Вулин: Учинићемо све да не буде насиља

Тражићемо од међународне заједнице на Косову да гарантује безбедност грађанима на изборима 17. новембра, рекао министар Александар Вулин. Србија ће учинити све да до насиља не дође, поручио Вулин.

Министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин рекао је да ће од представника међународне заједнице на Косову затражити да гарантују безбедност грађанима на изборима 17. новембра у северном делу Косовске Митровице.

Вулин је у Косовској Митровици, где присуствује обележавању градске славе Митровдана, рекао да држава Србија не може да уради више него што јој дозвољава Резолуција 1244, јер ту нема и не може да распореди своје снаге.

"Трећег новембра смо тражили да нам се омогући да успоставимо ред и мир. Али оно што можемо да урадимо - урадићемо, и неко из централне Србије ко мисли да може да дође и прави неред у Косовској Митровици - неће то моћи", рекао је Вулин.

Држава ће учинити све што је до ње, у складу са законом, да се такви људи не појављују у Косовској Митровици, рекао је Вулин нагласивши да 3. новембра то нису могли, а да ће сада можда моћи то да ураде.

"Оно што хоћемо да урадимо јесте да у складу са нашим законима онемогућимо било какво насиље, то је оно што можемо да урадимо. Држава Србија апелује на све да се уздрже од насиља и провокација", поручио је Вулин.

Министар је указао на то да свако има право на политички став, али да нико нема право да стане испред бирачког места и пљује, вређа, туче некога, снима и угрожава нечију приватност.

"Ако поштујете државу Србију, послушајте је бар толико", поручио је Вулин.

Како је рекао, према српским законима такво понашање није могуће, а лојални грађани Републике Србије морају да буду свесни да ће њихова држава ту остати.

"Тражићемо од међународне заједнице да се сваком гарантује безбедност и да оних грозних понижавајућих сцена у којима Срби мрзе Србе више никада не буде. Они који живе и раде овде захваљујући Србији морали би да разумеју да, када год су послушали своју државу, баш никада нису погрешили", рекао је Вулин.

"Србију из Митровице могу отерати само Срби"

Вулин је позвао Србе да послушају позиве државе, патријарха српског и Цркве, да буду уз Србију и изађу да гласају на поновљеним локалним изборима 17. новембра.

"Нико Србију из Митровице неће моћи да отера осим вас, само Срби могу Србију да отерају и само она тужна несрећна недеља ако се понови - Србију може да отера", рекао је Вулин и нагласио: "Због себе и своје деце, не дајте да је отерају."

Вулин је замолио грађане да храброст коју су имали на барикадама још једном искористе, упитавши их да ли су икада погрешили када су послушали свог патријарха, своју државу, своју цркву.

"Гледали смо многа зла и неправде, али то је долазило од туђих руку, од оних који не разумеју ни наш језик, који не разумеју шта је слава, који не разумеју шта је Митровица. Први пут смо прошле недеље гледали наше сународнике како својим сународницима наносе зло и неправду", рекао је министар.

"Не дајте да се испуни пророчанство: да ће се ратови на Балкану завршити ратовима међу Србима, немојте да дозволите да се понови она недеља", рекао је Вулин.

Желим да и наредне године славимо ову исту славу са људима који знају шта је слава, а сами ћемо их бирати и изабрати, рекао је министар, који је потом родитељима беба рођених у првој половини 2013. године у Косовској Митровици уручио једнократну новчану помоћ.

Епископ рашко-призренски Теодосије је поводом Митровдана, обраћајући се грађанима Косовске Митровице на Тргу Шумадија, истакао да све оно што је лично па био то и понос, треба да ставимо у службу нашег народа, наших светиња и нашег одрживог опстанка на Косову и Метохији.

Теодосије је нагласио да смо дужни да опстанемо у Митровици, на северу Косова и јужно од Митровице, јер само тако, "ако будемо опстали као Срби и будемо сачували све оно што је вредно у роду нашем, биће наде за нека боља времена и има наде да ће Косово бити српско".

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
16° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се