Читај ми!

Немачка кључни партнер на европском путу Србије

Један од кључних актера у процесу европских интеграција Србије јесте Немачка, поручено са скупа "Српско-немачки цивилни дијалог". Спремни смо да напорно радимо, а атмосфера у друштву је била таква да реформе нисмо могли да спроводимо брже, поручио председник парламента Небојша Стефановић са скупа. Избори не значе застој, уверен је немачки амбасадор Хајнц Вилхелм.

Немачка је један од кључних актера у процесу европских интеграција Србије, а државе нису свезнајуће и потребан им је дијалог са организацијама цивилног друштва, поручено је на скупу "Српско-немачки цивилни дијалог" у организацији Европског покрета у Србији и Европског покрета у Немачкој.

Председник Скупштине Србије, која је јуче распуштена, оценио је да су парламент и Влада у свом мандату урадиле велики посао, а да је кључна била борба против корупције и организованог криминала.

"Признање за то смо добили од многих земаља чланица ЕУ, али и од других земаља у свету. Донели смо и Стратегију 2013-2018. у којој је прецизно дефинисан правац те борбе и нико неће бити заштићен, без обзира на то колико новца и утицаја имао", рекао је Небојша Стефановић.

Према његовим речима, биће усвојен и закон којим ће нарко-дилери бити склоњени са улица, а Србија више неће бити препознатљива по привредном криминалу.

"Не чекамо чаробни штапић, спремни смо да напорно радимо, а атмосфера у друштву је била таква да реформе нисмо могли да спроводимо брже", рекао је Стефановић.

Према његовим речима, држава и њене институције ће у наредном периоду потпуно стајати иза реформи и напора да Србија постане земља владавине права.

Министар без портфеља задужен за европске интеграције у техничкој влади Бранко Ружић рекао је да Србија жели амбициозним приступом вођења преговора још једном да докаже своје капацитете и унапреди имиџ поузданог партнера.

"План Србије је да буде у потпуности спремна да преузме обавезе из чланства у ЕУ до краја 2018. године, како би могла да постане чланица Уније почетком наредног буџетског периода у ЕУ", рекао је Ружић.

Ружић је подвукао да ће Србија приступне преговоре водити по новој методологији која у први план ставља нагласак на реформе у области владавине права, а напредак остварен у поглављима 23 и 24 знатно ће утицати на динамику вођења и трајања преговора.

Говорећи о поглављу 35, Ружић је рекао да је, према истраживању јавног мњења које је недавно сповео КЕИ, 70 одсто испитаника опредељено за постизање решења са Приштином без обзира на инсистирање ЕУ.

О томе колики значај наше две земље придају једна другој, говори чињеница да Немачка сматра Србију кључном земљом на Балкану, док Србија сматра Немачку кључном земљом Европске уније, рекао је немачки амбасадор у Београду Хајнц Вилхелм.

Немачка је највећи трговински партнер Србије, а уједно и највећи давалац помоћи, подсетио је амбасадор.

Вилхелм је позитивно оценио сарадњу немачког и српског парламента и најавио да ће ове године први пут у Скупштину Србије доћи немачки стипендисти на вишемесечну праксу, подсетивши да српски студенти већ годинама имају шестомесечну праксу у немачком Бундестагу.

Вилхелм је такође задовољан што је парламентарна група немачко-српског пријатељства која броји 50 чланова, друга по бројности у Скупштини Србије.

Представници цивилног друштва дају печат билатералним односима, рекао је Вилхелм и додао да је Србија једна од пет земаља на свету у којима ради свих шест немачких фондација.

Урсула Менле, чланица Управног одбора Европског покрета у Немачкој, задовољна је што процес европских интеграција Србије напредује, напоменувши да треба имати у виду да "преговарачке стране не играју увек са отвореним картама".

Приступни преговори се отварају важним поглављима, али они нимало неће бити лаки, рекла је она и навела да је из искуства других земаља јасно да на почетку преговора влада одушевљење, а да после долази отрежњење.

Према њеном мишљењу, најважније је да све друштвене групе буду укључене у преговарачки процес, а многе од промена до којих треба да дође јесу болне.

Када је реч о немачко-српском пријатељству, она је подсетила на златно доба књижевне сарадње почетком 19. века која је крунисана сарадњом Гетеа и Вука Караџића и навела да то треба да буде основа и за сарадњу на почетку 21. века.

На дводневном скупу у Народној Скупштини Србије учествује велики број припадника цивилног друштва двеју земаља, политичког и привредног живота, као и медија.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 21. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи