Читај ми!

Николић: Добар положај Србије у свету

Нисмо довољно јаки да ратујемо, али смо довољно паметни да преговарамо, рекао Томислав Николић и нагласио да Србија у свету данас има изванредан положај. Имамо разумевање НАТО-а, рекао председник Србије, након разговора са генералним секретаром Алијансе. Уверен сам да ће преговори са ЕУ почети у децембру, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија данас у свету има изванредан положај, као и да је уверен да ће у децембру почети преговоре са Европском унијом.

"Нисмо довољно јаки да ратујемо, али довољно смо паметни да водимо преговоре", рекао је Николић за РТС у директном укључењу из Њујорка.

"Разговарао сам и са представницима држава које су признале независност Косова и Метохије, и оних које нису и имао сам отвореније разговоре са онима који нису признали Косово и који су рекли да свуда у свету постоји респект према Србији", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао и да је велики оптимиста што се тиче положаја Србије у свету, који је данас изванредан, и да она сада мора да се окрене економији и запошљавању. "Мислим да је Влада Србије потпуно способна да се баци на тај посао", рекао је Николић.

Николић је истакао да треба пронаћи копчу која повезује Србе и Кфор на Косову. Кфор је, како рекао, Србима на Косову једина гаранција.

У разговору са генералним секретаром НАТО-а Андресом Фогом Расмусеном, Николић је добио чврсте гаранције да заштитни корпус, које је формиран јужно од Ибра, никада неће прећи територију северно од Ибра.

Николић је истакао да Србија има разумевање НАТО-а, и чврсту везу са Алијансом. Додао је да је са Расмусеном разговарао о многим питањима која се тичу безбедности.

"Говорили смо о односима Србије и НАТО-а, и Расмусен сада боље разуме мој став од пре годину дана да Србија не жели да буде у сукобу са НАТО-ом, али да не жели да буде у НАТО-у", објаснио је Николић.

"Рекао је да схвата шта су политички мотиви за такву изјаву, да су то наше везе широм швета, наша апсолутна војна несврстаност ни уз једну војну силу и мислим да ту имамо разумевање НАТО-а", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да му је Расмусен пружио уверавања да косовске безбедносне снаге неће прерасти у војску Косова.

"Србија је кључни фактор мира и стабилности у региону", рекао је Расмусен у разговору са Николићем, пренели су Танјугу извори из делегације Србије.

Николић је поручио и да ће Србија имплементирати договорено у Бриселу, као и да Београд не прави изненађења.

Добар приступ Београда

Генерални секретар НАТО-а поздравио је конструктиван приступ званичног Београда, оценивши да је то допринело миру и стабилности у региону.

Говорећи за РТС, Николић је подвукао да сви разговори српских званичника са међународним актерима имају много повљнији тон него разговори од пре годину дана.

Коментаришући јучерашњи састанак са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон, Николић је рекао да му је похвала пријала.

"Није ми потребно, у овим годинама, да ме неко хвали, али годи када Кетрин Ештон отворено и јасно пред сарадницима, и мојим и њеним, каже да смо много учинили. Лично ми је честитала на свему што смо учинили", рекао је Николић.

Николић је рекао и да је у разговору са Ештоновом указао на проблеме у вези са спровођењем локалних избора на Косову.

"Рекла је да очекује да све протекне како смо се договорили, да ЕУ остаје статусно неутрална, а ја сам указао на проблеме које имамо да бисмо организовали регуларне демократске изборе за локалну самоуправу на Косову и Метохији", рекао је Николић и додао да је Ештонову упознао са неким проблемима које прави албанска страна око спровођења избора.

Николић је рекао да је његова жеља да се на Косову и Метохији изабере српска локална самоуправа коју ће подржати ЕУ и која за Европу неће бити "дивља, паралелна, бандитска, оаза криминала, већ територија која има проблеме које мора да решава ЕУ".

"Нашли смо заједнички језик, чини ми се поодавно, али сада је то потпуно дошло до изражаја. Отворено сам рекао да сам убеђен да неће бити проблема и пренео сам оптимизам да ћемо преговоре са ЕУ почети у децембру", истакао је Николић.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво