Читај ми!

Николић: Држава да привуче инвеститоре

Држава има посебну одговорност да привуче инвестиције и створи услове за спровођење реформи, посебно у економији и правосуђу, каже председник Србије Томислав Николић. Посебну пажњу требало би посветити унапређењу производње, истакао је Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је по обиласку Српске фабрике стакла у Параћину, да држава има посебну одговорност да привуче инвестиције и створи услове за спровођење реформи, посебно у економији и правосуђу.

"Ради што бржег изласка из рецесије и да бисмо обезбедили бољи живот грађана, посебну пажњу треба посветити унапређењу производње која је основ стварања друштвеног богатства и генератор привредног развоја, који земљи гарантује економску независност и стабилност", рекао је Николић.

Поручио је да је та фабрика успешно приватизована и истакао да би овај позитиван пример требало да примењују и друге прерађивачке индустрије, како би се постигао снажан привредни раст Србије.

Улагање у Фабрику стакла у Параћину једна је од најзначајнијих и успешно реализованих бугарских инвестиција у Србији, рекао је Николић и истакао да након једног столећа та фабрика поново постаје лидер у производњи стаклене амбалаже.

Вредност улагања у нову технолошку линију, указао је Николић, већа је од 20 милиона евра и представља најмодернији погон за производњу амбалажног стакла у региону.

Та инвестиција, истакао је председник Србије, обезбеђује конкурентност производа те фабрике на међународном тржишту, нова радна места, али и унапређује заштиту животне средине и побољшава квалитет живота локалног становништва.

"Повећањем извоза очекује се и позитиван ефекат на спољнотрговински биланс Србије од најмање 30 милиона евра", рекао је Николић уз напомену да се новом линијом повећава квалитет производа, а капацитет четири пута.

Председник је подсетио да та фабрика производи више од половне стаклене амбалаже на ширем подручју Балкана, као и да таква амбалажа има вишеструке предности.

Ревитализација те фабрике потврда је добрих економских односа Србије и Бугарске, навео је Николић, истичући да две земље добре привредне и политичке односе граде на узајамном поштовању и разумевању.

Међународни конзорцијум предвођен компанијом "Глас индустри", додао је Николић, инвестирао је више од 150 милиона евра у финансијску и технолошку ревитализацију стакларе и модернизацију опреме.

"Састављена од природних материјала стаклена амбалажа може неограничено да се рециклира, не оставља траг на производ и може да истрпи промене температуре без хемијских утицаја, чува укус производа и продужава век трајања", навео је Николић и приметио да је могућност креативности у области стаклене амбалаже готово неограничена.

Председник Србије је подсетио да је фабрика 1907. године мала 350 запослених као и да је много пре званичног отварања произвела много чаша, бокала, цилиндара за лампе и фењере.

Српска фабрика стакла једина је фабрика за производњу амбалажног стакла у Србији, Републици Српској, БиХ, Црној Гори и Македонији.

Председник Надзорног одбора Бугарске банке која је већински власник конзорцијума "Глас индустри" Цветан Василев рекао је да се том сарадњом отварају нове странице сарадње Србије и српских фирми са бугарским компанијама.

Истакао је да је то најсавременија фабрика у региону и најавио да ће тим производима Србија моћи да се такмичи на европском тржишту.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво