Чека се одлука о регуларности избора

Одлуку о томе да ли ће избори у општинама на северу Косова бити поновљени донеће Централна изборна комисија, након што посебна комисија утврди "у каквом је стању гласачки материјал из тих општина". У шест општина јужно од Ибра представници српских листа у другом кругу избора за градоначелнике.

Још нема одлуке Централне изборне комисије о томе да ли ће, после инцидената и прекида гласања, избори на северу Косова бити поништени. ЦИК најпре тражи верификацију гласачког материјала из северних општина, а потом ће уследити и одлука. Материјал са севера је под присмотром ОЕБС-а и синоћ је из северног пребачен у јужни део Митровице.

Гласање на више бирачких места у Косовској Митровици прекинуто је пошто су екстремисти поломили гласачке кутије. У поподневним сатима, непознате особе са фантомкама упале су у Техничку, Медицинску и Основну школу "Свети Сава", где је била већина бирачких места за север Косовске Митровице.

Први потпредседник Владе Александар Вучић је потом од међународне заједнице затражио дозволу да Србија реагује и смири ситуацију, али на овај захтев није било одговора међународних званичника.

Кандидат за градоначелника листе "Српска" Крстимир Пантић је, одмах по прекиду гласања, затражио да избори буду поништени и поновљени.

Председница ЦИК-а Ваљдета Дака је на ноћашњој конференцији за новинаре рекла да је изборни материјал оштећен само у ОШ "Свети Сава". Упркос захтевима, додала је Дака, избори у овом делу Косова не могу да буду поништени без одлуке ЦИК-а и то тело неће одлучивати док се не утврди стање гласачког материјала.

Извештачу РТС-а је у ЦИК-у речено да ће бити формирана посебна комисија која ће се бавити гласачким материјалом из северног дела Митровице и да ће, након што утврди у каквом је стању, наредних дана а можда већ и данас одлучити шта даље. Доношење одлуке отежавају супротстављени страначки интереси у ЦИК-у.

Шеф Мисије Организације за европску безбедност и сарадњу Жан-Клод Шлумберже оценио је да је изборни процес "био успешан" на целом северу до 17 часова, када су уследили напади на три бирачка места у северном делу Косовске Митровице.

Међутим, Шлумберже истиче да ОЕБС није тражио поништавање локалних избора у северној Митровици, већ само раније затварање изборних места после инцидента.

Стратешки циљ Еулекса био је да спречи починиоце инцидената да, поред бирачких места у северној Косовској Митровици, нападну и остала бирачка места у тој општини, али и на другим местима на северу Косова, саопштио је Еулекс наводећи да је својим деловањем зауставио насиље и ометање процеса гласања.

Прелиминарни резултати избора 

За разлику од севера где се може очекивати понављање избора, јужно од Ибра забележена је највећа излазност бирача.

Према прелиминарним резултатима ЦИК-а, у 10 општина на Косову градоначелници су изабрани у првом кругу, док ће у осталих 25 општина градоначелници бити изабрани у другом кругу гласања.

У Штрпцу ће у другом кругу бити изабран градоначелник из Самосталне либералне странке (СЛС) или Грађанске иницијативе "Српска", у Грачаници из "Српске" или Савеза косовских Срба, док ће се у Ранилугу надметати "Српска" и Српска народна партија Косова.

У другом кругу у Партешу наћи ће се СЛС и "Српска", у Клокоту "Српска" и СЛС, а у Новом Брду ДСК и "Српска".

ЦИК није објавио резултате избора у четири општине са српском већином на северу Косова - Северној Митровици, Звечану, Зубином Потоку и Лепосавићу.

Према прорачунима невладиног сектора, око 90 одсто прегледаних гласова указује на то да Демократска партија Косова Хашима Тачија има 211 хиљада освојених гласова или 34 одсто, колико има и другопласирани Демократски савез Косова. Алијанса за будућност Косова има негде око 105.000 освојених гласова, или 17 одсто, док је Самоопредељење на четвртом месту, а на петом Алијанса ново Косово.

У други круг избора квалификовали су се кандидати ДПК-а, ДСК-а, АЗБК-а, Алијансе ново Косово (АНК), Самосталне либералне странке (СЛС), Грађанске иницијативе "Српска" (ГИС), Савеза косовских Срба и Српске народне партије Косова. 

Права слика о излазности биће позната када буду сабрани сви гласови из српских средина, јер се може догодити да Срби буду трећа снага на Косову.

Број коментара 16

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво