Вулин: Радују се само Тачи и ДСС

Срби пропустили прилику да већ данас изаберу свог градоначелника у северној Митровици, каже Александар Вулин. Због онога што се дешавало на северу Косова радују се само Хашим Тачи и ДСС, истиче Вулин.

Министар без портфеља, задужен за Косово и Метохију Алексанар Вулин оценио је да се радују само Хашим Тачи и Демократска странка Србије (ДСС) због онога што се данас дешавало на северу Косова, напомињући да су Срби пропустили прилику да већ данас изаберу свог градоначелника у северној Митровици.

"Само су они задовољни оним што се десило у Косовској Митровици и што су Срби пропустили прилику да судбину узму у своје руке. Нечувене су и несхватљиве оптужбе припадника бојкот-кампање на рачун Владе Србије, а посебно "да је радила оно што су они радили", изјавио је Вулин на ванредној конференцији за новинаре.

Он је додао да постоје снажни притисци да се гласање поништи свуда, да се ово што се десило у Косовској Митровици искористи како би се Србима онемогућило да резултате које су остварили прикажу пред целим светом.

Вулин је рекао да је вицепремијер Александар Вучић имао информацију о томе шта се спрема и да је зато тражио од међународне заједнице да се допусти српским органима безбедности 45 минута, како би се омогућила потпуна безбедност свих учесника и регуларност избора на северу Косова.

Он је објаснио да је Вучић још у 14.30 сати знао шта се спрема, то јест да је имао информацију о томе.

"Међународна заједница нажалост није имала слуха за то. Ми морамо да поштујемо Резолуцију 1244, немамо право да се безбедносно налазимо на северу КиМ... Међународна заједница није послушала Вучићев захтев, иначе се ово не би десило", указао је Вулин и додао:

"Да нам је било омогућено тих 45 минута, не би се десило ово што се десило."

Он је поручио да ће се држава Србија обрачунати у складу са законом са сваким ко је "урадио те ствари у Косовској Митровици", а ко је њен држављанин и на кога се односи њен закон.

"У то не треба нико да сумња, да може да буде другачије", рекао је Вулин и додао да централна Србија неће бити уточиште за оне који пале Косовску Митровицу и да Јариње неће бити сигурна кућа за такве.

Чека се одлука ЦИК-а

Вулин је захвалио грађанима Косова и Метохије који су послушали своју државу и патријарха, и гласали на локалним изборима.

Нагласио је да Влада Србије сада чека одлуку Централне изборне комисије о изборима - да ли ће бити поништени избори у Косовској Митровици, или само на неким изборним местима.

Напоменуо је да Влада Србије неће оставити свој народ на Косову и Метохији и да ће испунити све обавезе договорене Бриселским споразумом.

Вулин је рекао да је излазност била очекивана и задовољавајућа, и да је до прекида избора у Лепосавићу изашло 5.000 гласача, у Зубином Потоку 3.000, а у Звечану више од 1.000 гласача.

"Ови резултати су били и очекивани и не разликују се од оних када је изборе организовала Србија", рекао је Вулин, захваливши свима који су, како каже, послушали своју владу и државу и изашли на изборе.

Додао је да је најнижа излазност у општинама јужно од Ибра била већа од 51 одсто, па чак и од 60 одсто.

"Само захваљујући њима можемо да кажемо да ће Заједница српских општина бити формирана и да ћемо се изборити. Једино што смета формирању ЗСО је ово што се десило у Косовској Митровици", рекао је Вулин.

Број коментара 31

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи