До Европске уније четири сценарија

Који су могући сценарији пријема земаља Западног Балкана у Европску унију? Сви одједном, свако за себе или сви у ред иза Турске.

Млади истраживачи Европског фонда за Балкан, углавном држављани земаља које се надају уласку у Европску унију, предвиђају четири сценарија за прикључење целог Балкана Унији.

Од обећања европских лидера с почетка 21. века да све земље по стандардној процедури ухвате воз за Брисел, преко стајања у ред са Турском, до евентуалног одустајања од проширења или великог балканског праска по коме би све земље Балкана ушле у ЕУ.

"То значи да ћемо можда имати две врсте земаља у региону, оне које могу да буду чланице ЕУ као Србија и Црна Гора, можда чак и Албанија, и оне које не могу или са великим тешкоћама БиХ, Македонија и такође Косово", каже Флоријан Бибер, професор источноевропских студија Универзитета у Грацу.

Европска унија суочена је са економском кризом и јачањем евроскептичних партија на изборима за Европски парламент, оних који се залажу за укидање евра или су велики противници емигрантске политке.

Зато није искључен ни неповољни сценарио Турске, која на придружење чека више од пола века. У бољем случају блокада би била привремена.

"То би наравно било јако болно за реформе у региону, не кажем да је то најреалнији сценарио, али морамо да будемо свесни да та опасност постоји", каже Бибер.

Постоји замор од проширења, али и гнев од чекања, нарочито када видимо да је комшији успело да се убаци.

"Онда ће бити друге земље разочаране да нису оне те које су ушле у ЕУ и онда то може да води не бих рекао и до сукоба, али бар до тензије у региону која не би било пожељна", рекао је Бибер.

Добра регионална сарадња могла би да предупреди такав исход, а и Бриселу би пријало да тако нешто види, сматрају истраживачи. Ако се бивши земљаци, а данашњи суседи ухвате у складно коло, брже ће стићи на циљ него ако свако одлучи да игра своју игру. Мотив је јак.

Ако сви уђу наћи ће се у сред Европске уније. А ако неко заостане и они који су ушли биће на периферији Уније.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 05. јун 2014, 09:18) - Бранко [нерегистровани]

Више разума и професионалности

У Србији нема истински демократског дијалога о ЕУ. Као што слободна трговина није власништво неолибералних догмата из Беле куће и Брисела, тако и реформе не би требало да су сијамски близанац ЕУ. Србија је у непрекидном шаху: ЕУ није спремна да је прими, али не жели ни да је препусти Русији. Србија би требало да се ослони на своје унутрашње снаге, које треба да доведе у стање компатибилности са окружењем. То окружење није исто као 1991. године. На жалост, овако површна виђења не доприносе решењу проблема. подсећам и на "анализу" РТС-а о томе да су се Еу и Русија нагодиле тако да Украјина "припадне" Русији, а Србија ЕУ. Нацији је потребно више разума, а државној телевизијивише професионалности.

(четвртак, 05. јун 2014, 08:38) - anonymous [нерегистровани]

Nista od toga dok se ne resi poglavlje 23 i 24

Postovani ,dali mi gradjani mozemo da imamo osnovna gradjanska prava radnika?


Pogledajte poglavlje o pristupanju Evropskoj Uniji 23 i 24 tamo lepo pise sta treba i koja prava moraju da imaju gradjani,radnici i poslodavci i to da usaglasite sa tim nacrtom o zakonu rada i predocite vladi a ne da ga opet menjamo kada treba da pristupimo uniji i ako uopste to zelimo.I gde je u tom zakonu besplatna pravna zastita za radnike i sva socijalno osigurana lica od strane radnicke komore koja bi se dotirala od malog samodoprinosa radnika i stitila prava radnika kao u Evropskim zemljama sto zakon nalaze o pristupanju.?Gde su kolektivni ugovori za sve struke?Gde je zastita radnika sa invaliditetom i zastita trudnica posle porodiljski zakon o otkazu to jest zastita, to su osnovna gradjanska prava radnika.Radni dan je u evropi 8 sati sve ostalo je prekovremeni rad u nedelju moze najvise da se radi 40 sati.Naravno ta odstupanja mogu da se regulisu kolektivnim ugovorima.probni rad je najvise 14 dana a maksimalno 30 dana.molim vas i to je vasa duznost da se ukljucite i pomognete nama gradjanima u ostvarivanju nasih prava i da angazujete radnicku komoru sada kada se zakon donosi.