Читај ми!

Пријатељство преточити у економску сарадњу

Између Србије и Туниса не постоји ниједно отворено питање, рекао председник Томислав Николић. Међутим, како је додао, треба радити на томе да изванредне политичке односе на одговарајући начин прати и привредна сарадња, што сада није случај.

Председник Србије Томислав Николић поручио је да између Србије и Туниса не постоји ниједно отворено питање, али да треба порадити на томе да изванредне политичке односе на одговарајући начин прати и привредна сарадња, што сада није случај.

Обраћајући се новинарима после састанка са председником Туниса Монсефом Марзукијем, Николић је рекао да су се они договорили да се унапређењем економске сарадње двеју земаља конкретизују политички дијалог са циљем да се пријатељство двају народа још више учврсти и унапреди.

Изразивши задовољство што га је Марзуки позвао да дође у прву радну и пријатељску посету пријатељском Тунису, Николић је посету назвао историјском.

"Можемо посету назвати и историјском, јер означава крај периода у коме је забележено одсуство политичког дијалога на највишем нивоу, упркос чињеници да између две земље не постоје отворена питања и нема разлога да немамо интензивнију сарадњу у бројним сегментима."

Подсетивши да пријатељски односи двеју земаља трају више од пола века, да су успостављени још у доба Покрета несврстаних и учвршћени признавањем Туниса убрзо након проглашења независности 1956. године, Николић је рекао да су данас размотрена бројна питања билатералног и међудржавног карактера и да је констатовано да је дијалог на свим нивоима знатно унапређен.

Принципијелна подршка у вези са Косовом

Николић је нагласио да је Србија посебно захвална на принципијелној позицији Туниса у погледу једнострано проглашене независности Косова и Метохије и изразио очекивање да ће она бити настављена, као и да председник Туниса и његови сарадници помогну презентовању ставова Србије међу земљама региона и афричког континента.

Николић је, међутим, указао на то да изванредне политичке односе не прати одговарајући ниво привредне сарадње.

"Укупну сарадњу представља низак обим и структура робе. У 2013. години размена је износила само 39 милиона долара, што је свега 0,1 одсто у укупној размени Србије са другим земљама у истом периоду. Србија је политички стабилна и пожељна земља за стране инвестиције и ми смо спремни да остваримо сарадњу формирањем заједничких предузећа, нарочито у производним делатностима", истакао је Николић.

"Нећемо се сложити с тим да наша међусобна размена износи тако мало. Спремни смо да понудимо Тунису своја слободна тржишта, кроз заједничка улагања у Србији, да знање и стручност у многим областима у грађевинарству понудимо Тунису. Убеђен сам да долази време у којем ћемо једни друге препознавати по сарадњи и то не само политичкој, и по пријатељству, већ и по томе како једни другима можемо да помогнемо да два народа живе боље", рекао је Николић.

Он је указао на то да две земље могу заједнички да наступају на трећим тржиштима, посебно зато што Србија има склопљене уговоре о слободној трговини са Русијом, Турском, Белорусијом и Казахстаном, споразуме са ЦЕФТА, ЕФТА.

О годишњици Великог рата

Како је рекао Николић, веома важна тема разговора са Марзукијем је био почетак обележавања стогодишњице од почетка Првог светског рата и наша дубока повезаност са народом Туниса и улога савезника у збрињавању, нези и лечењу српских војника који су прошли голготу током повлачења преко Албаније.

"Потврђено историјско савезништво са Француском, гостопримство туниског народа, као и чињеница да су бројни српски војници сахрањени у Тунису, остаје урезан у памћење српског народа", истакао је Николић.

Он је захвалио министарству одбране и управи Националног војног музеја Мануба због тога што су омогућили реализацију изложбе под називом "Срби у Северној Африци 1915-1919".

Николић је посету Тунису почео сусретом са Марзукијем, који га је уз највише државне почасти дочекао на аеродрому. Они су затим наставили разговоре у Палати Картаж у присуству делегација двеју држава.

Након састанка потписано је неколико билатералних споразума: Споразум о трговинској и економској размени, Споразум о друмском превозу и транзиту људи и робе, и Програм сарадње у области образовања, науке, културе и спорта за 2014-2016.

Председник Србије je разговарао и са председником Скупштине Туниса Мустафом Бен Џафаром.

Председник туниског парламента је рекао да постоји потенцијал за унапређење сарадње између две земље у области економије и изразио очекивање да више никада неће да прође педесет година између два сусрета.

Николић је рекао да су политичка стабилност и бројни уговори о слободној трговини добар разлог да инвеститори дођу у Србију

У делегацији Србије су и министар спољних послова Иван Мркић, министар културе Иван Тасовац и саветници председника.

Министар Мркић састао се са министром спољних послова Туниса Монги Хамнијем и захвалио му на ставу његове владе о непризнавању независности Косова. На састанку је одлучено да се у свим областима од заједничког интереса израде конкретни програми који ће бити реализовани.

Договорено је да се повећа број директних авионских летова између Београда и Туниса и да се организује пословни форум да би се убудуће избегло посредовање у међусобној трговини.

Министар Тасовац састао се са колегом из Туниса Мурадом Саклијем, са којим је разговарао о могућностима за унапређење сарадње у областима културе и уметности.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи