Митровица, следећи корак ЗСО

После победе листе "Српска" на локалним изборима у девет од десет српских општина на Косову, следећи циљ је формирање Заједнице српских општина. Формирање ЗСО, као део Бриселског споразума, требало би да уследи по формирању локалних самоуправа овог месеца.

Док се чека утврђивање валидности 500 условних гласова, Крстимир Пантић је, са око 350 гласова више од Оливера Ивановића, прогласио победу. Пантић позива противкандидата као и оне који су били за бојкот избора да се поново уједине у борби за очување Косова и Метохије, а следећи корак у тој борби је, како каже, формирање Заједнице српских општина.

"Више неће само север бити каменчић у ципели Хашима Тачија. Сада ће имати каменчић и у другој ципели. То ће бити пет општина на југу, које ће му такође представљати велики проблем у даљем ангажовању за признање Косова као независне државе", каже Пантић.

Оливер Ивановић је спреман за коалицију са листом "Српска" у Косовској Митровици, Звечану и Лепосавићу, као и за учествовање у формирању Заједнице српских општина. Напомиње да се још не зна како ће изгледати Скупштина и извршни органи заједнице.

"Заједница српских општина ће имати озбиљна овлашћења, али квалитет и снагу те заједнице дефинишу људи који у ту заједницу уђу. Ја инсистирам на томе да то буду најбољи кадрови, јер тек онда институција, поготово таква као што је заједница, нова институција, може да добије некакву снагу и кредибилитет", каже Ивановић.

Према његовим речима, од тога зависи и респект средине у којој живимо и у којој ће деловати заједница и од тога зависи евентуални респект Приштине, али и Брисела и осталих центара моћи.

Директор Грађанске иницијативе "Српска" Владан Костић каже да ће инсистирати да се сви представници органа Заједнице бирају на директним изборима како би добили аутентичне представнике у самој Заједници, односно, како је рекао, људе које народ жели и хоће.

"Ако нам то међународна заједница не дозволи, ако такав договор у Брислу не постигнемо, онда ћемо свакако формирати Заједницу која ће имати свог председника, веће и скупштину", рекао је Костић.

Јужно од Ибра, кандидати са листе "Српска" нису победили само у Штрпцу, где је највише гласова освојила Српска либерална странка.

Грачаница, Ново Брдо, Клокот и Партеш биће део Заједнице српских општина која ће им, кажу, обезбедити пуне ингеренције у просвети, здравству, економском и руралном развоју и просторном планирању да би опстали на тим просторима.

Формирање Заједнице српских општина као део Бриселског споразума требало би да уследи по формирању локалних самоуправа овог месеца. И у Београду и у српским срединама на Косову и Метохији немају дилему да ће уследити опструкција Приштине, пре свега када је реч о статуту Заједнице који треба да дефинише њена овлашћења.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво