куповину тих предузећа, али имамо право гласа, што значи да наш партнер не може да предузећа и пољопривредно земљиште које нам је сада на располагању, нити да прода, нити да стави под хипотеку, нити на било који други начин отуђи", објаснила је министарка. "Ми имамо право гласа", додала је министарка.

Истакла је да је одговор паорима да ово што је сада урађено треба да буде пример и импулс за развој пољопривреде у Војводини, али и шире.

"План је да се направи агроиндустријски центар који ће бити на располагању нашим паорима који су у окружењу, али и даље који могу да ступе у кооперантски однос са овом фирмом, а очекујемо да ће она да послује пуним капацитетом и да ће откупити значајне количине пољопривредних производа од наших паора и да их преради и извезе на инострана тржишта", рекла је Богосављевић.

Према њеним речима, то је још један од начина којим ће се покренути пољопривреда. Истакла је да само у централној Србији има 350.000 хектара необрађене пољопривредне површине и ко буде хтео да их покрене и да уложи "ми смо спремни да разговарамо".

Вршилац функције покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство Бранислав Бугарски рекао је јуче да Покрајинска влада подржава пољопривреднике из Сивца, Куле и Бачке Паланке који тврде да земљу коју су годинама закупљивали, држава нуди странцима по знатно нижим ценама.

Број коментара 10

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво