Посланици: Избори све извеснији

Изјаву председника Томислава Николића да Србија може да има и бољу Владу и да би нови избори ишли у прилог и грађанима, функционери већине опозиционих странака тумаче као знак да је у 2014. години ванредни излазак на изборе све извеснији.

У Уједињеним регионима и Демократској странци Србије поруку с Андрићевог венца оцењују као јасан сигнал да је Србија ближа ванредним парламентарним изборима, у Либерално-демократској партији истичу да Србију чека спровођење озбиљних реформи, због чега су избори нужни јер актуелна Влада нема капацитет за то, док демократе изјаву Николића доживљавају као "маскирање праве намере".

Шеф посланичке групе СНС-а Зоран Бабић каже за Танјуг да је изјава Николића "у интересу свих грађана, а не одређених политичких странака", јер Србију, истиче, треба да воде људи у које народ има највеће поверење.

"Као што је огромно поверење у председника странке Александра Вучића и у сам СНС, тако је у интересу грађана да их воде и да имају одговорност они којима се највише верује, а то је у овом тренутку, без поговора и без премца, Вучић", наглашава Бабић.

Додаје да Николић свој посао ради изузетно добро и у оквирима и овлашћењима која председнику прописује Устав Србије.

Демократе, међутим, поруку из Председништва тумаче сасвим другачије.

"Очигледно да је председник Николић и они који су њему лојални у СНС-у и Влади - познато је да постоји подела на Вучићеве и Николићеве - проценио да се избори вероватно не могу избећи и зато је дао такву изјаву. Николић јасно зна да је одлука у рукама Вучића", оцењује у изјави за Танјуг шеф посланика ДС-а Борислав Стефановић.

Сматра да тим "немуштим објашњењима" покушава да се "замаскира" права намера - да се не иде на изборе због тога што је Влада неспособна да реши било који економски или социјални проблем, већ то оправдавају тиме да онај ко је најпопуларнији треба да има премијера.

Стефановић каже да остаје да се види да ли ће до ванредних избора доћи или ће се наставити са "натезањем" и пита ако је актуелна Влада била најбоља у историји, како тврде у владајућој коалицији, зашто онда да се иде на изборе.

За лидера УРС-а Млађана Динкића Николићева изјава знак је да је више него извесно да ћемо имати ванредне парламентарне изборе.

"Оно што ме посебно охрабрује у изјави Николића је једна реченица, коју су неки медији пренели, неки нису, а то је да се понеки министри у Влади понашају као да пре њих нико ништа није радио и да све почиње из почетка", истиче Динкић и додаје да иако председник Србије није рекао на кога је мислио, "ја мислим да знам на кога се то односило и због тога сам задовољан".

ЛДП: Садашња Влада нема капацитет за реформе 

За ЛДП нема дилеме, избори су неопходни, Србија чека на спровођење озбиљних реформи, а јасно је да у садашњој влади нема капацитета за тако нешто.

"Србији је потребна реформска Влада која ће бити способна да ради на бржем прикључењу ЕУ, подизању животног стандарда и модернизацији земље, а једини пут до такве Владе су избори на којима ће странке кандидовати шта је то што желе да раде након избора", рекао је Андрић Танјугу, тврдећи да је владајућа коалиција испунила своју мисију потписивањем бриселског споразума.

Шеф посланичке групе ДСС-а Слободан Самарџић актуелну Владу оцењује као најгору од 1945, а Николићеву изјаву види као увод у превремене изборе, јер су, каже, напредњаци израчунали да им се више исплати да обаве изборе како би појачали утицај у Влади и парламенту.

"ДСС сматра да је ово најгора Влада Србије од 1945. године по резултатима, по томе што је скратила државу, што је подложна страним утицајима за одузимање територије, што не да Уставном суду да ради свој посао, што води лошу економску политику и што је провинцијализовала Србију до максимума", оцењује потпредседник ДСС-а.

Истина, како каже, у овом се тренутку не може још са сигурношћу рећи да ли ће бити ванредног изласка на биралишта, јер за сада није извесно да ли је реч о политичкој игри, а осим тога, додаје, последњу реч морају да дају центри моћи у иностранству.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара