Читај ми!

Усвојен сет буџетских закона

Скупштина Србије усвојила сет финансијских закона који прате буџет за 2014. Усвојене и измене Закона о буџетском систему којим се у наредне две године забрањује запошљавање нових радника у јавном сектору.

23.15 - Изгласане Измене Закона о платама државних службеника, о умањењу прихода у јавном сектору и о враћању одузете имовине. Седница се наставља у понедељак расправом о предлогу буџета.

23.00 - Усвојене измене Закона о порезу на добит правних лица, о пореском поступку и пореској администрацији и о доприносима за социјално осигурање.

22. 55 - Посланици усвојили измене Закона о порезу на доходак грађана, о дувану и порезу на додату вредност.

22.45 - Усвојене измене Закона о пензијском и инивалидском осигурању и буџетском систему.

Посланици Скупштине Србије гласају о сету закона који прате буџет за 2014. годину.

Изманама Закона о буџетском систему којима се на две године забрањује запошљавања нових радника у јавном сектору, односно до краја 2015. године.

Тим изменама, за који је гласало 128 посланика, ограничава се и укупан број привремено ангажованих радника на 10 одсто укупног броја запослених у органу или институцији која се непосредно или посредно финансира из буџета.

Нови радници могу се запослити уз сагласност тела Владе Србије, на предлог министарства или другог надлежног органа.

Забрана се не односи на судије, јавне тужиоце и заменике јавних тужилаца, наставно особље високошколске установе и научно и истраживачко особље, научноистраживачке организације акредитоване у складу са законом,

Из те одлуке изузимају се и изабрана, постављена и именована лица у државним органима и органима јединица територијалне аутономије и локалне самоуправе, као и директори јавних предузећа и агенција.

Такође, забрана се не односи на запослене у службама Скупштине Србије и државним телима, као што су Заштитник грађана, Повереник за заштиту равноправности, Државна ревизорска институције, Повереник за информације од јавног значаја и заштиту података о личности.

Предвиђено је и ограничење раста пензија и плата у јавном сектору тако што ће у 2015. и 2016. године бити повећања од по 0,5 одсто у априлу и октобру. Тренутно законско решење предвиђа усклађивање плата и пензија са инфлацијом.

Предложено је и да се уређење кретања плата и пензија примењују и након 2016. године.

Тако ће се у априлу плате и пензије усклађивати збиром стопе инфлације у претходних шест месеци и дела стопе реалног раста бруто домаћег производа у претходној години изнад четири одсто, а у октобру са стопом инфлације, све док учешће пензија у БДП не достигне 10 одсто, а учешће плата осам одсто.

Виши ПДВ и ниже плате у јавном сектору

Изменама закона о порезу на додату вредност предвиђа се да нижа стопа ПДВ-а, од 1. јануара 2014. године, повећа са осам на 10 одсто, а код промета и увоза компјутера и рачунарских компоненти на 20 одсто.

Нижа, такозвана посебна стопа, примењује се на основне животне намирнице, лекове и медицинска средства, хотелске и угоститељске услуге и новине.

Законом о умањењу нето прихода лица у јавном сектору предвиђа се смањење плата већих од 60.000 динара од 1. јанура 2014. године.

Утврђено је да ће износ зарада у јавном сектору који премашује 60.000 динара бити умањен за 20 одсто, а износ већи од 100.000 динара за 25 одсто.

Измене Закона о враћању одузете имовине и обештећењу предвиђају да ће аконтација обештећења у новцу бившем власнику бити утврђена и почети да се исплаћује од 1. јануара 2015. године.

Прецизирано је да ће држава исплатити аконтацију обештећења у новцу бившем власнику на основу правноснажног решења о утврђивању износа, и то у износу од 10 одсто од утврђеног обештећења, уместо на основу правноснажног решења о праву на обештећење у износу од 10 одсто од основице.

Законом је предвиђено да износ аконтације не може бити већи од 10.000 евра по власнику, а за износ аконтације умањиће се обештећење у виду обвезница.

Измене Закона о пореском поступку и пореској администрацији предвиђају подношење појединачне пореске пријаве за порезе по одбитку, од 1. јануара 2014. године.

Сви порески обвезници ће уместо 11 пореских пријава подности само једну пријаву која ће се искључиво предавати електронски, употребом квалификованог електронског сертификата.

Како предвиђа законодавац, биће уведен нови образац појединачне пореске пријаве за порезе по одбитку који ће садржати појединачне и збирне податке о обрачунатим порезима и доприносима.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
17° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се