Читај ми!

Будућност плусквамперфекта

У наредним данима биће разматрано питање градске власти у Београду, где су на власти социјалисти и Демократска странка, изјавили премијер Ивица Дачић и први потпредседник Владе Александар Вучић.

Премијер Ивица Дачић рекао је, на конференцији за штампу после сусрета са министром за европске послове Француске Тјеријем Репантеном, да ће се "у наредним данима" разматрати питање градске власти у Београду", где су на власти социјалисти и Демократска странка.

На питање новинара да ли је његова јучерашња изјава да је Ђилас плусквамперфекат и да ли то значи најаву краја градске владе у садашњем саставу, односно Ђиласа као градоначелника, Дачић је одговорио да не значи.

"Рекао сам да је он на путу да то постане", рекао је Дачић.

Новинари су инсистирали да прецизира са ким ће Французи сарађивати када је реч о заједничким пројектима, на пример када је у питању метро у Београду.

Дачић је истакао да су пројекти са Француском "сталног карактера" и да то нема никакве везе са тим ко је на власти или ко ће бити.

"Они ће сарађивати са свим оним организацијама које тренутно постоје, без озира ко је на власти или која ће гарнитура бити на власти", рекао је Дачић.

Премијер је констатовао да је новинарско питање о пројектима заправо било постављено да би се добио одговор о Ђиласу.

"Ово ме питате да бисте чули шта је са Ђиласом. Још нисмо о томе разговарали, али, биће то на дневном реду наредних дана", рекао је Дачић.

И вицепремијер Александар Вучић најавио је да ће са премијером Ивицом Дачићем разговарати о будућности власти у Београду и Војводини. 

Према његовим речима, о томе ће бити речи после наредне рунде бриселског дијалога са Приштином 8. септембра и "када се заврше велике ствари око инвестиција".

Вучић је новинарима, после отварање штампарије АПМ "Принт", рекао да ће о евентуалној смени власти у Београду разговарати органи СНС-а и СПС-а, али да не мисли да има "потребе за страшном журбом у том послу". 

Ђилас бира футур. О томе страхује ли за положај неће данас, већ сутра.

Од 110 посланика у градском парламенту - ДС их има 50, СНС 37, СПС, ПУПС, ЈС 13. ДСС их сада има 9, пошто их је један члан напустио и постао независни одборник.

Одласком Антића, аналитичари подсећају, СПС има прилику да преиспита коалицију са демократама. Хоће ли она бити угрожена, одговарају у ПУПС-у.

"Док год функцинише нека власт и док добро функционише не треба је мењати", каже Момо Чолаковић из ПУПС-а.

Одборници опозиционог ДСС-а кажу да скупштина града не сме дуго бити без новог председника. Позивају на промену политике.

"Очигледно да постоји могућност за такву промену. У смислу странака које чине власт на републичком нивоу. Може и постоји довољна већина да се у скупштини града промени, али опет кажем није довољна персонална промена, већ треба да дође до промене политике", каже Андреја Младеновић из ДСС-а.

У наредним данима биће јасно да ли одлазак једног социјалисте може да угрозити опстанак првог међу демократама. У међувремену, медији спекулишу да би Антићев наследник могао да буде Милан Јанковић, дугогодишњи председник Привредне коморе Београда.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи