Читај ми!

Јеремић у Пекингу

Председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић рекао да је једна од најконсеквентнијих одлука коју лидер из источне Европе може да донесе отварање привреде своје земље за инвестиције из Кине. Говорећи на симпозијуму у Пекингу Јеремић истакао да економска сарадња унутар европског простора није довољна да се обезбеди излазак из кризе.

У актуелним геополитичким околностима, једна од најконсеквентнијих одлука коју један политички лидер из источне Европе може да донесе јесте да отвори привреду своје земље за стратешке инвестиције из Кине, изјавио је у Пекингу председник Центра за међународну сарадњу и одрживи развој Вук Јеремић.

Он је, говорећи на Високом симпозијуму института из Кине и источне Европе, оценио да економска сарадња унутар европског простора није довољна да се обезбеди излазак из кризе, као ни стабилан и одрживи развој држава централне и источне Европе.

На конференцији, на којој су учествовали државни функционери, истраживачи, као и лидери цивилног сектора, Јеремић је апеловао да се међу критерујуме за инвестирање у заједничке пројекте уврсти и њихова компатиблилност са глобалним циљевима одрживог развоја.

Ти циљеви ће представљати окосницу нове развојне стратегије Уједињених нација која ступа на снагу 2015. године, подсетио је Јеремић на конференцији сазваној као наставак Самита премијера Кине и 16 земаља источне Европе, који је пре месец дана одржан у Букурешту.

Током борвака у Кини, Јеремић се састао и са замеником министра спољних послова Кине Ли Баодонгом, као и са државним саветником за међународне односе Јанг Џичијем.

Чланови делегације ЦИРСД-а, у којој су и извршни директор Здравко Понош, као и виши саветник Дамјан Крњевић, посетили су Кинеску академију државне управе, где је Јеремићу уручена титула Почасног саветника ове институције, наводи се на крају саопштења.

број коментара 0 Пошаљи коментар