Читај ми!

Николић: Добар положај Србије у свету

Нисмо довољно јаки да ратујемо, али смо довољно паметни да преговарамо, рекао Томислав Николић и нагласио да Србија у свету данас има изванредан положај. Имамо разумевање НАТО-а, рекао председник Србије, након разговора са генералним секретаром Алијансе. Уверен сам да ће преговори са ЕУ почети у децембру, поручио Николић.

Председник Србије Томислав Николић изјавио је да Србија данас у свету има изванредан положај, као и да је уверен да ће у децембру почети преговоре са Европском унијом.

"Нисмо довољно јаки да ратујемо, али довољно смо паметни да водимо преговоре", рекао је Николић за РТС у директном укључењу из Њујорка.

"Разговарао сам и са представницима држава које су признале независност Косова и Метохије, и оних које нису и имао сам отвореније разговоре са онима који нису признали Косово и који су рекли да свуда у свету постоји респект према Србији", рекао је Николић.

Председник Србије је рекао и да је велики оптимиста што се тиче положаја Србије у свету, који је данас изванредан, и да она сада мора да се окрене економији и запошљавању. "Мислим да је Влада Србије потпуно способна да се баци на тај посао", рекао је Николић.

Николић је истакао да треба пронаћи копчу која повезује Србе и Кфор на Косову. Кфор је, како рекао, Србима на Косову једина гаранција.

У разговору са генералним секретаром НАТО-а Андресом Фогом Расмусеном, Николић је добио чврсте гаранције да заштитни корпус, које је формиран јужно од Ибра, никада неће прећи територију северно од Ибра.

Николић је истакао да Србија има разумевање НАТО-а, и чврсту везу са Алијансом. Додао је да је са Расмусеном разговарао о многим питањима која се тичу безбедности.

"Говорили смо о односима Србије и НАТО-а, и Расмусен сада боље разуме мој став од пре годину дана да Србија не жели да буде у сукобу са НАТО-ом, али да не жели да буде у НАТО-у", објаснио је Николић.

"Рекао је да схвата шта су политички мотиви за такву изјаву, да су то наше везе широм швета, наша апсолутна војна несврстаност ни уз једну војну силу и мислим да ту имамо разумевање НАТО-а", рекао је Николић.

Председник Србије је нагласио да му је Расмусен пружио уверавања да косовске безбедносне снаге неће прерасти у војску Косова.

"Србија је кључни фактор мира и стабилности у региону", рекао је Расмусен у разговору са Николићем, пренели су Танјугу извори из делегације Србије.

Николић је поручио и да ће Србија имплементирати договорено у Бриселу, као и да Београд не прави изненађења.

Добар приступ Београда

Генерални секретар НАТО-а поздравио је конструктиван приступ званичног Београда, оценивши да је то допринело миру и стабилности у региону.

Говорећи за РТС, Николић је подвукао да сви разговори српских званичника са међународним актерима имају много повљнији тон него разговори од пре годину дана.

Коментаришући јучерашњи састанак са шефицом европске дипломатије Кетрин Ештон, Николић је рекао да му је похвала пријала.

"Није ми потребно, у овим годинама, да ме неко хвали, али годи када Кетрин Ештон отворено и јасно пред сарадницима, и мојим и њеним, каже да смо много учинили. Лично ми је честитала на свему што смо учинили", рекао је Николић.

Николић је рекао и да је у разговору са Ештоновом указао на проблеме у вези са спровођењем локалних избора на Косову.

"Рекла је да очекује да све протекне како смо се договорили, да ЕУ остаје статусно неутрална, а ја сам указао на проблеме које имамо да бисмо организовали регуларне демократске изборе за локалну самоуправу на Косову и Метохији", рекао је Николић и додао да је Ештонову упознао са неким проблемима које прави албанска страна око спровођења избора.

Николић је рекао да је његова жеља да се на Косову и Метохији изабере српска локална самоуправа коју ће подржати ЕУ и која за Европу неће бити "дивља, паралелна, бандитска, оаза криминала, већ територија која има проблеме које мора да решава ЕУ".

"Нашли смо заједнички језик, чини ми се поодавно, али сада је то потпуно дошло до изражаја. Отворено сам рекао да сам убеђен да неће бити проблема и пренео сам оптимизам да ћемо преговоре са ЕУ почети у децембру", истакао је Николић.

број коментара 23 Пошаљи коментар
(субота, 28. сеп 2013, 01:41) - anonymous [нерегистровани]

Broz

Srbija je dobila pocetak pregovora zato sto je zasluzila i zato sto se nas trud daleko primecuje. Najvaznije smo uslove ispunili. Godina iza nas je bila zaista ispunjena i sada dobijemo priznanja i potrebnu podrsku. Ko zna, mozda prica sa Balkanom nije zavrsena sa Hrvatskom ...

(петак, 27. сеп 2013, 15:21) - anonymous [нерегистровани]

g. Presednice

g. Presednice to su samo reci a u praksi vidite i sami da nas Amerikanci, Nemci, Englezi i ostali vecinom sa zapada i dalje ignorisu i rade protiv nas zato mi treba da sacekamo da predju sa reci na dela da bih to sto vi kazete bila istina.

(петак, 27. сеп 2013, 13:58) - anonymous [нерегистровани]

Da li je tako?

Kad god kazem da sam iz Srbije ovde u Kanadi se mrste kao da sam nesto lose rekao. Mediji su ucinili da je tako. Koliko sam puta odbijen za posao jer moje ime i prezime je srpsko. Mrze nas jednako kao Jevreje.

(петак, 27. сеп 2013, 13:20) - anonymous [нерегистровани]

hmm

drugim recima, da smo dovoljno jaki ratovali bi... jelte gosn predsednice..

(петак, 27. сеп 2013, 09:39) - MajdaM [нерегистровани]

ugled i pregovori

Dokazali smo da smo pouzdani, da ispunjavamo obecano i zaista su svi pokazali da Srbiju od pre godinu dana, vise ne gledaju istim ocima -shvataju da sve sto imamo(bilo da je u pitanju tradicija, istoija, civilizacija), vredno je pohvale i postovanja i verujem da i svet zeli pregovore, koliko su i Srbiji potrebni.

(петак, 27. сеп 2013, 08:58) - anonymous [нерегистровани]

Dobar

Kako dobar kad idalje pola sveta moze kod nas bez vize a nama treba za nju. Idalje nas u medijima samo crne, idalje nas maltretiraju i idalje smo gladni?! sta je tu dobro predsednice ?

(петак, 27. сеп 2013, 07:01) - anonymous [нерегистровани]

Jovan

Polužaj Srbije u svetu je danas bolji nego za poslednjih dvadeset godina. Sada Srbija treba da se okrene ekonomskim problemima kako bi što pre prebrodili ekonomsku krizu.Što se tiče otpočinjanja pregovora sa EU , Srbija je u potpunosti spremna i verujemo da će ti pregovori otpočeti početkom iduće godine kako je i planirano.

(петак, 27. сеп 2013, 01:41) - ukile [нерегистровани]

Srbija

Konaco da i nama svane. Dosta smo bili u ilegali. Vreme je da i mi malo uzivamo sa drugima.

(петак, 27. сеп 2013, 01:23) - anonymous [нерегистровани]

...

Na nesreću mnogih, Nikolić je odlično prihvaćen i veoma poštovan u svetu. A bilo je priče kako će nam se sa njim sva vrata zatvoriti, ne da se nisu zatvorila, nego se non-stop nova otvaraju.

(четвртак, 26. сеп 2013, 23:16) - anonymous [нерегистровани]

Koji mozgovi?

Je li vi sami pišete ove komentare po direktivi?