Читај ми!

Вучић: Држава је убила Ћурувију

Први потпредседник Владе Александар Вучић изјавио је да иза убиства новинара Славка Ћурувије стоји држава. То ће се ускоро "показати и доказати", рекао је Вучић и навео да су актери те ликвидације још живи.

Држава је извршила ликвидацију Славка Ћурувије, рекао је вечерас први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

Вучић је у емисији "Тешка реч" на ТВ Пинк рекао да су актери те ликвидације још живи.

Он је истакао да говори као правник и подвукао да ће се ускоро "показати и доказати" да је Ћурувију ликвидирала држава, власт која је убијала неистомишљенике и противнике.

"То је страшан проблем за нашу земљу", рекао је Вучић и додао да је јасно да је реч о власти чији је део и сам био, али је нагласио да у томе није учествовао, нити је о томе било шта знао.

Према његовим речима, био је потребан велики притисак на надлежне органе да би се дошло до чињеница.

Вучић је рекао да има много страшних ствари са којима ћемо морати да се суочимо, наводећи пример убиства Срба у кафићу "Панда" на Косову и Метохији 1998. године, за који је рекао да нема доказа да су убиство извршили Албанци, како се то веровало.

 Чланство 2020. тешко, али оствариво

Говорећи о чланству Србије у ЕУ, први потпредседник Владе оценио је да је циљ 2020. године тешко остварив, али могућ.

Вучић је рекао да је могућ завршетак преговора за шест година и пуноправно чланство у Унији уколико спроведемо реформе.

Отварање преговора са ЕУ је, према његовом мишљењу, један од најважнијих успеха постигнутих 2013. године. Очекујем још проблема на путу у ЕУ, али је тај пут јасан, рекао је Вучић.

Он је рекао да се Србија у спољној политици показала као озбиљан партнер и да има, као никад у новијој историји, добре односе са Русијом, Америком као и са Кином.

Вучић је рекао да отварање преговора са ЕУ није било лако, да су томе претходили тешки преговори и да су велику улогу у томе имали председник Србије Томислав Николић и Влада с премијером Ивицом Дачићем на челу.

Он је нагласио да су економске реформе приоритет, а то значи фискална и пореска реформа, доношење закона о стечају, о приватизацији, о раду и о планирању и изградњи.

"Најважније је да се у Србији развија предузетнички дух", рекао је Вучић.

Он је рекао да није проблем обезбедити новац, већ како ће бити потрошен зато што је најважније да се унапреди производња.

"Суштина наших промена мора да буде промена наше свести, тако да се људима омогући приватни бизнис, јер држава нигде у свету не помаже, само се не меша. Ми смо спремни да помогнемо, а желимо да више не сметамо, да се не мешамо", рекао је Вучић.

У марту први производ сарадње "Мерцедеса" и "Икарбуса"

Он је додао да се разговара како да се обезбеде пореске олакшице, поготово за младе људе, како би се око 50 одсто незапослених младих људи упослило.

Вучић је рекао да ће Србија ускоро добити још "најјефтинијег могућег новца" и да очекује да се једним делом врати део најскупљих дугова који су узети у време владе Мирка Цветковића.

Он је додао да ће у марту моћи да покаже "први производ сарадње "Мерцедеса" и "Икарбуса".

"Надам се да ћемо после тога моћи да говоримо и о релативним успесима ФАП-а", рекао је Вучић.

Он је најавио да средином јануара у Србију долази делегација из Уједињених Арапских Емирата са разрађенијим плановима за пројекат "Београд на води", чије је остварење сасвим оствариво и "мења све".

Промениће све, град, државу, то је и питање будућности, али нећемо ући у његово остварење док не добијем сагласност свих надлежних, рекао је Вучић.

Крајем 2014. живеће се боље

Први потпредседник Владе упутио је грађанима позив да помогну да се наредне године заједничким напорима Србија извуче из кризе, и поручио им да је уверен да ће бољитак осетити већ крајем 2014.

"Већ крајем 2014. људи ће видети светло на крају тунела и почеће лакше да живе", уверен је Вучић.

Он је указао на то да ће првих шест месеци 2014 "бити веома тешки".

"Реформа јавног сектора ће бити ужасно тешка, завршавање проблема предузећа у реструктурирању, доношење бројних закона... али крајем године ће људи осетити да може да се живи боље", рекао је Вучић. 

Он је додао да ће то грађани видети на основу признања споља, али да ће и сами то моћи да осете "по својим новчаницима и џеповима".

Вучић је грађанима захвалио на стрпљењу, трпељивости, праштању грешака које су учињене, као и на разумевању да је много тога важног урађено и започето.

"Грађане желим да замолим да нам помогну да заједнички земљу извучемо из кризе и да 2015. дочекамо са већим оптимизмом, а за то постоје озбиљни изгледи", рекао је Вучић.

Иза кулиса суђења Мишковићу води се прави "подземни рат"

Први потпредседник Владе навео је да се иза кулиса и поводом суђења Мирославу Мишковићу води прави "подземни рат".

Он је, на питање водитеља емисије "Тешка реч", рекао да не може да коментарише оно што се догађа у вези с тим суђењем, јер би му пребацили да врши притисак на суд.

Али, констатовао је, медијски притисак постоји, води се кампања у којој учествују готово сви медији, чак и неки државни, са циљем да се он прикаже као диктатор, а Мишковић као скроман човек са једним сакоом, човек који уредно плаћа порез.

"Праве се велике телевизије које су финансиране из истих средстава, које треба да створе утисак да је Србија аутократска држава, а да је он сам диктатор", рекао је Вучић и указао да Мишковићеви лобисти користе тактику сличну оној која се води како би се Путин приказао као диктатор и зао, а Ходорковски као светац.

Он је демантовао гласине како је купио кућу у Болечу, Лозници... и рекао да не жели да се бави приватношћу других, јер је то срамота.

"Моја имовинска карта се није променила и неће се променити", нагласио је Вучић.

Број коментара 99

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 11. мај 2024.
15° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара