Читај ми!

Пак: Са Јосиповићем о отвореним питањима

У разговорима председника Србије и Хрватске тражићемо да се што пре реше отворена питања, каже саветница председника Николића Станислава Пак. Теме првог званичног сусрета Томислава Николића и Ива Јосиповића још се усаглашавају, наводи Пак.

Оквирне теме првог званичног сусрета председника Србије и Хрватске, Томислава Николића и Ива Јосиповића, у Београду још се усаглашавају, али Србија ће тражити што пре решавање отворених питања, па и испуњавање свих обавеза које Хрватска као чланица ЕУ има према српској мањини, изјавила је саветница председника Србије Станислава Пак.

"Недопустиво је да и данас Срби служе појединим партијама у Хрватској као предмет за стицање преимућства на политичкој сцени", рекла је Станислава Пак за Новости.

"Са друге стране, у недостатку бољих аргумената, Србима се пребацује некадашња реторика и, наравно, користи се тешка економска ситуација да би се нападали за најмању ситницу. То није у реду", оценила је Пак.

Према њеним речима, Србија треба да примени Стратегију очувања Срба у региону и да што пре почне са акционим планом, како би се српском народу омогућило да опстане и живи без трзавица на свом огњишту.

Иако су међусобне оптужбе за геноцид у надлежности влада двеју земаља, очекује се да услове под којима би дошло до њиховог повлачења размотре и председници.

Јосиповић је недавно изјавио да тужбе још бацају сенку на односе Хрватске и Србије и истакао да треба видети да ли још постоје разлози који су их оправдали, подсетила је Пак.

"Данас смо сведоци тријумфа политике над правом. Интереса над моралом. У случају тужбе и контратужбе, чини се да је на делу напад као најбоља одбрана", закључила је Станислава Пак.

број коментара 2 Пошаљи коментар
(четвртак, 12. сеп 2013, 08:33) - anonymous [нерегистровани]

sima

Obaveze Hrvatske države nisu bilateralno pitanje, o upotrebi ćirilice u Hrvatskoj, nema polemisanja, već je to obaveza. Neće valjda opet da se radi i dogovara na uštrb ‚‚Srpskog‚‚ naroda u Hrvatskoj

(четвртак, 12. сеп 2013, 07:48) - anonymous [нерегистровани]

Jahorina

Verujem da će predsednik Nikolić pokrenuti pitanje povratak proteranih Srba sa svojih vekovnih ognjišta i povratak njihove imovine. Što se tiče ćirilice , tu nema posebno šta da se razgovara. Hrvatska je u obavezi da srpskoj nacionalnoj manjini obezbedi upotrebu njihovog jezika i pisma.